Aldus European Milk Board

Eerlijke prijs voor interventie melkpoeder

15 Mei 2017 - 1 reactie

'Interventie melkpoeder moet een eerlijke en adequate prijs opleveren', aldus Romuald Schaber, voorzitter van het European Milk Board (EMB). De richtprijs voor interventie melkpoeder is, volgens het EMB, 335 euro per 100 kilo.

De melkmarkt lijkt nog steeds niet goed om te kunnen gaan met het teveel aan melkpoeder. Momenteel ligt er 350.000 ton magere melkpoeder opgeslagen in interventie. Dat volume ligt de Europese melkmarkt zwaar op de maag. Hoewel de rauwe melkprijzen iets zijn gestegen, liggen ze met 33 cent per liter nog steeds onder een kostendekkend niveau.

215

euro

per 100 kilo is ook te laag

Prijs van de EU is te laag
De EMB-voorzitter verklaart dat een sterke daling van de melkprijzen te verwachten valt, wanneer de verschillende EU-lidstaten het interventie melkpoeder zouden verkopen tegen de huidige marktprijs van 175 euro per 100 kilo. 'De prijs van 215 euro per 100 kilo, ingesteld door de Europese Unie, is ook nog veel te laag. Ook die marktprijs zal de melkprijs naar beneden duwen', aldus Schaber.

Interventie melkpoeder mag alleen tegen een stabiliserende prijs worden verkocht. Op basis van de productiekosten van de sterke interventielanden, zoals Frankrijk, België en Duitsland (boven de 40 cent per liter rauwe melk), en het toevoegen van transport-, verwerkings-, en marketingkosten is het resultaat een prijs van minimaal 335 euro per 100 kilo melkpoeder. Daar is ook de richtprijs van Schaber op gebaseerd.

Bagage niet goedkoop weggooien
'De Europese Unie zit in een dilemma', zegt Schaber. 'Sinds de afschaffing van het melkquotum in 2015 zijn interventies en particuliere opslag belangrijke instrumenten geweest om de melkmarkt te stabiliseren.' Echter, het is nu al meer dan 2 jaar duidelijk dat dit niet de geschikte manier is.

Het bleek zware bagage te zijn

'Al vanaf het begin leverde interventie geen prijsverhogingen op en het opgeslagen melkpoeder bleek slechts zware bagage te zijn', aldus Schaber. 'Echter, deze bagage kunnen we niet zomaar goedkoop weggooien', benadrukt de EMB-voorzitter.

Productieverminderingsregeling
De productieverminderingsregeling, die eind vorig jaar door de EU werd ingesteld, heeft een merkbaar herstel op de markt gebracht. Onder die regeling zijn over volumes niet geproduceerd en daardoor hebben die de sector ook niet lastig kunnen vallen. 

Dit is tot nu toe een eenmalige maatregel geweest. De vrijwillige beperking van de voorziening, inclusief een tijdelijke productiecapaciteit tijdens de reductietijd, zal wel als regulier instrument in de EU worden gebruikt. Het EMB beveelt de regeling aan als onderdeel van een crisismechanisme, het marktverantwoordelijkheidsprogramma.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Robert 15 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874516/eerlijke-prijs-voor-interventie-melkpoeder][/url]
Realiteitszin en verstand van zaken is de EMB vreemd. Als het inderdaad zo zou zijn dat EURO 40/100 de werkelijke kost prijs van rauwe melk zou zijn zou er toch geen melkveehouder meer bestaan?

En EURO 335/100 kg een redelijke prijs voor MMP ? Zo'n prijs is sowieso nooit bestendig voorgekomen. Los hiervan, MMP op EURO 335/100 en Boter op zeg EURO 400/100 levert een opbrengst van EURO47,25/100 kg melk op.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Melkpoeder

Melkpoedermarkt lift weer op na dipje

Nieuws melk

Melkpoederexport EU krijgt klap, kaasuitvoer een tikje

Analyse Zuivel

Veel minnen, maar toch vertrouwen in zuivelmarkt

Analyse zuivel

Poeders voelen zwakker, kaas geeft geen krimp

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief