Uniek project

Melkveehouders voorzien industrie van stroom

28 Juli 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Een biogasnetwerk van 10 kilometer moet bedrijven op het industrieterrein van Denekamp gaan voorzien van duurzame energie. Het project wordt gerealiseerd door 7 melkveehouders. Zij bouwen daarvoor mestvergisters op hun bedrijf.

De 7 melkveehouders, uit de omgeving Noord Deurningen, zijn verenigd in Energie Coöperatie IJskoud. "Het biogasnetwerk Noord Deurningen is een bijzonder project", aldus voorzitter Hans Roeleveld.

Koeienmest
Deze installatie moet het mest vergisten tot biogas. Dat wordt vervolgens getransporteerd over een 10 kilometer lang biogasnetwerk. De afnemers kunnen het biogas dan direct inzetten voor de warmteproductie. Het is een efficiëntere manier om biogas om te zetten in energie. 

1,6

miljoen

kuub biogas per jaar

Een ander bijkomend voordeel is dat de uitgegiste mest een hogere stikstofbenutting heeft. Melkveehouders kunnen hierdoor behoorlijk besparen op de inkoop van kunstmest.

Capaciteit
Het biogasnetwerk gaat maximaal 1,6 miljoen kuub biogas per jaar leveren, zo heeft CCS Energie advies becijferd. Hiermee kan 1 miljoen kuub aardgas worden vervangen door dit duurzame alternatief. Dat staat gelijk aan 900 huishoudens per jaar, waardoor er ook weer minder CO2 wordt uitgestoten. 

Ambitie
De Energie Coöperatie IJskoud heeft de ambitie om de komende jaren een tweede biogashub te realiseren, zodat nog eens 14 melkveehouders kunnen aansluiten bij het collectief. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

biogas
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden