Met een meerderheid werd op de valreep voor het verkiezingsreces de motie voor verplichte weidegang aangenomen. Het ging daarbij om de motie Ouwehand. Ook werden aangenomen de moties voor het verlagen van het percentage verwerking, voor een snellere instelling van een adviescommissie en voor het accommoderen van alle stoppers.
Met moties kunnen Kamerleden de hiaten die ze zien in wetgevingen of op andere gebieden in orde maken. De staatssecretaris is niet verplicht om de aangenomen moties over te nemen, maar moet wel goede argumenten hebben om het niet te doen.
Uit de Lanbouw- en Visserijraad kwamen de nodige moties naar voren. Zo stelde bijvoorbeeld Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren (PvdD), dat de fosfaatplannen resulteren in nieuwe zorgen over het percentage weidende koeien. 'Verzoekt de regering weidegang voor koeien wettelijk te borgen.' De motie werd aangenomen met stemmen van de SP, PvdA, D66, Monasch, PVV, PvdD en GroenLinks.
Het was maar één van de moties die aangenomen werd. De meeste hadden betrekking op de fosfaatplannen. Overgenomen werd ook de motie van Visser en Lodders over het tegemoetkomen van bedrijven van jonge boeren die op 2 juli grondgebonden waren. Henk van Gerven, SP, zag nogmaals bevestigd dat bedrijven die voor de fosfaatrechten grondgebonden zijn, dit ook zijn voor de fosfaatreductieplannen. De aangenomen moties van Rien van der Velde, PvdA, en Carla Dik-Faber hadden dezelfde strekking.
Jaco Geurts, CDA, wist een meerderheid te krijgen voor een motie die erin voorziet dat iedereen die een beroep deed op de stoppersregeling binnen de juridische en financiële mogelijkheden geaccommodeerd wordt. Ook omdat dit belangrijk is voor de fosfaatreductie. Andere die tekenden waren Van Vliet, Johan Houwers, Elbert Dijkgraaf (SGP), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Joram van Klaveren.
Zorgen zijn er ook over het traject voor de vaststelling van knelgevallen. De aangenomen motie van Carla Dik-Faber stelt dat er voor 1 april een adviescommissie moet komen. Ook Geurts, Dijkgraaf en Van Gerven tekenden deze motie.
Er waren naast de moties met betrekking tot fosfaat nog enkele moties die geen betrekking hadden op de fosfaatplannen. Zo werd de motie van Dijkgraaf aangenomen die stelt dat de percentages mestverwerking omlaag moeten. Er moet worden uitgegaan van de verwachte maximale fosfaatproductie van 172,9 miljoen kilogram. Ook Geurts, Dion Graus (PVV), Van Klaveren, Van Vliet en Houwers tekenden de motie. Nog meer steun vond Dijkgraaf voor een proef met e-CMR voor de export van vaste mest. Iets wat Van Dam al meerdere keren naast zich neerlegde.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873541/Motie-weidegang-in-wet-aangenomen-]Motie weidegang in wet aangenomen[/url]
@Jan: plant een es, populier aan. Voldoende schaduw 's zomers.
Zonnebrand is een non argument. De veehouders die ik ken lopen twee dagelijks met groot plezier van en naar de stal. Je hebt twee type agrariërs tegenwoordig: de boer, en de bedrijfsmanager. Boeren boeren, managers klagen.