Reacties op uitspraak rechter

'Als je verliest, moet je niet gaan huilen'

3 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 17 reacties

De melkveehouders kregen dinsdag 31 oktober geen gelijk in de rechtszaak inzake het fosfaatreductieplan. Dat betekent dat zij nu alsnog moeten voldoen aan het fosfaatreductieplan. Hoe gaan zij daarmee om? Boerenbusiness peilde de reacties van een aantal boeren.

John Klaver heeft, met zijn familie, een melkveebedrijf in Winkel (Noord-Holland). Zij verwerken melk tot kaas en houden daarnaast melkgeiten en schapen. "Het is jammer dat het zo gelopen is. Natuurlijk hadden we het graag anders gezien. We hebben een milieuvergunning aangevraagd, en uiteindelijk ook gekregen, voor 750 melkkoeien. Momenteel melken we 400 koeien."

De helft valt onder het bedrijfsrisico

'Het is een bedrijfsrisico'
Op 2 juli 2015 hield de familie Klaver ook 400 melkkoeien. Zij moeten wel inkrimpen, omdat het bedrijf niet grondgebonden is. "We hebben dit voor de helft geregeld, de andere helft valt onder het bedrijfsrisico. Daar moeten we nu dus een heffing over gaan betalen."

"Bedrijven die fors hebben uitgebreid, hebben een groot risico genomen. Echter, volgens mij wisten ze dat van tevoren", aldus Klaver. "De ene keer win je, een andere keer verlies je. En als je dan verliest, dan moet je ook niet gaan huilen." Klaver legt zich meer bij de uitspraak van de rechter en houdt het voorlopig bij 400 melkkoeien. 

'Uitspraak is teleurstellend'
Arian de Jong van de Biostee in Zuid-Beijerland (Zuid-Holland) moet zich nog beraden op deze uitspraak. "De uitspraak vind ik teleurstellend. Wij gaan zeker in beraad op de uitspraak en kijken nog wat we ermee kunnen doen. Ik weet het nu nog even niet", zegt De Jong. "We moeten door deze maatregel zo'n 25% van onze veestapel afvoeren. In de uitspraak is geen duidelijkheid gegeven over een mogelijke betalingsregeling."

De Jong heeft een biologisch akkerbouwbedrijf, een groenteteeltbedrijf en een melkveebedrijf. "Het probleem ligt volgens mij vooral bij het ontbreken van goed beleid. Dat had meteen na het einde van het melkquotum geformuleerd moeten worden. Die halve oplossingen waren geen succes."

Als we onze dieren moeten afvoeren, dan lukt het niet

'Gesloten kringloop onmogelijk'
"Met een goede norm voor grondgebondenheid heb je al deze problemen niet. Onze veebezetting is iets meer dan 1 GVE per hectare. Wij voeren mest aan van derden en houden voer over van eigen land. Wij streven naar een gesloten kringloop. Wanneer we onze dieren moeten afvoeren, lukt dat niet."

Een biologische akkerbouwer moet 65% biologische mest aanvoeren en mag 35% overige meststof aanvoeren. "De gehele biologische sector heeft een tekort aan mest", aldus De Jong. "We moeten nu het probleem van een ander oplossen en dat is niet fair." 

Op het Nationaal Economisch Landbouw Congres zal Lubbert van Dellen ook ingaan op de impact van fosfaatrechten op de bedrijfsvoering van melkveehouders. Abonnees kunnen gratis naar het congres. Klik hier voor meer informatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
akkerbouwer 3 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876432/als-je-verliest-moet-je-niet-gaan-huilen][/url]
BETALINGSREGELING!! In wat voor wereld leef jij??!!
Het is dat ik hier geen kracht termen mag opschrijven maar ik heb er wel 5 gezegd.
Ongelooflijk dat je zo'n bord voor je kop kunt hebben.
Zoiets noemen ze bedrijfsrisico en een beetje gezond boerenverstand gebruiken is blijkbaar voor een aantal mensen best moeilijk.
Ik lever dit seizoen ook aardappelen en uien zwaar onder de kostprijs dat is zo,dus 1 of 2 jaar even pas op de plaats en weer verder.
Abonnee
Gras 3 November 2017
Je hebt toch ook melkgeld gehad en daarmee kan je de boete wel betalen.
john 3 November 2017
Eerst pas op de plaats met die mestproductie en dan kijken hoe er verder ontwikkelt kan worden. Al vind ik wel dat de overheid een steek heeft laten vallen door de mestverwerking niet goed in de derogatieovereenkomst op te nemen.

Ik heb 3 jaar lang aangehoord dat we als varkensboer in moeten zetten op mestverwerking omdat er na het wegvallen van het quotum er een grote hoeveelheid rundveemest op de markt komt. Nu blijkt er achteraf helemaal geen ruimte te zijn geweest voor die mest en eigenlijk ook de mestverwerking niet noodzakelijk. Met de komst van de fosfaatrechten voor melkvee zullen de dieren zich verplaatsen naar gebieden met de laagste mestafzetkosten en krijgen we automatisch een betere mestverdeling over Nederland.
Abonnee
Dirk 3 November 2017
Gras, houd jij er ook rekening mee, dat het geld inmiddels uitgegeven kan zijn aan die bak met niet betaalde rekeningen uit 2015/2016 en door sommigen ondertussen voor een nieuwe Fendt o.i.d..
Klaas 3 November 2017
Dirk houd jij er ook rekening mee dat de niet groeiers die niet grondgebonden zijn koeien hebben moeten inleveren en dus minder melkgeld hebben ontvangen en ook nog onbetaalde rekeningen kunnen hebben.Als je een rechtszaak aanspant weet je dat je ook kunt verliezen dus had je daar rekening mee te houden.Vind dat er geen betalings regeling moet komen.Je hebt altijd mensen die willen gokken maar als er dan wordt verloren mag vadertje staat helpen.
wim v/d molen 3 November 2017
Je hoeft ook niet te huilen maar waar mij het om gaat ik ben biologisch en heb geen DEROGATIE 55mk 58 ha land ik moet koeien verkopen voor het behoud van DEROGATIE en dat is voor mij een probleem ik heb geen hekel aan grote groeiers maar wel op de manier hoe het gegaan is (lto )
Abonnee
betweter 3 November 2017
wat maakt het nou uit of je biologisch bent of niet. die koeien schijten allebei. als je beiden grondgebonden bent dan moet er geen verschil wezen in aanpak door de overheid!

denk trouwens dat koeien die niet biologisch zijn duurzamer zijn, veel meer melk per vierkante meter grond
Pas op!! 3 November 2017
Het is en blijft een idiote situatie. Het individu wordt er nu op aangesproken. "Je had het kunnen weten" wordt er nu gemakkelijk gezegd. Boeren zijn net mensen, ze moeten gestuurd worden. Ik hoop dat de sector nu beseft dat er een kapitein moet komen. LTO was en is m.i. daar de meest geschikte partij voor. Ze zijn een verlengstuk van de overheid. Een party die nooit keuzes heeft durven maken. Nu worden ze gedwongen en maken ze weer de verkeerde keuze!! Fosfaatrechten wordt de doodsteek. Helaas voor onze collega boeren bestuurders (LTO), ze zullen toch kleur moeten bekennen. Jezelf schuil houden is er niet meer bij. Ze hebben zich voortdurend laten leiden door de linkse politiek.
Tinus 3 November 2017
Ideaal die fosfaatrechten.....voer wordt goedkoper...mestafzet ook....en mooie steiging eigen vermogen van 10.000euro/koe
Tinus 3 November 2017
Ideaal die fosfaatrechten....mooie steiging EV en lagere voer/mestkosten plus hogere melkprijs en minder werk
Rotman 4 November 2017
Hopelijk geld voor de fosfaatrechten ook dat iedereen gelijk is en evenveel moet inleveren.
Wij hebben onze nieuwe stal kleiner gezet dan eerst de bedoeling was, je kon aan zien komen dat er te veel koeien zouden komen en dat we dan met een half lege stal zouden blijven zitten.
Dirk 4 November 2017
Klaas, ik ben het helemaal met jou eens, maar ik denk dat jij mijn one liner niet helemaal door hebt. Is niet erg, laat maar. groet
schoenmakers1 4 November 2017
er wordt altijd gesteld dat regeren vooruit zien is, maar heden ten dagen doen ze zomaar iets en als het anders loopt als de overheid wil veranderen ze de regels maar weer, zeer onbetrouwbaar dus
Sjaak trekhaak 4 November 2017
Betweter zegt met hoge productie meer melk per vierkante meter te kunnen produceren, maar dan heeft ie de cijfers niet erg grondig doorgerekend. Als je er van uitgaat dat er voor krachtvoer geen grond nodig is, heeft ie vast gelijk, maar als je weet dat de krachtvoeders uit centraal-zuid Amerika gemiddeld ongeveer 3000 kilo per ha opleveren, hebben de intensieve boeren meestal nog veel meer ha nodig voor die liters. Daarnaast werken ze mee aan uitmijning van de gronden in die landen, met de enorme honger naar nieuwe gronden als gevolg (ontbossing) en een overschot aan mest in ons land....
Een beetje logica geeft toch wel duidelijk aan dat we zo de wereld niet van voedsel kunnen blijven voorzien... Gesloten kringlopen en lokale productie is dan toch echt een logische stap lijkt me.
Koot 5 November 2017
Onzin dat de krachtvoeders uit zuid Amerika komen, hooguit soya waar eerst olie uit geperst wordt voor mensenlijk gebruik en dan rest soyaschroot slechts een deel van de kracht voeders.
Overigens bijna alle maal reststromen.
peter 6 November 2017
Koot schreef:
Onzin dat de krachtvoeders uit zuid Amerika komen, hooguit soya waar eerst olie uit geperst wordt voor mensenlijk gebruik en dan rest soyaschroot slechts een deel van de kracht voeders.
Overigens bijna alle maal reststromen.


Is voor de krachtvoeders dan géén land nodig Koot??
koot 6 November 2017
als het reststromen zijn, dat zijn de meeste krachtvoeders, of niet voor menselijke consumptie geschikte producten door bv geen bakkwaliteit, dan wordt dit product toch opgewaardeerd naar zuivel en of vlees. Moeten we dit dan weggooien???? Het land is immers inderdaad dan gebruikt.
Grootste mais en soya velden staan in Midden/Noord Van de VS.
Ard Eshuis 6 November 2017
@Koot: Je hebt helemaal gelijk hoor, laat ze maar lullen, feit is dat driekwart van de ingrediënten in krachtvoeders allemaal restprodukten zijn, eigenlijk ook soja. Soja wordt in Z-Amerika enkel geteeld vanwege de waarde voor de economie: Olie voor biobrandstoffen en schroot voor veevoer (Enorme toename vooral agv grote vlucht bijmenging in biodiesel!)
Het kwart niet-restproducten zijn granen, meestal EU-geteeld, niks mis mee, zou anders géén gras of natuur geweest zijn, maar een ander akkerbouwgewas.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden