Het is kort dag, maar voor 1 april moeten er nog een aantal problemen opgelost worden in de praktische uitvoering van de Regeling fosfaatreductie 2017. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam geeft antwoord op de vragen over grondgebondenheid en gaat in op de situatie in de vleesveehouderij.
De antwoorden volgen op moties uit de laatste Landbouwraad. Zo komen 750 melkveehouders, ter waarde van een fosfaatreferentie van 0,1 miljoen kilogram, alsnog in aanmerking voor de titel 'grondgebonden'. De problemen ontstonden door de verschillende rekenmethodes in de plannen voor de fosfaatreductie en de vaststelling van de fosfaatrechten. Zo telt bij de reductie een laag productieve koe net zo zwaar mee als een hoogproductieve, maar wordt daar bij de toekenning van de rechten onderscheid in gemaakt. Het scheelt een korting van 4 procent op peildatum 2 juli 2015.
Overdrachten
Een tweede knelpunt zijn de overdrachten. Met name voor degenen die het onderscheid maken tussen grondgebonden zijn en niet grondgebonden zijn. Voor de regeling fosfaatreductie levert het geen problemen op, zo meldt Van Dam, maar voor het stelsel van fosfaatrechten is er wel degelijk wat aan de hand. 'Hierover zal ik uw Kamer op korte termijn nader informeren', schrijft Van Dam.
Bij overdrachten moet deze wel voor 1 april gemeld worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een overdracht na 1 maart 2017 moet uiterlijk een maand na overdrachte gemeld worden.
Alternatieve peildatum vleesvee
Dan was er nog de peildatum 15 december 2016 voor niet melkproducerende bedrijven. De bedoeling was uitruil van vee van melkveebedrijven te voorkomen, maar hiermee wordt een grote groep vleesveebedrijven onbedoeld zwaar getroffen. Daarom komt er een alternatieve peildatum. Zo kan er gekozen worden voor 15 december als bovengrens of een maandreferentie. Het gaat dan om de maanden april, juni, augustus, oktober en december 2017.
Bij het berekenen van de geldsom gaat RVO.nl uit van de referentie die voor de ondernemer het meest gunstig is. Per 2 maanden worden een boete berekend.
Quarantainestallen vrijgesteld
Nog een goede ontwikkeling is dat de quarantainestallen buiten de regeling gesteld zijn. Dit op verzoek van Vee en Logistiek Nederland. Het gaat om 37 stallen met ruimte voor 12.000 dieren. Voorwaarde is wel dat de dieren op export gaan of geslacht worden.
Van Dam sluit zijn brief af met de woorden dat de wijzigingen op korte termijn in de Staatscourant te lezen zijn.
Meer informatie over slachtaantallen en veeprijzen voor insiders vindt u hier. Lees ook wat er op exportgebied gebeurt. Speciaal voor insiders van Boerenbusiness Melk. Wilt u insider worden? Klik dan hier.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873840/Meer-melkveehouders-toch-grondgebonden]Meer melkveehouders toch grondgebonden[/url]