Hulp voor quarantaine

Meer melkers toch grondgebonden

17 Maart 2017 - Herma van den Pol - 9 reacties

Het is kort dag, maar voor 1 april moeten er nog een aantal problemen opgelost worden in de praktische uitvoering van de Regeling fosfaatreductie 2017. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam geeft antwoord op de vragen over grondgebondenheid en gaat in op de situatie in de vleesveehouderij.

750

bedrijven

toch grondgebonden

De antwoorden volgen op moties uit de laatste Landbouwraad. Zo komen 750 melkveehouders, ter waarde van een fosfaatreferentie van 0,1 miljoen kilogram, alsnog in aanmerking voor de titel 'grondgebonden'. De problemen ontstonden door de verschillende rekenmethodes in de plannen voor de fosfaatreductie en de vaststelling van de fosfaatrechten. Zo telt bij de reductie een laag productieve koe net zo zwaar mee als een hoogproductieve, maar wordt daar bij de toekenning van de rechten onderscheid in gemaakt. Het scheelt een korting van 4 procent op peildatum 2 juli 2015.  

Overdrachten
Een tweede knelpunt zijn de overdrachten. Met name voor degenen die het onderscheid maken tussen grondgebonden zijn en niet grondgebonden zijn. Voor de regeling fosfaatreductie levert het geen problemen op, zo meldt Van Dam, maar voor het stelsel van fosfaatrechten is er wel degelijk wat aan de hand. 'Hierover zal ik uw Kamer op korte termijn nader informeren', schrijft Van Dam.

Bij overdrachten moet deze wel voor 1 april gemeld worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een overdracht na 1 maart 2017 moet uiterlijk een maand na overdrachte gemeld worden.  

Alternatieve peildatum vleesvee 
Dan was er nog de peildatum 15 december 2016 voor niet melkproducerende bedrijven. De bedoeling was uitruil van vee van melkveebedrijven te voorkomen, maar hiermee wordt een grote groep vleesveebedrijven onbedoeld zwaar getroffen. Daarom komt er een alternatieve peildatum. Zo kan er gekozen worden voor 15 december als bovengrens of een maandreferentie. Het gaat dan om de maanden april, juni, augustus, oktober en december 2017. 

Bij het berekenen van de geldsom gaat RVO.nl uit van de referentie die voor de ondernemer het meest gunstig is. Per 2 maanden worden een boete berekend. 

Quarantainestallen vrijgesteld
Nog een goede ontwikkeling is dat de quarantainestallen buiten de regeling gesteld zijn. Dit op verzoek van Vee en Logistiek Nederland. Het gaat om 37 stallen met ruimte voor 12.000 dieren. Voorwaarde is wel dat de dieren op export gaan of geslacht worden.

Van Dam sluit zijn brief af met de woorden dat de wijzigingen op korte termijn in de Staatscourant te lezen zijn.

Meer informatie over slachtaantallen en veeprijzen voor insiders vindt u hier. Lees ook wat er op exportgebied gebeurt. Speciaal voor insiders van Boerenbusiness Melk. Wilt u insider worden? Klik dan hier

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
DD 18 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873840/Meer-melkveehouders-toch-grondgebonden]Meer melkveehouders toch grondgebonden[/url]
En wat voor gevolgen heeft dit voor de "gemiddelde" veehouder? De generieke korting wordt met enige procenten verhoogd??
joan 18 Maart 2017
Ja dat spreekt vanzelf als iemand iets krijgt moet een ander iets inleveren maar troost je Je mag vast nog wel iets houden
Moi 18 Maart 2017
Het is mij tegen gevallen dat de melkveehouderij sector zo oppervlakkig is geweest dat men andere sectoren (rundvleeshouderij) zo in de problemen heeft gebracht. Er zal daarom nog verder gepraat moeten worden. Dit kan geen tweede keer weer gebeuren.
rabo 19 Maart 2017
hier in brabant zeggen ze eigen belang eerst
Jan 20 Maart 2017
In Utrecht zeggen we: laat de vervuiler betalen
Jan 20 Maart 2017
eigenlijk horen ze daar te zeggen: laat de vervuiler betalen
HD 20 Maart 2017
Ik zou zeggen laat de mest verwerken want zolang er nog steeds mensen sterven van de honger is er iets goed mis met de ethiek van brussel en nederland
Tukker 20 Maart 2017
Dit geldt alleen voor dit jaar.Het voorstel waarover de eerste Kamer nog moet stemmen kent maar 1 datum en dat is 2 juli 2015.Deze datum kan men niet wijzigen of ze moeten het hele voorstel terug duwen naar de Tweede Kamer.Dus in 2018 krijgen we de Fosfaatrechten van 2 juli 2015 met voor niet grondgebonden een generieke korting tussen 4 en 8 %.Alle melkkoeien en vrouwlijk jongvee ten behoeve van de melkveehouderij vallen onder deze regeling.
sjaak 20 Maart 2017
grondgebonden bedrijven niet kortenzij zij hebben immers land gekocht en geinvesteerd in grond om mest te kunnen plaatsen
Rosendaal 20 Maart 2017
Wat betreft de referentiemaanden vleesvee staat er in het bericht het jaar 2017, moet dat niet 2016 zijn, anders verwacht ik dat iedere vleesveehouder dit jaar wel flink zal groeien.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden