NMV schetst positief beeld

Stop op bodemloos wegdoen van koeien

19 Mei 2017 - Herma van den Pol - 2 reacties

Op de dag dat de Tweede Kamer met demissionair staatssecretaris Martijn van Dam in gesprek ging over het fosfaatreductieplan 2017, kwam er positief nieuws naar buiten. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) meldde namelijk dat het doel van het sectorplan gehaald is. Daardoor is er geen reden meer om 'bodemloos koeien weg te doen'.

De NMV baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Navraag bij het CBS leert echter dat het niet om publieke informatie gaat. De cijfers, die de ronde doen, blijken wel een reden voor optimisme. Echter, tegelijkertijd is er ook reden voor voorzichtigheid, omdat het de urgentie kan ondermijnen. 

Er is reden voor optimisme

Uitkomsten subsidie om te stoppen
'Volgens ons is het doel gehaald', zegt Harm Wiegersma, van de NMV. Hij verwijst daarmee naar het doel om de fosfaatproductie in de melkveehouderij met 8,2 miljoen kilo te minderen. Dat moet dan behaald zijn door middel van het voerspoor en de GVE-regeling. Over de uitkomsten van de tweede subsidieronde voor stoppers (die sloot op 14 mei) is namelijk nog niets bekend.

Ook LTO zinspeelde volgens Wiegersma al op de positieve resultaten. Toch is het voor de officiële cijfers nog wachten op de tweede kwartaalrapportage van het CBS. Het belangrijkste is dat er een pas op de plaats gemaakt kan worden. 'Wat nog wel inhoudt dat Van Dam een vinger aan de pols moet houden.' Wiegersma heeft het daarbij niet alleen over de melkveehouderij, maar ook over de andere sectoren. Uiteindelijk telt namelijk de complete fosfaatproductie mee. 

Van Dam moet vinger aan de pols houden

Bodemloos koeien wegdoen
Met dit goede nieuws op zak, is er ook geen reden meer om bodemloos koeien weg te doen. Sowieso laten de slachtcijfers in week 18 en 19 al een pas op de plaats zien. 'Mocht het nodig zijn, dan kan men het laatste kwartaal nog gebruiken om de zaken bij te spijkeren.' Alleen zijn dat wel de minderingen die de melkveehouders het meeste pijn doen. Het gaat dan namelijk om vee wat, op basis van prestaties, nog lang niet afgevoerd had hoeven worden.

Heffing nog onbekend
Ondertussen is er nog steeds niets bekend over de omvang van de heffing/boete voor de periode maart en april. Ook voor mei en juni geldt er weer een heffing van 480 euro per GVE te veel in vergelijking tot 1 oktober. Voor het verschil met 2 juli 2015, min 4 procent, geldt een solidariteitsheffing. Die bedraagt 112 voor elke boventallig GVE in april in juni. Vanaf periode 3 vindt afrekening plaats op maandbasis, wat inhoudt 240 euro euro boete in het kader van de doelstellingsaantal en 56 euro solidariteit. 

Lees meer:
Bekijk de ontwikkelingen in de slachtingen en de veeprijzen.
Klik hier voor het fosfaatdossier.
Lees hier de reactie Martijn van Dam. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
tinus 19 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874576/stop-op-bodemloos-wegdoen-van-koeien][/url]
wat zijn ze snel bij cbs, waren ze maar zo snel in 2014-2015
OJ 19 Mei 2017
Volgens mij klopt de laatste alinea niet (meer) geheel. Als het goed is, is er met de wijziging van het jongveegetal ook een wijziging in de verrekening van de heffing/solidariteitsbijdrage over de tweede periode. In mei vindt er geen heffing/solidariteitsbijdrage plaats, over juni vervolgens weer het dubbele. Kortom, hetzelfde als in periode 1. Vanaf periode 3 wordt er wel per maand een bedrag in rekening gebracht.
Zie versie 7 van het vragen en antwoord formulier van ZuivelNL en RVO.
Abonnee
Herma 19 Mei 2017
Dank OJ voor deze bijdrage. Ik heb het aangepast
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden