Nieuw kort geding fosfaat

Ruim 400 melkveehouders melden zich

15 Mei 2017 - Esther de Snoo - 5 reacties

Ruim 400 melkveehouders hebben zich aangemeld bij de advocatenkantoren Hekkelman, Linssen en Achmea voor een nieuw kort geding tegen de Staat. Zij willen onder de Regeling fosfaatreductie 2017 uitkomen.

De ruim 400 melkveehouders zijn, naar eigen zeggen, een onomkeerbare investeringsverplichting gericht op groei aangegaan voor juli 2015. De advocatenkantoren zijn bezig om de aanmeldingen te toetsen. Daarmee moeten zij de haalbaarheid van een nieuw kort geding inschatten. 

Advocaten bezig om aanmeldingen van melkveehouders te toetsen 

Documenten toetsen
De melkveehouders moeten allerlei documenten overdragen aan de juristen. Dat gaat bijvoorbeeld om financieringsdocumenten, vergunningen, aannemersovereenkomsten en aankoopnota's van stalinrichting en grond. 

Hoop op oordeel rechter
Deze groep meldt zich aan als gevolg van de uitkomst van de 6 rechtszaken, die door in totaal 52 melkveehouders werden aangespannen. Op 4 mei oordeelde de rechter dat de Regeling Fosfaatreductie 2017 een onevenredig zware financiële last is voor de betreffende melkveehouders, omdat zij al onomkeerbare financiële verplichtingen waren aangegaan. 'Hij was niet voorzienbaar en biedt geen enkele compensatie', oordeelde de rechter. 

Uitspraak hoger beroep voor september
De regeling is daarmee voor de 52 melkveehouders onverbindend. Deze groep hoeft vooralsnog geen vee af te stoten. Het ministerie van EZ vecht de uitspraak aan. Dat maakte demissionair staatssecretaris Martijn van Dam vrijdag 12 mei bekend. De uitkomst van het hoger beroep wordt voor september nog verwacht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Prakken 16 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874517/ruim-400-melkveehouders-melden-zich][/url]
Alle boeren die voldoende land hebben voor hun mest mogen niet gekort of beboet worden...De vervuiler moet de rekening krijgen...De mensen in de intensieve mestindustrie willen ook vrij kunnen ademen...
wim v/d molen 16 Mei 2017
als je nou 2,2 koe per ha doet en de biologische 1,7 koe per ha is iedereen gelijk en heb je geen probleem meer
Hans 24 Mei 2017
Ook ik ben melkveehouder en dat gezeur van mijn collega's ondertussen spuugzat.
Iedereen wist al vanaf 2013 dat er iets aan zat te komen, en als agrarisch "ondernemer" ga je hier vanaf dat moment rekening mee houden.
Ook kan iedereen die dat wil voor 2018 fosfaatrechten aankopen.
Dus niet zeuren, 2017 door en regel de boel voor 2018.
Ik hoop dat deze zgn. collega's van mij wel in de gaten hebben dat ze de derogatie voor 2018 en daarna ernstig in gevaar brengen.
Dan gaan we weer zielig doen omdat er in 2018 nog meer koeien van ons erf moeten verdwijnen, toch..................................................
peter 25 Mei 2017
Beste Hans, Waarom wil jullie poep produceren en hier géén land voor hebben? Ik ben dan ook voor staander van GVE/HA, dan is alle gezeur afgelopen.

Dat hele derogatie behoud verhaal een grote kolder we wisten immers dat grongebondenheid de duurzame toekomst zou worden zie 2013!!!!

en als de derogatie boeren waaronder ik zelf moeten inleveren , omdat er geen derogatie in 2018 komt is toch helemaal geen probleem rfc kan de melk nu al NIET fatsoendelijk verwaarden, kalveren brengen NIKS op.

Mischien kunnen we dan met wat ((minder koeien))en minder werken wat meer voor onze producten en dieren krijgen !!!!!
henk 29 Mei 2017
gewoon 3 gve op ha en verder geen gezeur
mdb 29 Mei 2017
Precies, al degene die uitgebreid hebben na 2013 moeten zich eens rustig houden!

Willens en wetens gekke sprongen gemaakt, en dan moet men nu maar lekker op de blaren zitten! Ben klaar met zulke gasten

Nep ondernemers! IK IK wil meer dan de buurman, en kijk mij eens! Nu dan, ook een grote vent blijven, en niet gaan zitten janken
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden