VS houdt stijgende trend vast

Zuivelexport EU en Nieuw-Zeeland verliezen kracht

16 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De zuivelexport laat mondiaal een stijgende lijn zien, dat blijkt uit cijfers van Fonterra over oktober en november. De export vanuit de Verenigde Staten blijft sterk, in Europa en Nieuw-Zeeland lijkt de groei wat af te zwakken. 

De export van zuivelproducten steeg in oktober in de Europese Unie met drie procent in vergelijking met oktober 2015. Hoewel de export nog steeds in de groene cijfers staat, is het de derde op eenvolgende maand dat de exportgroei in Europa afneemt. 

Zuivelexport EU en Nieuw-Zeeland zwakt af

Het zijn met name de kleinere producten als proteïne en lactose die in oktober grotere exportcijfers tonen. Producten als volle melkpoeder, kaas en verse melk zijn nagenoeg stabiel. Ondanks dat de groei wat uit de markt lijkt te zijn, komt de totale Europese export van oktober 2015 tot oktober 2016 nog altijd negen procent hoger uit in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Met name verse melk (+17%), kaas (+14%) en melkpoeder voor zuigelingen (+11%) maakten deze plus mogelijk. 

Ook in Nieuw-Zeeland zwakt de exportgroei af. In november exporteerde het land vijf procent minder zuivelproducten in vergelijking met het jaar ervoor. Met name de volle- en magere melkpoeders, met een aandeel van 60 procent van de maandelijkse export, lieten gezamenlijk een exportdaling van zeven procent zien. Australië daarentegen liet over november een plus van 10 procent zien, met name als gevolg van een plus van 11 procent in kaas en een 51 procent hogere export van volle melkpoeder.

De grootste stijging in export is te zien in de Verenigde Staten. Over de maand november noteert het land een exportplus van 27 procent. Vooral weipoeder (+45%), verse melk (+67%) en magere melkpoeder (+28%) droegen hier aan bij. De zuivelexport in de VS liet het gehele laatste kwartaal van 2016 een groei zien, gemiddeld kwam de stijging van november '15 tot november '16 uit op twee procent.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden