Geen krimp van vleesvee

Fosfaatreductieregeling weer aangepast

12 April 2017 - Esther de Snoo - 14 reacties

Vleesveehouders en andere niet-melkleverende bedrijven hoeven dit jaar toch geen dieren af te voeren. Dat blijkt uit een nieuw aangekondigd wijzigingsvoorstel voor de fosfaatreductieregeling dat woensdag, 12 april, door demissionair staatssecretaris Martijn van Dam bekend is gemaakt. 

Uit het nieuwe wetsvoorstel blijkt dat vleesveehouders en andere niet-leverende rundveebedrijven volledig buiten de regeling komen te vallen. Zij hoeven dit jaar dus niet verplicht dieren af te voeren. 

Van Dam draait maatregel binnen 2 maanden terug

Terugdraaien maatregeling
Aanvankelijk gold het fosfaatreductieplan al niet voor niet-melkleverende bedrijven. Daarop bestond de vrees dat het succes van het fosfaatreductieplan in het geding zou kunnen komen als deze categorie bedrijven buiten schot zou blijven. Dit ontstond na signalen uit de sector dat niet-melkleverende bedrijven 'gebruikt' zouden kunnen worden om vee te stallen, zodat ze buiten de regeling zouden vallen. Om dit gat in de regeling te dichten, maakte Van Dam in februari bekend dat vleesveehouders net als melkveehouders beboet worden als het aantal vrouwelijke dieren in 2017 hoger ligt dan het aantal I&R-geregistreerde dieren op 15 december 2017. Nu draait Van Dam deze maatregel weer terug. 

Vleesveehouders hebben niet bijgedragen aan fosfaatoverschrijding

Wens vleesveehouders
Van Dam geeft met de wetswijziging toe aan de wens van vleesveehouders. Zij werden in februari verrast door het fosfaatreductieplan dat ineens ook voor hen bleek te gelden. De vleesveehouders zijn hierop naar de rechter gegaan. Ze menen geen bedragen te hebben geleverd aan de overschrijding van het fosfaatplafond. 

Onduidelijk
Nog nat is de inkt van de afspraken die op papier zijn gezet over de gemengde bedrijven. Het ministerie van EZ en de LTO vakgroep vleeskalveren hebben onlangs afspraken gemaakt hoe om te gaan met gemengde bedrijven die vleeskalveren en melkvee houden. Wat de wetswijziging betekent voor deze afspraken is nog niet duidelijk. 

De invullling van de wijziging wordt voor 1 mei bekend, aldus het ministerie. 

Lees ook Gat in fosfaatplan lijkt moeilijk te dichten

Lees hier de brief van Martijn van Dam van woensdag 12 april

Meer nieuws en ontwikkelingen volgen over de melkveehouderij? Neem dan een Melk & Voer Pro-abonnement. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
piet 12 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874109/Fosfaatreductieregeling-opnieuw-aangepast]Fosfaatreductieregeling opnieuw aangepast[/url]
veel vlees vee houders zijn begonnen met het geld van verkocht quotum
toen in vlees vee om de belasting te ontlopen
en nu mag de melkveehouder voor de gevolgen opdraaien
veeweide 12 April 2017
wij zijn niet gegroeid in dieraantallen dus ook niet bijgedragen aan het fosfaatoverschot maar moet wel krimpen, dan krijg je dus betalingsproblemen, denk dat martijn dat niet duidelijk uit zal kunnen leggen, komt dus hierop neer dat de nietgroeiers nog meer moeten krimpen om deze afspraak te compenseren, gaat de lto hier ook wat aandoen?
Edwin Heijdra 12 April 2017
Beste Piet
Voor zulke domme uitspraken.bestaan pilletjes.
Joop 12 April 2017
Sinds wanneer produceren stieren geen fosfaat ?????? Fosfaat komt niet alleen van melkvee Misschien dat de melkveehouders een proces moeten beginnen bij het Europese hof tegen deze ongelijke behandeling Er zijn volop boeren die volgens de mestwet zelfs mest mogen aanvoeren maar die koeien niet zelf mogen houden SCHANDALIG !
Rene 12 April 2017
Deze aanpassing komt gewoon omdat ze bang zijn voor de rechtzaken die vandaag en morgen voor de rechter komen. Maar met een beetje geluk maakt de rechter gehakt van het hele onzinnige domme fosfaatreductieplan wat nergens op slaat!!! Wel jammer van de al afgevoerde koeien. Nog maar even schadeclaim erachteraan gooien dan!!! Als de advocaten haar werk goed doen dan is t reductieplan in mei van de baan! TERECHT, ik heb nog zelden een dommer plan gezien dat dit! Wie dat verzint moet zichzelf is afvragen of hij wel goed bij zijn hoofd is!
harrie 12 April 2017
beste Piet.
Waarom heb jij je melkquotum niet verkocht ? dan had je ook kunnen profiteren volgens jou redenering.
a. 12 April 2017
En wat wordt het voor een veehouder met een kleine melkvee tak en veel zoogkoeien? slachten, boetes ,of naar de rechter?van al die koeien slachten wordt de melkprijs niet veel hoger de slachtveeprijzen wel veel lager met dank aan de melkcooperaties die zonodig voorop moesten lopen.
tem 12 April 2017
coop. lto bank,waren allemaal zenuwachtig bij het bedenken van de regels.
ik hoop dat de rechter ze terug draait, of dat er geen derogatie komt,dan krijgen we weer gewoon gerechtigheid.
Tante saar 12 April 2017
Wat een gelul joh, iedereen is vrij in zn keuze, dat quotum is dan heeel ver voor afschaffing verkocht, toen het nog geld opbracht, dus zowiezo niet met voor bedachte raden, weet je op wie jij moet schelden ? Op jou voormannen van LTO , waarvan er hier ook een zit , en voor juni 2015 van 160 naar 400 koeien ging. Dat zijn de veroorzakers v alle Ellende, maar daar hoor ik je niet over
Tante saar 12 April 2017
Wat een gelul joh, iedereen is vrij in zn keuze, dat quotum is dan heeel ver voor afschaffing verkocht, toen het nog geld opbracht, dus zowiezo niet met voor bedachte raden, weet je op wie jij moet schelden ? Op jou voormannen van LTO , waarvan er hier ook een zit , en voor juni 2015 van 160 naar 400 koeien ging. Dat zijn de veroorzakers v alle Ellende, maar daar hoor ik je niet over
frits 12 April 2017
ik vind die boeren die de mb wet voor 2015 aan gevraagd hebben en goed voor elkaar hebben mogen de dieren houden en die dat niet hebben jammer dan een stal van 400 koeien gebouwd in 2016 met mb van voor 2015 mag je gewoon de koeien houden heb je in 2012 gebouwd voor 400 koeien en geen mb wet dan moet je maar op de blaren zitten jammer dan je wist dat het moest je kunt een veehouder niet laten boeten die zich netjes aan de regels houd
mores 13 April 2017
inderdaad veel grote groeiers van voor 2 juli 2015 hebben geen NB vergunning en worden niet gekort terwijl boeren van na 2juli gegroeid met een geldige Nb vergunning wel worden gekort en onevenredig fors
Kees 13 April 2017
Ze moeten die datum van 2 juli 2 weken vervroegen ,dan kun je in ieder geval de boeren met voorkennis die volle vrachtwagens koeien op 30 juni lieten komen uit buurlanden eens aanpakken Waar komt die voorkennis vandaan ??Misschien van de banken die ook aan de onderhandelingstafel zaten en door deze bedrijven een strop hebben??
kalf 19 April 2017
Kees heeft helemaal gelijk.Ik ken mensen die leegstaande stallen hebben gehuurd om met vrachtwagens vol tegelijk deze te laten vol zetten op die laatste dagen.WAAR komt deze voorkennis vandaan?WAAROM wordt dit niet uitgezocht.
mdb 19 April 2017
Omdat het hele zaakje stinkt aan alle kanten!!

De normale melkveehouder moet bloeden voor die misselijke bedrijven, groot groter, en geen weg meer terug!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden