Omzet stijgt wel

Hogere melkprijs tast winst Fonterra aan

25 September 2017 - Wouter Baan

De jaarcijfers van zuivelcoöperatie Fonterra worden sterk beïnvloed door de melkprijs. Terwijl de omzet met 12% steeg, tot $19,2 miljard, daalde de nettowinst met 11% tot $745 miljoen. Voor komend seizoen is Fonterra gunstig gestemd.

Volgens Fonterra pakt de opgelopen melkprijs positief uit voor melkveehouders. De marges, die gemaakt worden op consumentenzuivel, kregen hierdoor wel een knauw. Deze zijn namelijk geslonken tot 17%, tegenover 21% in het voorgaande seizoen.

Slinkende marges 

Fonterra verwerkte in het afgelopen seizoen, wat loopt van augustus 2016 tot juli 2017, zo’n 3% minder melk. Het slechte weer in sommige periodes is hier debet aan.  

Hogere melkprijs
De vooruitzichten voor komend seizoen ziet de zuivelverwerker positief in. Daarom is de melkprijs voor seizoen 2017/2018 vastgesteld op $6,75* per kilo milksolids. Dit is gelijk aan de prognoses die de zuivelaar in een eerder stadium bekendmaakte.

Daarbovenop kan een dividend tussen de €0,45 en €0,55 worden verdiend. De melkprijs is daarmee hoger dan de kostprijs, die wordt geschat op circa $5,25*. Over het afgelopen seizoen bedroeg de uitbetalingsprijs, inclusief dividend, $6,52*.

*Nieuw-Zeelandse dollar 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden