Vragen aan Endendijk

'Uitrookbeleid grupstallen grootste gotspe'

13 Oktober 2017 - 7 reacties

Melkveehouders kennen verschillende bedrijfssituaties. In deze serie vertellen een aantal van hen hoe zij kijken naar de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving, en hoe ze daar de komende jaren binnen hun bedrijfsvoering mee denken om te gaan. Ditmaal is het woord aan melkveehouder, met grupstal, Harmen Endendijk (40) uit Ermelo.

Hoe heeft uw bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
"Wij melken tussen de 50 en 60 koeien op de grupstal. Dat aantal is al jaren stabiel. Bij het bedrijf ligt 5 hectare grond, 10 hectare ligt op afstand. De droge koeien en het jongvee weiden zomerdag op de huiskavel, de melkkoeien blijven op stal."

Al met al heb ik er geen goed woord voor over

Hoe kijkt u aan tegen het verbod op uitbreiding en nieuwbouw van grup- en aanbindstallen?
"Allereerst vind ik de communicatie verwarrend. Ik lees dat het een NZO breed gedragen besluit zou zijn, maar alleen FrieslandCampina is er mee naar buiten getreden. Van Nemelco bijvoorbeeld, de fabriek waar wij aan leveren, heb ik nog niets gehoord. Maar al met al heb ik er geen goed woord voor over. Het is de grootste gotspe van het jaar. Wij krijgen hier veel en vaak burgers in de stal. Die vinden het allemaal, ja echt allemaal, prachtig hoe de koeien hier rustig, schoon en tevreden dik in het stro liggen. FrieslandCampina beweert dat het de maatschappij en afnemers zijn die kritische vragen stellen over koeien op grupstallen, maar daar geloof ik niet in. Volgens mij laten ze hun oren hangen naar dierenactivisten als Wakker Dier."

De opvatting dat de beperkte bewegingsvrijheid slecht is voor de koe en voor het imago, deelt u niet?
"Zeker niet. Ik draai het juist om: als het de zuivel om het imago te doen is, kiezen ze voor het promoten van de grupstal. Neem de klauwgezondheid. Dat is in ligboxstallen een groot probleem, met name door de Ziekte van Mortellaro. Die aandoening kennen boeren met grupstallen helemaal niet. Hoeveel koeien lopen in een ligbox voor hun lol een rondje? Geen een. Een koe vreet en haalt haar water waar ze het aangeboden krijgt. Als je haar in de wei een kruiwagen smakelijk voer voorzet, loopt ze ook echt niet verder de wei in. Daar komt bij dat stalmest de beste mest is voor het land, in relatie tot weidevogels. En op de grupstal vormt zich geen ammoniak. Ook weiden grupstalboeren gemiddeld veel meer en vaker hun vee, dan ligboxstalboeren en mega-grupstallen bestaan niet. Op het gebied van duurzaamheidseisen zijn grupstalboeren dus veel verder. Als gezegd: de zuivel zou dit stalsysteem juist moeten promoten."

LTO zou in actie moeten komen

Tijd voor actie dus?
"Ikzelf en collega’s denken daar heus wel over na, maar zover zijn we nog niet. Het komt ons rauw op het dak. En daarbij, tegen wie strijd je? Tegen je eigen verwerker of coöperatie. Het is bijna zover gekomen dat FrieslandCampina voor overheid speelt en Qlip is de AID. LTO, die zou in actie moeten komen. Maar daarvan heb ik nog niets gehoord. Terwijl honderden van hun leden hier toch door worden getroffen. Onbegrijpelijk, alsof deze groep tweederangs leden zijn."

Als deze voorstellen doorgaan, hoe beïnvloedt dat dan uw bedrijfsvoering voor over 5 jaar?
"In principe heb ik geen uitbreidingsplannen. Maar als dat wel op een of andere wijze speelt, moet ik misschien een andere afnemer zoeken voor mijn melk. Een kleine speler die niet lid is van de NZO. Of alle melk zelf tot kaas verwerken. Misschien wel samen met collega’s. Als ik cynisch word, denk ik aan zo’n concept opstarten onder een merknaam als ‘Melk van de Grup’ of ‘Melk zonder Mortellarro’. Met een ligboxstal ga is sowieso niet werken. Dat is wel zeker."

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
hansO. 13 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876178/uitrookbeleid-grupstallen-grootste-gotspe-van-het-jaar][/url]
Ronduit belachelijk !!
Laat boeren hun eigen wijze van werken kiezen...zolang het diervriendelijk gebeurt natuurlijk...en dat is hier zo !
Ton Westgeest 13 Oktober 2017
Ja hansO. FC is ermee begonnen deze grupstal verduurzaming, domme actie's en hele domme regelgeving zijn we van FC wel gewend. Waar ik van sta te kijken is dat zo een zelfstandig bedrijf als A-ware nu ook zijn oren laat hangen en achter deze domme actie te gaat staan. Zo te zien zitten ze allemaal in de tang.....
Hebben ze net als de kalversector (SKV) ook een monster gecreëerd zijnde zuivelNL die hen allemaal dicteert????
De boeren laten we gewoon allemaal betalen, we halen het gewoon van het melkgeld af en met wat ze zelf betaalt hebben, kunnen we ze mee om de oren slaan......
Dit is echt zorgwekkend,
steyr 14 Oktober 2017
helemaal met jullie eens mensen heb zelf jongvee en roze de skv heeft ons ook in de tang eerst alles vrijwillig daarna als een dictator dwingend en wat die grupstal betreft lekker blijven melken o ja en harmen ik geniet altijd van je collums
jos 15 Oktober 2017
Net als ligboxstallen de oplossing is ?
kees 16 Oktober 2017
Het wordt toch echt een keer tijd dat Endendijk een keer gaat kijken in een ligboxenstal. Zo'n man een keer bijpraten is op zijn plaats.
a. 16 Oktober 2017
nu de grupstal straks de oude ligboxenstal dan het vastzetvoerhek dan de selectiepoort en dan de melkrobot en de megastal over 20 jaar is een boerderij een atractie voor dagjesmensen en komt de melk uit het buitenland rfc bemoeit zich overal mee over een tijdje gaat rfc zich ook nog bemoeien hoevaak een rfc boer met de boerin naar bed mag.
peter 17 Oktober 2017
Het wordt tijd Dat de Leden eens NEE durven zeggen tegen hun melk cooperaties. die steeds meer regels opstellen voor de club kleiner te maken t.b.v de elite.

steeds meer raziaas op minderheids Groepen boeren t.b.v de ELITE jongens in leven te houden!!,,, oftewel STELLEN van jullie eigen collega boeren is een HOT iets geworden.

Nauw prociat met jullie gedrag RFC en zuivel NL etc. Diep schamen moeten jullie je om zo om te gaan met Leden(slaven van jullie clubje die ook nog club geld op de collecte schaal leggen).

Ik hoop dan ook dat veel leden op de leden vergaderingen NEE zeggen tegen dit wanbeleid.

Enough is enough
peter 17 Oktober 2017
peter schreef:
Het wordt tijd Dat de Leden eens NEE durven zeggen tegen hun melk cooperaties. die steeds meer regels opstellen voor de club kleiner te maken t.b.v de elite.

steeds meer raziaas op minderheids Groepen boeren t.b.v de ELITE jongens in leven te houden!!,,, oftewel STELEN van jullie eigen collega boeren is een HOT iets geworden.

Nauw prociat met jullie gedrag RFC en zuivel NL etc. Diep schamen moeten jullie je om zo om te gaan met Leden(slaven van jullie clubje die ook nog club geld op de collecte schaal leggen).

Ik hoop dan ook dat veel leden op de leden vergaderingen NEE zeggen tegen dit wanbeleid.

Enough is enough
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse FrieslandCampina

Top FrieslandCampina worstelt met volgen markt

Nieuws melk

Eerste ontbossingsvrije soja aangekomen in Nederland

Achtergrond Halfjaarcijfers

Nog genoeg kopzorgen voor directie FrieslandCampina

Nieuws Halfjaarcijfers

Zuivelrace geeft boost aan cijfers FrieslandCampina

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief