Dat meldt Rabobank

Melkveehouders handelen volop in fosfaatrechten

26 Juni 2017 - Wouter Baan - 3 reacties

In het eerste halfjaar van 2017 is er sprake van een stabiele melkprijs op een hoger niveau dan verwacht. Zo schets de Rabobank de melkmarkt het tweede kwartaalrapport van dit jaar. Opvallend is dat de bank melding maakt van veel kopers voor fosfaatrechten. 

Melkveehouders zijn volgens de Rabobank volop in de weer met de handel in fosfaatrechten. Het fosfaatrechtenstelsel gaat in 2018 van start gaat en krijgt meer vorm. Opvallend noemt de bank de hoge prijzen voor fosfaatrechten en GVE-referenties, aangezien de Rabobank hiervoor nog geen financiering verstrekt. Hoe hoog de prijzen zijn dat geeft de bank niet aan.

In het eerste half jaar reduceerde de melkveehouderij 7,1 miljoen kilo fosfaat

Voldoende rechten beschikbaar
De kosten bij kopende bedrijven loopt hierdoor flink op, wat ten koste kan gaan van andere investeringen. De Rabobank verwacht dat de komende jaren voldoende rechten vrijkomen door stoppende bedrijven. Overigens het nog altijd onzeker of er überhaupt fosfaatrechten komen. Dit omdat een nieuwe derogatie voor ruimere mestnormen nog geen gelopen race is. 

Op koers
Volgens de Rabobank ligt de uitvoering van het fosfaatreductieplan op koers. In de eerste en tweede periode reduceerde de melkveehouderij per saldo 7,1 miljoen kilo fosfaat van de beoogde reductie van 8,2 miljoen kilo. Mede door het fosfaatreductieplan zijn er in het eerste kwartaal in Europa 2,6% meer koeien geslacht. In die periode steeg het aantal koeslachtingen in Nederland maar liefst met 46% ten opzichte van vorig jaar. Ook in Ierland werden 19% meer koeien geslacht.


Melkprijzen stabiel
In de eerste 6 maanden van dit jaar bewogen de melkprijzen in Nederland op een stabiel niveau, waarbij de onderlinge prijsverschillen tussen de verwerkers zijn afgenomen. Door de betere melkprijs is de liquiditeitspositie bij melkveehouders verbeterd. De melkmarkt biedt weer ruimte om buffers op te bouwen.

3.000

euro

prijsverschil tussen vet en eiwit 

Op de zuivelmarkt wordt de wig tussen botervet en eiwit wordt alsmaar groter. In de periode januari tot juni is de boterprijs met €900 opgelopen tot €4.900 per ton. De prijs voor magere melkpoeder is licht gestegen tot circa €1.900 per ton. Dit betekent dat het prijsverschil is opgelopen tot bijna €3.000 per ton.

GVE-regeling zichtbaar in melkaanvoer
De Europese melkaanvoer in het eerste kwartaal van 2017 kromp met 1,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Nederland produceerde in het eerste kwartaal 0,6% meer melk dan vorig jaar. In april en mei noteerde de Nederlandse melkaanvoer 0,5% onder het 2016-niveau. Een daling die volgens de Rabobank komt door de GVE-regeling uit het fosfaatreductieplan. 

Prognoses
Per saldo rekent de Rabobank in het tweede kwartaal op 0,8% minder melk in Europa ten opzichte van vorig jaar. In het derde kwartaal gaat de Europese melkplas waarschijnlijk met 1% groeien. In het laatste kwartaal van dit jaar wordt gerekend op 2,2% meer melk ten opzichte van vorig jaar. Ook in de eerste helft van 2018 rekent de Rabobank op meer melk. Daartegenover staat een stijgende zuivelconsumptie in Europa en meer vraag vanuit China.  

Klik hier voor een link naar het rapport. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
sjaakie 26 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874978/melkveehouders-handelen-volop-in-fosfaatrechten][/url]
zins wanneer voorspelt de rabo iets goeds
toen met de melkcrisis voorspelden ze ook steeds betere tijden en dat duurde jaar langer, door in grijpen van de EU kwam de keer zijde
jullie kunnen mij ook wel vragen wat doet de melkprijs
zolang er meer vraag is als aanbod zal de prijs goed wezen wat op heden is
en als het anders om is dan zal zeker de prijs zakken
nou daar hoef je niet voor geleerd te hebben
gvk 26 Juni 2017
dit bericht zal wel door de rabo zelf geschreven zijn anders doe je geen uit spraken prijzen fosfaat rechten dit is eigen belang daar verdienen ze zelf aan .word wakker boeren uit dit land .
eigen belang eerst.
a. 26 Juni 2017
verhaal is opgemaakt door wouter baan expert in varkens en voer. die konden ze wel wat wijs maken. bij boerenbusiness zou een onderzoeksjournalist goed passen.
bas 27 Juni 2017
Het nieuwe broodje gebakken lucht.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden