De nummer vier onder de Franse verwerkers maakt bekend over januari en februari een melkprijs van 32 euro per 100 liter te gaan betalen. Over maart doet de melkprijs alweer een stapje terug. Het resultaat van onderhandelingen met producentenorganisaties. Iets wat in Frankrijk meer en meer gaat spelen.
De nummer één onder de Franse zuivelverwerkers, Lactalis, maakte begin december bekend de onderkant van de melkprijs vast te zetten op 32,00 euro per 100 liter melk, wat neerkomt op 32,96 euro per 100 kg melk, voor 2017. Een prijs die niet zomaar tot stand kwam, want pas toen melkveehouders begonnen te dreigen om het volume van 53 miljoen liter melk, wat ze over drie maanden leveren, ergens anders onder te brengen werd er actie ondernomen.
'Door moeizame onderhandelingen met de retail lukt het niet om de melkprijs aan het begin van 2017 significant te verhogen', liet Lactalis weten. Over 2016 realiseerde de verwerker een gemiddelde melkprijs van 27,50 euro per 100 liter per maand, waar de productiekosten voor melkveehouders uitkomen op 34 tot 35 euro. Het betekende een gemiddeld verlies van 6 cent per liter melk. Begin 2017 wordt het verlies kleiner, maar is de melkprijs nog niet kostendekkend.
Producentenorganisaties laten in Frankrijk steeds meer van zich horen. Niet meer blindelings de melk leveren bij de verwerker en afwachten wat de melkprijs wordt, maar van de te voren onderhandelen over de prijs voor de komende tijd. Na Lactalis was Savencia, het voormalige Bongrain, aan de beurt. Vertegenwoordigers van Sunlait, waar 12 producentenorganisaties in verenigd zijn, gingen om de tafel met Savencia, een verwerker waar in 2016 veel om te doen was.
Sunlait slaagde er in om voor het eerste kwartaal een gemiddelde prijs van 31,14 euro per 100 liter vast te leggen. Dit bij 38 gram eiwit per liter en 32 gram eiwit per liter. Voor januari en februari ligt de melkprijs op 32 euro per 100 liter, is 32,96 euro per 100 kg, tegen 31 euro voor maart, komt neer op 31,93 euro per 100 kg melk.
Producentenorganisaties worden in Frankrijk ondersteund door Sapin II. In die regelgeving wordt gesteld dat producenten al maanden van de te voren horen te weten wat ze voor hun product kunnen krijgen. iets waar de industrie geen voorstander van was. Ondertussen moet vanaf de zomer op diverse zuivelproducten gemeld gaan worden waar de melk vandaan komt.
Dat de Franse zuivelsector het niet makkelijk heeft komt onder meer naar voren in de cijfers rondom de melkaanvoer. Die bevinden zich op het laagste niveau in jaren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.