De melkveehouderij heeft tot 15 mei 2017 de kans om te bewijzen dat het voerspoor werkt. Het gaat over afspraken rondom fosfor in het voer van melkleverende bedrijven. Slaagt de sector er niet in om de doelen te behalen, dan ligt er wetgeving klaar. Dat is dinsdag, 18 april, gepubliceerd in de Staatscourant.
Tot 15 mei blijft de Regeling diervoeders 2012 nog in de ijskast. Dat is de deadline waarop uit monitoring moet blijken dat de melkveehouders de afspraken, als onderdeel van de Regeling fosfaatreductie 2017, nagekomen zijn. Lukt dat, dan volgt er geen wettelijke verplichting.
Regeling fosfor in mengvoer
Hoe de regeling er precies uit gaat zien, maakt demissionair staatssecretaris Martijn van Dam bekend in de Staatscourant. Zo gaat deze alleen gelden voor melkleverende bedrijven en heeft de regeling alleen betrekking op mengvoer. De doelstelling is: sturen op bruto fosforgehalte in mengvoeders of op de verhouding fosfor en ruw eiwit. Gemiddeld bestaat het rantsoen van melkveehouders voor 20 procent uit mengvoeders.
Voor al het mengvoer, bestemd voor melkveehouders, gaat gelden dat deze niet meer dan 4,3 gram fosfor per kilogram mengvoer mag bevatten. Ook mag er uitgeweken worden naar een gemiddelde fosfor-ruweiwitverhouding van 2,2. Dit moet er voor gaan zorgen dat een reductie van 1,7 miljoen kilogram fosfor gehaald gaat worden.
Binnen de regeling is een overzicht beschikbaar van de hoeveelheid fosfor waaraan dieren behoefte hebben. Dat wisselt van 3,4 gram per kg droge stof voor kalveren van 4 maanden tot een 1,8 gram voor kalveren van 16 maanden. Melkvee met een productie van 20 kilo per dag, staat op 2,5 gram en tot 50 kg productie neemt de behoeftenorm toe tot 3,5 gram.
Kringloopwijzer als bewijs
Bij het vaststellen van de waarden, is rekening gehouden met het gangbare ruwvoer. Zo kunnen ondernemers met relatief veel maïs beter uit de voeten met de 2,2 gram fosfor per ruw eiwitverhouding. Een rantsoen met meer gras komt daarentegen beter tot zijn recht bij een begrenzing van 4,3 gram fosfor per kilogram mengvoer. Via de Kringloopwijzer krijgen ondernemers de kans om aan te tonen dat ze niet uit de voeten kunnen met te lage fosforwaarden in het gehele rantsoen.
In totaal schat Van Dam de kosten voor de hele sector op 810.000 euro. Of de regeling doorgaat blijkt dus 15 mei.
Kijk hier voor de Wetgeving voerspoor >
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.