Countus zet cijfers op een rij

Negeren GVE voor groeier in melk kost 50.000 euro

1 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Opnieuw heeft de melkveehouderij een belangrijke afslag genomen. Teruggefloten door het fosfaatplafond in de eisen voor het behoud van de derogatie voor mest, waarvan export niet afgetrokken kan worden, ging op 1 maart de GVE-regeling gelden. Maar wat kost het een melkveehouder wanneer hij geen actie onderneemt? Countus rekende het door. 

Is er al een correcte fosfaatreferentie?

Vanaf 1 maart geldt de GVE-regeling voor melkveehouders, maar ook niet melkproducerende bedrijven die wel runderen houden krijgen ermee te maken. Iets wat bijvoorbeeld grijze haren oplevert bij degene die vee aankopen in de lente, deze op natuurgronden laten weiden en in het najaar verkopen. De GVE staat dat dit jaar niet toe. Ook voor de zogenaamde stierenfokkers resulteert het in een lastig vraagstuk, waarbij het voor melkveehouders vooral de vraag is of er door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) al een correcte fosfaatreferentie afgegeven is.

Countus rekende door wat het een gemiddelde melkveehouder, welke sinds 2 juli 2015 gegroeid is, kost wanneer hij niet meedoet aan de GVE-regeling. Bij een groei van 10 procent komt het prijskaartje uit op 50.000 euro. Voor een grotere groeier becijferde de accountancy een verlies van 140.000 euro via het melkgeld.  

Een berekening die gemaakt is voor de melkveehouderijbijeenkomsten. Verschillen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen zijn: bestemming van afvoer is niet meer relevant en de vrijstelling van reductie in periode 4 en 5 wanneer bedrijven in de eerste 3 perioden het doelstellingsaantal gehaald hebben is niet opgenomen in de regeling.

Geen schade door minder jongvee

Hoewel de vrijstellingen voor periode 4 en 5 geschrapt zijn kan de sector er wel voor zorgen dat het verminderingspercentage in de periode 3 tot en met 5 onder de 20 procent uitkomt. 'Ook blijkt de gemiddelde Countus-melkveehouder geen schade lijdt wanneer hij de jongveestapel reduceert en een aantal laagproductieve dieren afvoert.' Er wordt dan verwezen naar 10 procent groei. Voor sterke groeiers wordt een vanaf de start gefaseerde Grootvee-eenheid-reductie aanbevolen.

Hier tegenover staat dat er voor degene die niet groeiden ten opzichte van 2 juli 2015 geld te verdienen is. Dit kan via bonusmelken. Aan de ene kant kan het helpen om iets minder jongvee te houden en laagproductieve dieren weg te doen, waarmee de bonus zo hoog mogelijk uitpakt. Een ander advies is proberen zoveel mogelijk te melken door jongvee in te wisselen voor melkkoeien.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Friese Breton 1 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873610/Negeren-GVE-voor-groeier-in-melk-kost-50.000-euro-]Negeren GVE voor groeier in melk kost 50.000 euro[/url]
Het wordt in Nederland steeds uitdagender om te gaan boeren .
Ben blij dat ik de boel verkocht heb en vertrokken ben uit Nederland .
Wens iedereen daar , met de aanstaande verkiezingen in het voor uit zicht , veel succes .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden