Maatschappij beloont niet

Toeslagen steeds belangrijker voor melkprijs

17 November 2017 - Herma van den Pol - 2 reacties

Toeslagen gaan een belangrijkere rol spelen in de melkprijs en de verschillen in de prijzen gaan alleen maar toenemen. Rabobank signaleert dat in haar jongste publicatie 'Melken in de nieuwe realiteit'. Het is een trend die al langer gaande is, maar nog niet eerder zo specifiek benoemd werd.

"De melkveehouders in Nederland worden nog niet genoeg beloond wanneer zij zich inzetten om aan nieuwe maatschappelijke wensen te voldoen." Samen met jongerenorganisatie NAJK keek Rabobank naar de melkveehouderij en waar deze sector in 2030 zal staan. Iets wat zich nu al laat gelden, is dat de zuivelindustrie steeds strengere voorwaarden stelt aan de productie van melk. Echter, ook blijkt dat de maatschappij behoorlijk wat eisen stelt omtrent milieu, klimaat, volksgezondheid, dierwelzijn en duurzaamheid.

Differentiatie in melkprijs

Van liters naar optimale verwaarding
Deze ontwikkelingen geven een hint over de toekomst van de melkprijs. Daarin ziet de bank een trend opduiken. Zo vindt er een verschuiving plaats; van het produceren van meer liters naar het optimaal verwaarden van melk binnen de productiebeperkingen. Onder meer het optimaal benutten van de verwerking speelt daarin een rol.

De koerswijziging heeft ook gevolgen voor de melkstromen en de melkprijs. Zo signaleert Marijn Dekkers, sectorspecialist Melkveehouderij bij Rabobank, dat er meer verschillende stromen gaan komen. "Noem Jersey-melk, weidemelk en A2-melk", maar de ontwikkelingen gaan door. Zo loopt er bijvoorbeeld bij Cono een proef met GMO-vrije melk. Die differentiatie in de melkstromen ziet Dekkers als onderdeel van de toekomst van de melkveehouderij.

Toeslagen belangrijker
Door de ontwikkeling in de melkstromen worden de verschillen in de melkprijzen groter. Ook worden de toeslagen belangrijker. Nu variëren de premies in de van €1,50 bij FrieslandCampina tot €2,75 bij Cono. Die spreiding gaat alleen maar toenemen.

Andere ontwikkelingen zijn de termijnmarkt en een zakelijkere houding van melkveehouders. Dat laatste in verband met een kleine groep die levert aan particuliere verwerkers en daardoor meer ruimte heeft om te onderhandelen over de melkprijs. "De termijnmarkt kan helpen om iets van de volatiliteit weg te nemen, hoewel een coöperatie dit ook al deels doet."

De bank schetst hiermee de trends voor de melkprijs tot en met 2030. Nog steeds een relatief korte periode vanaf nu, maar de laatste jaren hebben bewezen dat verder weg kijken in de huidige markt bijna niet te doen is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Durk 17 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876599/toeslagen-steeds-belangrijker-voor-melkprijs][/url]
Allemaal mooi en aardig die toeslagen, maar wat blijft er voor ons onderaan de streep van over?
In de varkens- en de pluimveehouderij blijft er onderaan de streep van al die sterren voor Beter Leven Keurmerk niets over voor de boer en zijn gezin.
bdeb 17 November 2017
Hopelijk fosfaatrechten heel stevig aan de prijs dan gaan wij er hier snel mee stoppen.

Moe van alle oeverloze gezeur en triestheid in sector waar geen eind aan komt
Jan 20 November 2017
Mooi gesproken, Durk!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden