De Countus Melkvee Index zit sinds halverwege februari weer in de lift. De reden hiervoor: licht aantrekkende melkprijzen bij de meeste zuivelaars in februari en maart en stabilisatie in april. De voerprijzen noteren daarentegen wel hoger.
De ''vergissing'' die FrieslandCampina maakte met de garantieprijs in januari, is in februari en maart deels gecompenseerd. Uitstekende prijzen voor vetfabricaten maken dat de melkprijzen op de been blijven. Lage waarderingen voor eiwit vormen geen gevaar, zolang kaas, wei, room en boter tegen goede prijzen te vermarkten zijn. Daarbij komt dat de melkaanvoer zeker niet overmatig was in de afgelopen maanden.
Lichte daling verwacht
De licht aantrekkende melkprijzen maken dat de Countus Melkvee Index in de afgelopen weken is opgeklommen met 7 punten tot 122,3 punten. Daarmee zit de index voorlopig wel aan zijn max. De prognose voorspelt namelijk een lichte daling in het tweede kwartaal. Historisch gezien kent de zuivelmarkt de nodige uitdagingen in deze maanden, gezien het feit dat de melkaanvoer gestaag toeneemt in Europa. Zolang de fabricaten met de huidige niveaus blijven rekenen, is er geen aanleiding om deze prognoses bij te stellen.
Voerkosten omhoog
De prijzen voor rundvee zetten, over maart, voor de vierde maand op rij een stap omhoog. Gemiddeld stegen de prijzen tussen de 10 en 25 eurocent per 100 kilo rundveebrok. Gelet op het feit dat de sojaprijs fors onderuit is gegaan, ligt enige prijsverlichting in het verschiet. Ook de tarwekoers op de Matif zit in een neerwaarts sentiment. Beide markten worstelen met ruime areaalcijfers voor 2017 en eveneens ruime voorraden oude oogst. De verwachting is daarom dat de voerprijzen deze zomer gaan afvlakken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.