Prognose verslagen

Prestatietoeslag veel beter dan voorzien

2 Maart 2017 - Herma van den Pol

Na het turbulente jaar 2016 was alles mogelijk wat betreft de jaarcijfers van FrieslandCampina. Dat de prestatietoeslag toch beter uitpakt dan na de zomer voorzien werd is dan ook grotendeels te danken aan de tweede helft van 2016.

3,44

euro

per 100 kg melk

In totaal levert waardecreatie de leden-melkveehouders 3,44 euro per 100 kg melk op. Een daling van 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder, maar beter dan eerder voorzien was. Zo werd in september nog uitgegaan van een totaal van 2,45 euro per 100 kg melk. Daarin zit een 0,89 euro reservering ledenobligaties verwerkt en 1,56 euro prestatietoeslag. De uiteindelijke uitkomst blijkt een 2,19 euro prestatietoeslag te zijn en 1,25 euro reservering ledenobligaties. 

Een jaar eerder zat de zuivelaar er pro forma ook naast, maar toen de verkeerde kant op. Zo werd er in de halfjaarcijfers uitgegaan van 2,69 euro prestatietoeslag en 1,53 euro reservering ledenobligaties. Aan het einde van het jaar bleek de uitkomst echter lager te zijn. Er bleef 2,25 euro prestatie over en 1,28 euro reservering. Zowel Roelof Joosten, CEO FrieslandCampina, als Frans Keurentjes, voorzitter zuivelcoöperatie FrieslandCampina, gaven aan dat de resultaten, welke in vergelijking met 2015 lager uitkwamen, deels gecompenseerd zijn door de extra liters melk.   

Het is de beste illustratie voor de eerste helft van 2016. Toen kreeg de verwerker te maken met meer melk dan de verwerking aan kon, waardoor er melk tegen bodemprijzen wegging richting de vrije markt. Om de verliezen in te dammen ging de verwerker over tot het betalen van een premie voor minder melk tot er meer verwerking beschikbaar kwam. Zoals uit de vergelijking blijkt lag over de eerste helft van het jaar de garantieprijs onder de verwaarding van basiszuivel. Wat inhoudt dat de zuivelverwerker verlies moest nemen. Na juli sloeg de balans om.  

Over heel 2016 steeg de melkproductie naar een record van 10,77 miljoen ton melk. Een stijging van 7,1 procent, wat vooral te danken is aan een plus van 11,9 procent in de eerste helft van het jaar. De extra liters melk vertaalden zich in 204 miljoen euro extra melkgeld wat uitgekeerd werd in vergelijking met 2015. De lagere garantieprijs compenseerde dat met 231 miljoen euro, maar dan is er de prestatietoeslag die ook weer gesteund wordt door extra liters en uitkomt op  een bedrag van 15 miljoen euro. Nog eens 14 miljoen euro werd er extra uitgekeerd op basis van vet en eiwit en 4 miljoen euro extra voor overige. Een bijzondere post dit jaar is de 2 en 10 cent regeling. Die was goed voor 24 miljoen euro. In totaal komt de ledenmelkvergoeding daarmee uit op 3.544 miljoen euro, een stijging van 0,9 procent ten opzichte van 2015.  

In totaal schreef de verwerker een winst op van 362 miljoen euro, een plus van 5,5 procent en en een 1,9 procent lagere omzet. Die komt uit op 11 miljard euro. Een uitdaging wordt vooral in Duitsland gezien. Ook voor die markt noemt Joosten het goed dat er naar verwachting 100 miljoen liter melk minder bij de leden-melkveehouders voorzien wordt. Daar kampt het bedrijf met een beperkt aantal klanten versus veel aanbod, wat niet wegneemt dat het de grootste markt is en FrieslandCampina er graag haar positie wil vasthouden.

Op de korte termijn voorziet Joosten dat het huidige niveau van de garantieprijs houdbaar is. Daarna stelt hij dat er nog wel stappen nodig zijn om de prestaties van 2016 door te zetten. Zoals de zaken er nu voorstaan is melkmindering niet meer nodig. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden