5 vragen aan Trienke Elshof

'Melkveehouderij blijft onze core business'

27 September 2017 - 1 reactie

Vrijdag 29 september gaat op het melkveebedrijf van Trienke Elshof het Solarprogramma van FrieslandCampina van start. Dat betekent dat er 2.000 zonnepanelen worden aangesloten. Elshof juicht verduurzaming toe, maar melken blijft de 'core business'.

Elshof melkt in het Friese Oldetrijne 240 koeien. Het bedrijf heeft 115 hectare en een jaarlijks electriciteitsverbruik van 115.000 kilowattuur. Ze is daarnaast ook nog voorzitter van LTO-Noord in de 3 noordelijke provincies. In de toekomst hoopt ze op een postcoderoosregeling, om zo ook de eigen stroomvoorziening te verduurzamen. Dit is een regeling die de opwekking van lokale en duurzame energie stimuleert.

Hoe is uw bedrijfsvoering?
"Ons bedrijf is in de jaren '70 ontstaan uit ruilverkaveling. We melken 240 koeien op 115 hectare. De stal heeft een lengte van 175 meter. In 2009 is het dak vernieuwd, asbestvrij gemaakt en kan het dak het gewicht van de panelen goed dragen. We doen daarnaast actief aan landschapsbeheer en vinden een duurzame bedrijfsvoering heel erg belangrijk."

We zijn 1 van de 310 deelnemende melkveehouders

U had al eerder plannen voor zonnepanelen. Waarom is met de installatie gewacht?
"We hadden in 2012 al de kans om zonnepanelen te leggen. Maar toentertijd hebben we er vanaf gezien. Want het bedrijfsplan maakte de grote investering en de terugverdientijd nog niet interessant. Je kunt zeggen dat met dit Solarproject van FrieslandCampina de actualiteit ons heeft ingehaald. Nu zijn we 1 van de 310 melkveehouders die deelnemen in dit project, met een totaal van 416.000 zonnepanelen."

Hoe kunt u de enorme belangstelling voor dit project verklaren?
"De combinatie van 'grote stappen' en de ontzorging is volgens mij de reden dat zoveel boeren in dit project willen deelnemen. Wij blijven gewoon betalen voor het stroomverbruik, maar krijgen een jaarvergoeding van €3 tot €4 per paneel. Voor dat geld hoeven we eigenlijk niets te doen, alleen het dak beschikbaar te stellen. Dat is mooi meegenomen. Maar nog mooier is de waardering van het grote publiek, omdat wij als melkveehouders samenwerken om de productieketen van FrieslandCampina in 2020 energieneutraal te maken."

Het gaat om een jaarlijkse opwek van 340.000 kilowattuur

Wat bedoelt u met ontzorging?
"In het Solarproject werkt FrieslandCampina samen met een specialist in zonne-energiesystemen. Dit bedrijf, Groen Leven uit Heerenveen, legt de panelen, verzorgt de aansluiting, de monitoring, de financiering, de garanties en het onderhoud. Als we dat willen mogen we per jaar zowel de panelen als de SDE+-subsidie van FrieslandCampina overnemen. De zonnepanelen, allen geplaatst op de zuidzijde van staldak, hebben een investeringswaarde van €400.000. Ze gaan zorgen voor een jaarlijkse opwek van 340.000 kilowattuur die via een aparte aansluiting aan FrieslandCampina wordt geleverd."

Waar staat uw bedrijf over 5 jaar? Energieleverancier geworden?
"Over 5 jaar zijn we nog steeds een melkveehouderij. Dat blijft onze core business. Tegen die tijd boeren we met veel arbeidsvreugde, zijn we in balans met onze omgeving en produceren naast melk ook energie. Het bedrijf is toekomstbestendig, zodat ook de volgende generatie er een goed stuk brood op kan verdienen."

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Dienie van Kaathoven 29 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876010/melkveehouderij-blijft-onze-core-business][/url]
en ....koeien in de wei....iedereen blij
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Stijgende energieprijzen? Wek zelf energie op

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Het beste verdienmodel met zonnepanelen

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen: nu en in de toekomst

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Buitenland investeert in energietransitie Nederland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief