Zuivelacties West-Frankrijk

Sodiaal verdeelt 25 miljoen euro onder boeren

15 Juni 2017 - Danielle Ballast - 1 reactie

De protestacties van de Franse melkveehouders lijken effect te hebben. De grootste Franse melkverwerker, Sodiaal, zet na 2 dagen van blokkades een stap richting de boeren. 

Het bedrijf kwam na de algemene vergadering met een verklaring: 'Er wordt 25 miljoen euro, uit het boekjaar 2016, verdeeld onder 20.000 leden. Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen', zo verklaart de Franse coöperatie.

25 miljoen euro verdeeld onder ledden

Acties van Franse melkveehouders
De Franse melkveehouders zijn het zat. De sector heeft moeite om het hoofd boven water te houden. Zij eisen een herwaardering van de melkprijs. In het westen van Frankrijk is meerdere dagen actie gevoerd. De woedende melkveehouders blokkeerden de uitgangen van Sodiaal, Terrena, Agrial, Eurial, Even en Laïta. Ook werden er op diversie locaties afvalcontainers gedumpt.

De melkveehouders eisen 30 tot 40 euro extra per 1.000 liter melk. De prijs die zij nu krijgen, ligt volgens hen ver onder de kostprijs. Daarnaast benadrukken de melkveehouders de grote verschillen in Europa. 'De gemiddelde prijs voor 1.000 liter melk was in België 350 euro. In Duitsland ging het om 348 euro en in Nederland 365 euro. Waarom blijft het bij ons steken op 310 euro?' Dat vraag de landbouworganisatie FDSEA zich af.

Na de verklaring van Sodiaal hebben de melkveehouders zich teruggetrokken en zijn de protesten beïndigd. 'We hebben het voor elkaar gekregen dat de melkprijs wordt verhoogd naar kostprijs', laten de landbouworganisaties Jeunes Agriculteurs en FDSEA in een gezamenlijke verklaring weten. 'Alle coöperaties zijn akoord gagaan met een verhoging van de melkprijs in het derde kwartaal naar ongeveer 340 euro per 1.000 liter.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
fransman 15 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874854/sodiaal-verdeelt-25-miljoen-euro-onder-boeren][/url]
De 25 miljoen is de nabetaling over 2016. 2,60 € over de leverantie, 0.40 € aan rente over het ledenkapitaal en 2,00 € aan ledenkapitaal. Heeft niks te maken met de acties, die gericht zijn op de cooperaties om een hogere en kostendekkende melkprijs af te dwingen en door te berekenen aan de afnemer.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden