Dat wil European Milk Board

Brussel moet ingrijpen op Europese zuivelmarkt

25 April 2017 - Wouter Baan

Brussel moet opnieuw gaan ingrijpen op de Europese zuivelmarkt. Dat is de aanbeveling die een Duits onderzoeksinstituut en de European Milk Board (EMB) doen op basis van een evaluatie van de Duitse melkprijs.

Volgens het onderzoek dekt de gemiddelde melkprijs in Duitsland de kosten die melkveehouders maken al jaren niet meer. Dit werkt schaalvergroting in de hand, wat vervolgens de zuivelmarkt onder druk zet. De melkprijs in Duitsland staat in het onderzoek symbool voor de situatie in Europa. 

33

cent

per liter is ook ver onder de maat 

Het onderzoekt vergelijkt de kostprijs met de opbrengsten, in dit geval is dat de melkprijs. Volgens het onderzoek produceren Duitse melkveehouders al jaren onder de kostprijs. Het dieptepunt lag in 2016. Toen dook de melkprijs in de zomermaanden zelfs onder de 25 cent. Duitse melkveehouders zagen over 2016 "slechts" 62 procent van de kosten terugbetaald in de melkprijs. In de rest van Europa deden zich vergelijkbare situaties voor. In Bulgarije noteerde de melkprijs vorig jaar juli slechts 17 cent.   

Het herstel op de zuivelmarkt heeft nog niet tot kostendekkende opbrengsten geleid. De gemiddelde melkprijs van 33,76 euro dekte afgelopen januari slechts 77 procent van de kosten. Daarbij is het herstel, min of meer, kunstmatig in de hand gewerkt. Dit vanwege het vrijwillige melkminderingsprogramma in de Europese Unie. Volgens het onderzoek zijn er signalen dat de prijzen op de lange termijn gaan dalen, terwijl verder herstel juist noodzakelijk is.

Reguling is noodzaakelijk, anders verzuipt de melkmarkt 

Structurele maatregelen nodig
Volgens onderzoeker Schaber is het daarom belangrijk dat er een wettelijk kader komt. Dat kader moet melkveehouders gaan ondersteunen bij slechte prijzen. Zonder regulering worden individuele melkveehouders, bij slechte opbrengsten, min of meer gedwongen om de productie op te schroeven. Meer melk is uiteindelijk schadelijk voor de hele markt. 'Zowel melkveehouders als de politiek hebben in de afgelopen jaren de gevolgen van een overstroomde melkmarkt ervaren', aldus Schaber.

De EMB roept Eurocommissaris Phil Hogan, en andere landbouwministers, daarom op om een Market Responsibility Programme (MRP) in te voeren. Alleen met dergelijke regulering, zoals bijvoorbeeld vrijwillige melkmindering, kan de Europese Unie grip krijgen op de grillige zuivelmarkt die vaak in de kritieke zone bungelt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

Phil Hogan
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden