Kwaliteit gaat voor

Polen kopen liever Deens dan Hollands melkvee

20 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Poolse afnemers kiezen vaker voor Deens dan Hollands melkvee. Dat zegt de Poolse veehandelsfirma PHKonrad. Poolse veehouders betalen extra voor de hoge gezondheidstatus en levensduur van Deense Holstein vaarzen.

PHKonrad koopt jaarlijks enkele duizenden vaarzen in Nederland, via tussenpersonen.  Een belangrijk deel van de totale jaarlijks import van fokvaarzen in Polen. Dit jaar verwachten ze een stijging van de totale import van fokvee, omdat de melkprijs stijgt in Polen. De schaalvergroting in het land met de honderdduizenden 'backyard farms' gaat met enorme sprongen in korte tijd. Sommige bedrijfjes springen ineens van emmermelk naar een of meerdere melkrobots. Dat heeft ondermeer met de EU investeringsfondsen te maken.

Van emmermelk naar meerdere melkrobots 

Bij een stijgende melkprijs stijgt ook de import en vice versa. PHKonrad gaat er vanuit meer vee te kopen in Nederland, vanwege het veel grotere aanbod door de verplichte verkleining van de veestapel. Nederland  biedt de Polen een relatief lage prijs, maar de Duitse markt is vanouds een belangrijke inkoopmarkt voor de Polen en de Deense markt scoort het best in kwaliteit. Niet alleen qua gezondheidstatus (IBR en BVD) maar ook is de stamboekregistratie in Denemarken het best op orde, aldus PHKonrad.  Poolse veehouders gaan ervan uit dat Deens vee langer mee gaat dan Nederlands vee. Het vertrouwen dat Poolse melkveehouders hebben in Denemarken heeft ook te maken met de varkenshouderij.

Tachtig procent van de Poolse import van biggen komt uit Denemarken, terwijl de import uit Nederland in 2016 is gehalveerd. Daar liggen dezelfde redenen aan ten grondslag als in de melkveehouderij, gezondheidstatus (SPF) en levensduur (vitaliteit, startgewicht). Overigens importeert PHKonrad als een van de weinige Poolse veehandelsfirma’s niet alleen biggen uit Denemarken maar ook uit Nederland. Desgevraagd levert PHKonrad ook roodbont Holstein vee uit Nederland. Dat komt wel eens voor, net zoals er ook een afzet is voor Rood Deens vee en Scandinavisch roodbont.

Naast de veehandelstak verhandelt de Poolse firma fokstierensperma van verschillende wereldwijd bekende k.i ondernemingen zoals Semex en Viking Genetics. Het bedrijf werd in de jaren negentig opgericht en groeide in twintig jaar tijd naar 250 Poolse personeelsleden. Het geïmporteerde vee wordt rechtstreeks aan de klant geleverd maar kan ook vanuit een aantal showstallen verspreid over Polen worden aangekocht.

Met een hapje en een drankje kunnen veehouders het vee uitzoeken, dat tijdelijk in de showstallen wordt verzorgd en gemolken, indien nodig. Deze showstallen werden in het verleden als exportstallen gebruikt richting Rusland, maar PHKonrad raakte de Russische markt kwijt, ook al had Polen geen blauwtong perikelen zoals Nederland en in mindere mate Duitsland en Denemarken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Roel 20 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873474/Polen-kopen-liever-Deens-dan-Hollands-melkvee]Polen kopen liever Deens dan Hollands melkvee[/url]
Toch triest dat daar de bedrijven met bosjes uit de grond springen met EU-GELD!!!!!! En dat wij hier ons hoog kwaliteits vee aan het afmaken zijn.
Mensen wanneer worden we eens wakker dat we bedonderd worden door de EU en de slapende nederlandse overheid.
Waarom zijn er geen acties op FB waar we laten zijn hoe ons vee moet afgeslacht worden. Mensen ga eens schreeuwen ipv maar weer trouw de banken pleasen en een overheidsprobleem op te lossen!
rabo 20 Februari 2017
100% mee eens.
dit is een uitroeibeleid.
mdb 20 Februari 2017
We zijn een meelopend stukje volk geworden wat achter de stropdassen aan strompelt!!!

Verschrikkelijk dat we ons eigen vee, wat we vergund hebben gekregen, laten afmaken cq opruimen, omdat de regelgeving een grote puinhoop was en is!

Het is tijd voor de boer!! en niet anders
jpkievit 20 Februari 2017
Waarom kan de veehouderij het veertigjarige mestprobleem nog nietopgelostkrijgen met draagvlak in zijn omgeving
Gaarne zinnige reacties gewasbeschermingsmiddelen hebben toelating meer door krw
Willy 20 Februari 2017
Er gaan echt wel vaarzen naar Rusland als je gezondheid status maar goed is. Behoef er echt geen goede melkkoe voor de slacht. en een paar die niet drachtig te krijgen zijn heeft iedereen wel ,of te diep uier kan je die afvoeren. En die er dan meer af moeten voeren hebben zich dat aan zich zelf te danken veel te veel uit gebreid met aankopen in het buitenland. Dus die maar weer expoteren daar heb je toch geen band mee.
wien bemelmans 20 Februari 2017
is al jaren bekend de de boeren moeten hier weg het moet allemaal natuur worden,het is triest het moet allemaal naar Polen Hongarije enz kijk wat ze daar allemaal krijgen via de EU. Als ik jonge boer vertrok ik hier en liet me niet besodemieteren .
leonardo2 20 Februari 2017
worden jullie nou een keer wakker weg met de eu communisten bendeb nexit
deense boer 20 Februari 2017
De polen proef herhaald zich.
deense boer 20 Februari 2017
De polen proef herhaald zich.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden