Ruim 12 procent meer

Aantal biologische boeren in Nederland flink gegroeid

10 Maart 2017 - Kimberly Bakker - 2 reacties

Het aantal biologische boerenbedrijven is voor het sinds 2010 harder gestegen dan het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven. Het aantal bedrijven is gestegen met ruim 12 procent, naar 1831 boerenbedrijven. De handels- en verwerkingsbedrijven stegen met 10 procent naar 2586 bedrijven.

De nieuwe biologische bedrijven mogen pas na de verplichte omschakelperiode van twee jaar hun producten als biologisch verkopen. ‘In heel Europa stijgt de vraag naar biologische producten en we hebben de nieuwe bedrijven dus hard nodig om aan die vraag te kunnen voldoen.’, aldus Miriam van Bree, manager bij Bionext.

Provincies doen al onderzoek naar de effecten van een biologisch bedrijf

Ook zijn er steeds meer provincies die ervoor kiezen om biologische landbouw actief te stimuleren. Een mooi voorbeeld is het onderzoek dat de drie noordelijke provincies doen naar de effecten van biologische landouw op de economie, de voedselproductie, het milieu en het landschap.

Bionext zet daarop in en ziet een prominente rol voor de provincies als het gaat om stimulatie van biologische landbouw. Het idee is dat provincies omschakelperiodes gaan organiseren. Boeren kunnen daar kennis maken met biologische landbouw en praten over de financiële en bedrijfsmatige aspecten.

Doordat er bij biologische landbouwbedrijven gaan chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er een grens is aan het aantal dieren per hectare, is de druk op het milieu bij biologische bedrijven een stuk kleiner. ‘Het is de landbouw van de toekomst, zeker in Nederland waar de grenzen wat betreft intensivering van landbouw bereikt zijn.’, aldus Miriam van Bree, manager Bionext.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.

Meer over

Bionext
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jan 10 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873742/Aantal-biologische-boeren-in-Nederland-flink-gegroeid]Aantal biologische boeren in Nederland flink gegroeid[/url]
40% 40% wordt door het bericht over deze ontwikkeling geirriteerd en 20% slaat de angst om het hart.
Wat is er aan de hand?
Hoe komt het dat u zich door uw emoties laat beheersen?
Bang voor de buren? Komt u iets tekort?
Tevredenheid is een keuze. Gebrek daaraan is slecht voor uw gezondheid.
peter 11 Maart 2017
Zo rond 1973 woonde ik een paar jaar in provincie Groningen omgeving Haren
Daar trof ik toen nog een (kleinschalig) groente-bedrijf van zeg maar 2 hectare
Er werden allerlei soortengroenten verbouwd dus veel vruchtwisseling
Ik ben zo'n bedrijf later nooit meer tegengekomen maar weet zeker dat dit in deze tijd weer hot ! - kan zijn plus zinvolle werkgelegenheid
Ja op z'n minst biologisch maar liever biol.dynamisch
Verkoop gewoon aan de weg in stalletje - oude tijd in modern jasje ...
Gemeenten zullen ook vrijgevig moeten worden met uitgifte grond dus ook daarin mentaliteitsverandering
jaap 11 Maart 2017
dit gaat in deze tijd niet meer een stalletje aan de weg enz bla bla daar blijf je niet van blijven bestaan van de paar euro per dag en word simpel weg gewoon allemaal niet betaald door de consument allemaal maar lager/lager dus met volk werken gaat al helemaal niet is allemaal wel mooi voor de buger als ze voor de zoveelste keer fietsen en dit willen zien en een koeitje in de wei enz maar daar blijf je niet van aan de freet
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden