Korte termijn verwachtingen

Europese Commissie verwacht tekort boter

4 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

De Europese Commissie (EC) verwacht dat er in het komende half jaar een tekort aan boter zal ontstaan. Daarnaast verwacht de EC de vraag naar kaas flink zal toenemen. Dat blijkt uit de korte termijn verwachting van de Europese Commissie. 

De melkprijs in de EU-28 is, met €333 per 1.000 liter, al sinds het begin van het jaar vrij stabiel gebleven. De daling van de melkvoorraden in Europa en Nieuw-Zeeland, de sterke vraag naar melkvetten en de dynamische export vormen de voornaamste redenen voor deze stabiele melkprijs. 

Meer melk uit Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk

Meer melk verwacht
De Europese Commissie verwacht dat er 0,7% meer melk zal worden geproduceerd in het tweede half jaar van 2017. Vooral Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk moeten daar een aanzienlijk aandeel in hebben. 

Echter, er wordt ook verwacht dat er minder melk wordt aangevoerd uit Frankrijk en Duitsland. Ook de verwachtingen voor Nederland zijn, vanuit de EC, minder positief gesteld. Dat heeft dan vooral te maken met het fosfaatreductieplan, waardoor de veestapel in Nederland krimpt en er dus minder melk wordt geproduceerd.

Productie per koe wordt hoger
Volgens de korte termijn verwachtingen van de EC zal de melkproductie per koe met 2% gaan stijgen. Daarentegen verwacht de Commissie ook dat het percentage melkvetten met 0,7% zal dalen. Dat komt, volgens de EC, doordat de koeien een veranderd eetpatroon hebben.

Daarnaast viel op dat de slachtcijfers in Europa in 2016 met 8% zijn toegenomen, ten opzichte van 2015. Dat valt nu nog niet direct te verwachten, omdat de aanwas met 0,4% is gedaald. De Europese Commissie benadrukt daarom dat de productiviteit van vaarzen van belang is het komend half jaar.

Productie van kaas zal toenemen
De verwachting is eveneens dat de markt voor kaas gaat toenemen. Het komend half jaar wordt een stijging verwacht van 2%. Die stijging is vooral gebaseerd op de stijgende populariteit van kaas. Een paar voorbeeld hiervan zijn de toename van mozzarella voor het beleggen van pizza's en cheddar voor op de hamburgers. 

3

procent

zal productie van boter afnemen

Ook is er momenteel een sterke vraag naar boter. Het industrieel gebruik van boter is behoorlijk gestegen, ten koste van de plantaardige vetten. Echter, de productie van boter zal wel met 3% gaan dalen. Dat is met name het gevolg van de stijgende productie van kaas. Daarnaast is de daling van het vetgehalte in de melk een beperkende factor voor de productie van boter. Dit in combinatie met de sterke wereldwijde vraag, zal voor een tekort aan boter gaan zorgen. 

Uitvoer van magere melkpoeder gaat toenemen
Als laatste verwacht de Europese Commissie dat de productie van magere melkpoeder het komende half jaar met 10% zal afnemen. Dat is vooral het gevolg van de stijgende populariteit van melkvetten. Daarentegen wordt wel verwacht dat de export van magere melkpoeder, door de lagere prijzen, met 24% zal gaan toenemen. De grootste importeur is waarschijnlijk China. Daar steeg de vraag naar magere melkpoeder het afgelopen half jaar met ruim 43%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden