Handelsverdragen zijn risico

Stuivertje wisselen in Global Dairy top 20

13 Juli 2017 - Erik Colenbrander

Terwijl de grote coöperatieve zuivelcoöperaties FrieslandCampina en Arla hun  ‘non dairy’ divisies te koop zetten, investeerde  zuivelgigant Danone juist in niet direct aan melk gerelateerde ‘non dairy’ productie. Dat blijkt uit het deze week gepresenteerde Rabo Global Dairy Top 20 rapport.

Voor veel bedrijven is het de vraag of ze investeren in ‘non dairy ‘ of juist niet. Arla besloot de frisdrankdivisie Rinkeby te verkopen en FrieslandCampina heeft de Riedel divisie te koop gezet .

FrieslandCampina steeg naar vijfde plaats

Van derde naar tweede plaats
Het private Zwitserse Nestlé voert als vanouds de lijst aan met een omzet van 21,7 miljard Euro in 2016. Gevolgd door het Franse private Danone dat mede dankzij investeringen in WhiteWaveFoods van de derde naar de tweede plaats steeg in de Global Dairy top 20, met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljoen Euro. FrieslandCampina steeg van de zesde naar de vijfde plaats door de 51% acquisitie in het Pakistaanse Engro Foods en wisselde stuivertje met de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra.

Op overnamepad
De grootste zuivelcoöperatie ter wereld, het Franse Lactalis, investeerde in Roemenië, Wit Rusland, Chili, China en de Verenigde Staten, maar moest de tweede plaats toch afstaan aan Danone. Volgend jaar stijgt Lactalis weer op de ranglijst, verwacht Rabobank. Grootste daler op de lijst is het Oostduitse Müller, dat met een (geschatte) omzet van 4,4 miljard Euro zakte van de vijftiende naar de negentiende plaats. De twee Chinese zuivelgiganten in de lijst, Yili en Mengniu, zullen buiten China op het overnamepad moeten om verder te kunnen stijgen op de ‘Global Dairy top 20’ lijst.  Hun omzet blijft steken op respectievelijk 8,1 en 7,4 miljard Euro jaarlijks.

Prijsval

De melkvolumes vertonen weer ongebreidelde groei

In 2016 leverden veel zuivelondernemingen voor het tweede jaar op rij omzet in, door de dramatische prijsval op de wereldmarkt voor zuivel. Maar de tijd van organische groei zal weer terugkeren, verwachten analisten van de Rabobank. De melkprijzen stijgen weer en de melkvolumes vertonen geen ongebreidelde groei meer. Risicospreiding is een belangrijk aandachtspunt, mede met het oog op de Brexit. Ook potentiele en aangekondigde veranderingen in handelsverdragen en veranderingen op het gebied van milieu en voedselzekerheid vragen de aandacht van de zuivelindustrie wereldwijd, aldus Rabobank. 

Betalen nog meer
In het melkprijsvergelijk van LTO Nederland scoort FrieslandCampina in de lijst van grootste zuivelondernemingen in Europa het best. Ondernemingen uit de Verenigde Staten en het Nieuw-Zeelandse Fonterra betalen nog meer. Tot en met april betaalde FrieslandCampina voor melk met 4,2% vet en 3,4% eiwit (bij 500.000 liter) 32,27 uit (inclusief nabetaling). Fonterra  noteert over diezelfde periode omgerekend gemiddeld 32,38 cent per liter en het Franse Lactalis noteert 31,95 cent. Het Oostduitse Müller komt niet verder dan 27,47 cent. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden