In brief aan melkveehouders

RFC waarschuwt voor overproductie melk

17 Oktober 2017 - Esther de Snoo - 19 reacties

FrieslandCampina (RFC) waarschuwt de leden-melkveehouders ervoor om de melkproductie niet te ver op te drijven in 2018. De zuivelaar vreest dat de melkproductie groter zal worden, dan de beschikbare verwerkingscapaciteit en stuurt vandaag, maandag 16 oktober, een brief uit aan leden-melkveehouders.

Dit bericht is geüpdatet.

FrieslandCampina verwacht in de eerste helft van 2018 een productiepiek onder haar leden-melkveehouders. Dat blijkt uit een enquête die RFC hield onder haar leden. Uit de enquête, waarop 4.000 leden-melkveehouders oftewel 30% gereageerd heeft, blijkt dat de leden-melkveehouders ambitieus zijn.

Een derde van de respondenten gaf aan fosfaatrechten te willen kopen

Ongeveer een derde van de respondenten gaf aan fosfaatrechten te willen kopen en de melkproductie op te willen schroeven. Deze groep melkveehouders verwacht tevens dat zij meer fosfaatruimte kunnen krijgen door gebruik te maken van de Kringloopwijzer.

Voorzitter Frans Keurentjes: "De melkveehouders beseffen onvoldoende dat een hogere melkproductie leidt tot een hogere forfaitaire excretienorm. Dat betekent ook extra fosfaatproductie." Deze extra fosfaatproductie moet verzilverd worden met extra fosfaatrechten. Volgens Keurentjes beseffen melkveehouders dat onvoldoende.

Meer marktgericht
RFC geeft aan marktgerichter te willen werken en geeft daarom nu het signaal af. Frans Keurentjes, voorzitter van FrieslandCampina: "We willen met de brief inspelen op de invoering van de fosfaatrechten in 2018. Als de melkveehouders voor het vaderland weg gaan melken, dan is de kans groot dat er een onbalans ontstaat tussen aanbod en verwerkingscapaciteit."

Als de onbalans te groot wordt in 2018 dan overweegt RFC een standstill. RFC gaat melkveehouders ondersteunen met een fosfaatplanner. Deze tool moet in december klaar zijn. Keurentjes: "We zijn als verwerker gebaat bij een stabiele melkaanvoer. Gebeurt dit niet en krijgen we in de eerste 6 maanden toch een piek, dan zullen we maatregelen moeten nemen. Dit zal dan in vorm zijn van een standstill." Dat houdt in dat RFC de melk nog wel ophaalt, maar een korting geeft op het te veel geleverde melk.

Lees hier de brief van FrieslandCampina

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Ae 16 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876207/rfc-waarschuwt-voor-overproductie-melk][/url]
Paniekzaaiers..ik geloof er helemaal niks van..eens een bedrieger altijd een bedrieger..daar zijn ze zou gewendom zo goedkoop mogelijk grondstoffen te kopen op deze manier!!!
a. 16 Oktober 2017
bij wie gaan deze 30% de rechten kopen? volgens mij bij de verkopers/stoppers dus waar komt de extra melk vandaan? bij rfc kijken ze al lange tijd in een glazen bol die erg troebel is en zijn ze totaal de weg kwijt.als ik in mijn glazen bol kijk zie ik nog een fusie tussen rfc en zuivel nl.
peter 17 Oktober 2017
boeren moeten tijdens komende ledenvergadering stemmen (handtekeningen) over nog betalen aan zuivel NL. Zij moeten deze boeven betalen voor een beleid (verplichte kringloop, verbod gupstal, meer en meer regels etc.) wat ze helemaal niet willen!

Verzamel handtekeningen en stop met verplichte contributie aan deze club die ons kaal eten en ook nog tegen ons zijn! LAAT JE HOREN!!!!!
peter 17 Oktober 2017
kringloop wijzer is overbodig, want we vullen de gecombineerde opgave, mest boekhouding en IR in.

Dit is ruim voldoende en mensen die informatie hierover willen m.b.t. "duurzaamheid melkveehouderij" kunnen dit bij het CBS opvragen!!! Dit is dan ook géén taak voor zuivel NL en RFC etc.
eikelkamp 17 Oktober 2017
frieslandcampina heeft te veel kantoorvolk , die zich van allerlei gekkigheid uit prakkazeert en zichzelf gewoon belachelijk maakt
de Boer 17 Oktober 2017
Volgens mij heeft Keurentjes wel een punt.
Als een melkkoe b.,v. 1.000 liter meer geeft dan heb je een hogere fosfaatexcretie en kun je dus binnen je straks toegekende fosfaatrechten minder koeien houden. En dat vergeten nogal wat mensen denk ik.
Je zult dus of moeten krimpen in koeien of veel te dure rechten moeten kopen. En die (te dure) rechten zijn er dan niet...
geert 17 Oktober 2017
Maar ze hebben de boeren eerst hun gang laten gaan bij het bouwen van grotere stallen,ze hebben zelfs de fabrieken vergroot. Nu met zulke verhalen aankomen
geert 17 Oktober 2017
Aware kan de extra melk wel gebruiken,de FC melkauto,s staan nu ook al elke dag bij Aware te lossen
andre vw 17 Oktober 2017
Als ik het zo allemaal lees hier boven kan ik maar een conclusie trekken.
Er zijn weer veel collega s die graag veel voor een lage melkprijs willen melken.
tem 17 Oktober 2017
de fabriek in borculo gaat geregeld veertien dagen dicht omdat het nog niet goed loopt.dit kost de leden veel geld. als wij iets verkeert doen krijgen wij korting van de zelfde coop. dus kost het ons 2 keer geld.
Greuste kartoffel 17 Oktober 2017
In het zuiden des lands, in de schaduw van vliegveld Beek is een aantal jaren een melkfabriek gebouwd. Zij kunnen de vraag niet aan van de supermarkten. Zij hebben veel melk nodig om aan die vraag te voldoen. Ik zou zeggen, de keuze is snel gemaakt.
a. 17 Oktober 2017
beste andre denk ji dat de nederlandse boer de europese melkprijs bepaalt?
J.g.p. 18 Oktober 2017
Zij schreeuwden voor 1 april 2015 kom maar op met die melk,wij (RFC) zullen alle melk verwerken.De sukkels!!
J.g.p. 18 Oktober 2017
Zij schreeuwden voor 1 april 2015 kom maar op met die melk,wij (RFC) zullen alle melk verwerken.De sukkels!!
Ae 18 Oktober 2017
De laatste 8 jaar erger ik me aan Campina door gigantische miscommunicatie met hun leden..elke keer komt er een bericht of mededeling naar de leden met een negatieve lading..vaak ook verbloemt in wat werkelijk willen zeggen. Campina is te groot geworden voor de leden.balans is er niet meer..ik vind ook dat er weer met als bij de energiemaatschappij een contractvrijheid moet komen...door de schuldenlast bij de leden en de dreiging van" wij betalen meer en eenmaal weg dan mag je niet terugkomen" is de keuze voor heelveel leden erg lastig..en natuurlijk zijn leden eigen ondernemers maar de keuzes die zij zelf kunnen maken worden door groot machten ontnomen.
Abonnee
Dirk 18 Oktober 2017
Best A., Er zijn er hier in NL in ieder geval nogal wat die de boel goed verziekt hebben. Waar wij nu, door aangescherpte mest- en fosfaatwetgeving, goed het slachtoffer van zijn geworden en wat ons allemaal goed geld kost. Dat treft ons inkomen zeer.
Dank U wel.
Bono 18 Oktober 2017
Dan gaan jullie toch naar een ander of stop ermee dan zijn alle problemen toch weer opgelost
Paul 18 Oktober 2017
geert schreef:
Maar ze hebben de boeren eerst hun gang laten gaan bij het bouwen van grotere stallen,ze hebben zelfs de fabrieken vergroot. Nu met zulke verhalen aankomen


Ja, je moet boeren niet zomaar hun gang laten gaan, dat blijkt wel ;-)
Abonnee
Dirk 18 Oktober 2017
Soms verbaas je jezelf, dat er nog steeds (RFC)melkveehouders zijn die het niet(willen) begrijpen. De boodschap komt blijkbaar niet aan. Gelukkig hebben we bij RFC een geschikt en bekwaam bestuur.
Ton Westgeest 19 Oktober 2017
Ja Dirk, soms verbaas je jezelf. Maar dan ga je toch lekker door zo. Sommige veehouders vinden het wel lekker dat de melkfabriek hun bedrijf en bedrijfsvoering bepaald. Hoeven ze niet te denken en alleen maar te melken. Noem jezelf dan geen boer, agrariër of ondernemer want dan ben je gewoon in dienst bij de fabriek. Maar dan met al de risico's voor jou.
"RFC een geschikt en bekwaam bestuur", ja als je het vele keren zegt ga je het op den duur wel geloven...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Nieuws melk

FrieslandCampina komt met nieuwe Duitse toeslag

Nieuws Melk

FrieslandCampina snijdt in productie en schrapt banen

Nieuws Melk

Toch weer verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden