10 miljoen extra ingezet

Alle aanvragen om te stoppen geaccepteerd

2 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het doel van de stoppersregeling is te belangrijk om niet alle 497 aanvragen in behandeling te nemen. Het bedrijfsleven maakt zo nodig nog eens 10 miljoen euro extra vrij, zodat er ruimte is om alle aanvragen die aan de eisen voldoen te accepteren.  

497

aanvragen

geaccepteerd

Op zeer korte termijn is staatssecretaris Martijn van Dam er in geslaagd in gesprek met de sector tot een besluit te komen in de veelbesproken stoppersregeling. Na de 'enthousiaste' run op de regeling, zoals hij het eerder omschreef, ontstond de discussie of het doel niet belangrijk genoeg was om alle aanvragen om te stoppen in behandeling te nemen. In eerste instantie leek geld het struikelblok, maar daar is nu een oplossing voor.   

Zo snel mogelijk de productie van fosfaat terugdringen en daarmee voldoen aan de eisen die Brussel stelt rondom de derogatie voor ruimere gebruiksnormen stikstof. Dat is het streven van het fosfaatreductieplan, waar de stoppersregeling onderdeel van is. 'Een stuwmeertje aan uitgestelde stoppers', signaleerde Frans Keurentjes, van FrieslandCampina, al voor de stoppersregeling inging. De overtekening kwam dan ook niet als een verrassing, maar de vervolgstappen leverden nog even discussie op. Door de hogere melkprijzen en het einde van het melkquotum waren er namelijk de laatste jaren veel minder stoppers geweest dan in de jaren daarvoor.

Een extra duw in de rug was dat er signalen uit de sector komen dat wanneer de stoppers niet mee kunnen in de eerste ronde, ze in de volgende afhaken. Daarnaast maakt het bedrijfsleven als het nodig is nog eens 10 miljoen euro vrij. Het ministerie van Economische Zaken beperkt zich tot de eerder toegezegde 6 miljoen euro.

Als gevolg van deze nieuwe ontwikkeling volgt er geen tweede openstelling. 'Wel wordt nog overlegd met het bedrijfsleven over een laatste openstelling in mei.'    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Klaas 4 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873631/Alle-aanvragen-om-te-stoppen-geaccepteerd-]Alle aanvragen om te stoppen geaccepteerd[/url]
Eindelijk een verstandige beslissing van die van Dam zou ook eens tijd worden
Christ 4 Maart 2017
Stoppers wees op je hoeden,de blijvers moeten inleveren en gaan straks terug kopen,er gaan geruchten van 3 tot 5000 euro.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden