Geurts: alle stoppers helpen

Fosfaat leverde opening voor weidegang in wetgeving

24 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

Met een meerderheid werd op de valreep voor het verkiezingsreces de motie voor verplichte weidegang aangenomen. Het ging daarbij om de motie Ouwehand. Ook werden aangenomen de moties voor het verlagen van het percentage verwerking, voor een snellere instelling van een adviescommissie en voor het accommoderen van alle stoppers.  

Percentage koeien wettelijk borgen 

Met moties kunnen Kamerleden de hiaten die ze zien in wetgevingen of op andere gebieden in orde maken. De staatssecretaris is niet verplicht om de aangenomen moties over te nemen, maar moet wel goede argumenten hebben om het niet te doen. 

Uit de Lanbouw- en Visserijraad kwamen de nodige moties naar voren. Zo stelde bijvoorbeeld Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren (PvdD), dat de fosfaatplannen resulteren in nieuwe zorgen over het percentage weidende koeien. 'Verzoekt de regering weidegang voor koeien wettelijk te borgen.' De motie werd aangenomen met stemmen van de SP, PvdA, D66, Monasch, PVV, PvdD en GroenLinks. 

Het was maar één van de moties die aangenomen werd. De meeste hadden betrekking op de fosfaatplannen. Overgenomen werd ook de motie van Visser en Lodders over het tegemoetkomen van bedrijven van jonge boeren die op 2 juli grondgebonden waren. Henk van Gerven, SP, zag nogmaals bevestigd dat bedrijven die voor de fosfaatrechten grondgebonden zijn, dit ook zijn voor de fosfaatreductieplannen. De aangenomen moties van Rien van der Velde, PvdA, en Carla Dik-Faber hadden dezelfde strekking.

Percentage mestverwerking omlaag

Jaco Geurts, CDA, wist een meerderheid te krijgen voor een motie die erin voorziet dat iedereen die een beroep deed op de stoppersregeling binnen de juridische en financiële mogelijkheden geaccommodeerd wordt. Ook omdat dit belangrijk is voor de fosfaatreductie. Andere die tekenden waren Van Vliet, Johan Houwers, Elbert Dijkgraaf (SGP), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Joram van Klaveren.

Zorgen zijn er ook over het traject voor de vaststelling van knelgevallen. De aangenomen motie van Carla Dik-Faber stelt dat er voor 1 april een adviescommissie moet komen. Ook Geurts, Dijkgraaf en Van Gerven tekenden deze motie.   

Er waren naast de moties met betrekking tot fosfaat nog enkele moties die geen betrekking hadden op de fosfaatplannen. Zo werd de motie van Dijkgraaf aangenomen die stelt dat de percentages mestverwerking omlaag moeten. Er moet worden uitgegaan van de verwachte maximale fosfaatproductie van 172,9 miljoen kilogram. Ook Geurts, Dion Graus (PVV), Van Klaveren, Van Vliet en Houwers tekenden de motie. Nog meer steun vond Dijkgraaf voor een proef met e-CMR voor de export van vaste mest. Iets wat Van Dam al meerdere keren naast zich neerlegde.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Klaas 24 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873541/Motie-weidegang-in-wet-aangenomen-]Motie weidegang in wet aangenomen[/url]
Ondanks een grote teleurstelling, ben ik toch blij dat ik nu weet op welke partijen ik niet moet stemmen als agrariërs #verziektemaatschappij
Puursman 24 Februari 2017
@Klaas. Waarom weet u dat nu? Hekelt u de regeldruk vanuit Den Haag? Wat betekenen deze maatregelen voor u?
Jan 24 Februari 2017
Het is gewoon verschrikkelijk dat de kleine partijen ik ons land zolang zamerde hand steeds meer invloed te krijgen op het management van onze agrarische bedrijven
Nog erger vindt ik dat ze de koeien naar buiten willen hebben, de mens kan zich beschermen tegen zonnebrand maar de dieren kunnen dat niet en dan met steeds warmere zomers voorzie ik steeds meer dieren lijden aan zonnebrand, dus diervriendelijke wat hebben jullie op je geweten.
Mark 24 Februari 2017
Inderdaad geen pvv zie ik nu. Er blijven er maar twee over CDA en SGP
Abonnee
Piet 24 Februari 2017
Let wel, het een motie, geen definitieve wetgeving.
peet 24 Februari 2017
Dit kan niet er zijn wettelijke vergunningen afgegeven voor dieren op te stallen, met of zonder emissie arme vloeren! De P.V.D. denkt links maar is zo rechts als de pest als ze denken vergunningen zomaar te vernietigen! Dit gaat het dus echt niet worden mevrouw Ouwehand!
Abonnee
R.van Eijden 24 Februari 2017
Oke,als ze weidegang verplichten, dan ook alleen maar weidemelk in de nederlandse winkelschappen aanbieden.
Thijs 24 Februari 2017
Jammer dat mensen kunnen beslissen over dingen in akkerbouw / veehouderij terwel er niks van afweten
Bos 24 Februari 2017
Stem boervriendelijk, Volg je boerenhart dat klopt altijd!
Puursman 28 Februari 2017
@Jan: plant een es, populier aan. Voldoende schaduw 's zomers.

Zonnebrand is een non argument. De veehouders die ik ken lopen twee dagelijks met groot plezier van en naar de stal. Je hebt twee type agrariërs tegenwoordig: de boer, en de bedrijfsmanager. Boeren boeren, managers klagen.
kees 28 Februari 2017
Puursman schreef:
@Jan: plant een es, populier aan. Voldoende schaduw 's zomers.

Zonnebrand is een non argument. De veehouders die ik ken lopen twee dagelijks met groot plezier van en naar de stal. Je hebt twee type agrariërs tegenwoordig: de boer, en de bedrijfsmanager. Boeren boeren, managers klagen.

ook vanachter bureau praat
op mijn land wat allemaal rond de stal ligt mag je geen bomen planten het is n.l.(ook vanachter bureau) aangewezen als blijvend open gebied.
Dus ik zal ook wel een klager zijn ha,ha
Sjes 1 Maart 2017
Nederland is opgebouwt door boeren en wordt vernietigd door de politici
Abonnee
laapc 4 Maart 2017
Nee hoor door de melkveehouders,steuntrekkers.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden