Economisch voordeel

Iran kijkt voor zuivelexport naar Nederlandse kennis

10 Juli 2017 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Wageningen Universiteit en het Nederlandse bedrijfsleven achten 4 voorwaarden noodzakelijk om een Iraans-Nederlandse samenwerking op het gebied van zuivel te versterken. Iran ziet exportkansen in de regio, maar samenwerking kan ook voor Nederlandse bedrijven in de zuivelketen een positief economisch effect hebben.

Iran is een land met een zuiveltraditie en binnen de centraal geleide economie is de ambitie om de productie verder te laten groeien en zuivel te exporteren. Om te kunnen exporteren naar onder andere Irak, Afghanistan en Rusland kan de Iraanse zuivelsector met name op de volgende vier terreinen gebruik maken van Nederlandse expertise: melkkwaliteitsborging, voervoorziening inclusief kwaliteitsborging, efficiënt water gebruik en educatie. Op al deze terreinen heeft Nederland veel te bieden. De Iraanse zuivelsector wil graag gebruik maken van Nederlandse kennis om haar concurrentiepositie te verbeteren.

Kwaliteit moet omhoog voor export
De zuivelproductie in Iran is gestegen tot bijna 9 miljard kg per jaar. Op dit moment is echter de productie en de kwaliteit niet voldoende om te kunnen exporteren. Nederlandse technologie en kennis kan bijdragen aan een betere samenwerking tussen alle schakels in de zuivelketen. Dit om de productie en de kwaliteit van de zuivel naar een hoger niveau te tillen en meer vertrouwen binnen de keten te krijgen. Het door een onafhankelijk instituut objectief vaststellen van de kwaliteit van de melk en uitbetaling op basis van die kwaliteit wordt als een nuttige stap gezien in dat proces.

Nederlandse technologie en kennis kan bijdragen aan betere samenwerking tussen alle schakels in de zuivelketen

Waterefficiëntie en training
Water is schaars in Iran en de overheid hecht daarom veel waarde aan een efficiënter gebruik van water. Nederland heeft veel internationale ervaring met waterefficiënte productie van gewassen zowel op boerderijniveau als bij het organiseren van waterbeheer op regionaal en landelijk niveau.

Ook het goed trainen van medewerkers wordt door Iraanse melkveehouders benoemd als een kans voor samenwerking met Nederlandse partners. Daarnaast zorgen de veranderingen in Iran ervoor dat ook melkveehouders zelf meer vaardigheden en kennis nodig hebben rond strategische en economische beslissingen.

Beleid voor kleine boer mist
Uit het onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat een groot deel van de melkproductie in Iran afkomstig is van professionele melkveebedrijven met meer dan 150 koeien. Een deel van deze bedrijven vallen onder holdings die eigendom zijn van de staat. Er lijkt geen beleid te zijn dat gericht is op het ondersteunen van de kleine bedrijven.

Ook is er een groot gebrek aan betrouwbare data over de sector. Deze thema’s en ook het importeren van voer (additieven), medicijnen, machines en werktuigen (bijvoorbeeld biogastechnologie), komen uit het onderzoek naar voren als kansen voor de Iraanse zuivelsector. De eerder genoemde vier thema’s hebben echter de hoogste prioriteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Thomas 10 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875136/iran-kijkt-voor-zuivelexport-naar-nederlandse-kennis][/url]
Export van kennis is voor de Nederlandse melkveehouderij de dood in de pot, dus niet doen.
sjaakie 10 Juli 2017
lekker is dat de concurrent slimmer maken
je moet het stimuleren 2de 3de klas melk
laat die zandhazen mooi gezin flink uitbreiden
zorgen wij wel voor de voeding
Antwoord op Sjaakie 10 Juli 2017
In Iran eet men geen frikandelbroodje met mayo!
Deersum 14 Juli 2017
In jaren 70 was NL consortium ( wessanen, rabobank, euroconsult, nedlloyd, schaap agro) op weg geintegreerd zuivelproject op te zetten. Viel door politieke ontwikkelingen in t water; misschien nog eens in oude doos kijken? Leren van verleden!
Daniel 16 Juli 2017
@sjaaki, Duidelijk waarneembaar over het anonieme internet blijft het feit dat de ''concurrent'' jou ook op je eigen niveautje en bewustzijnsvermogen heeft laten garen. Ik denk dat de Iraniërs in ieder geval niet op kennis van jou staan te popelen, noch wij in Nederland.
Morteza 22 Juli 2017
In my opinion, doing any 2-way business with Iran is totally wrong. They are not reliable trustful and will questioning the business.
Regarding "Import to NL", there is not any single trustful company, regarding:
- safety and authenticity of the raw and final products.
- No actual controlling organization, there are existed but missing knowledge, tools for controlling; (tools for bribing is existed)
- no stable business relationship

You never travel with wolves having fox personality!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden