Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft akkoord gekregen van haar leden-melkveehouders om een standstill in te stellen. Dit wanneer de balans tussen de melkproductie, de verwerking en de marktvraag niet meer klopt. Hiervoor trekt de zuivelaar €22 miljoen uit. Dat maakt FrieslandCampina woensdag 22 november bekend.
Het gaat om een tijdelijke, voorwaardelijke maatregel die FrieslandCampina (RFC) de leden-melkveehouders kan opleggen wanneer de melkproductie, de marktvraag en de verwerkingscapaciteit uit balans raken.
De maatregel kan ingesteld worden in de periode van 1 januari 2018 tot en met 30 juni 2018. Een standstill houdt in dat de melk wordt opgehaald, maar dat er een bonus-malussysteem wordt ingevoerd.
De inhouding betreft 90% van de (bio)garantieprijs op de liters boven het referentievolume. Er geldt een maximum van 25% van het te betalen melkgeld. Voor de bonus gelden meer randvoorwaarden, maar de hoogte van de toeslag is maximaal de maandelijkse (bio)garantieprijs over maximaal 10.000 kilo minder geleverde melk (ten opzichte van het vergelijkingsvolume per maand).
Productiepiek
Het bestuur en de directie van RFC wilden deze maatregel, omdat ze komend voorjaar een productiepiek verwachten. De zuivelaar vreest de hoeveelheid melk niet aan te kunnen met de huidige beschikbare verwerkingscapaciteit. Eerder dit jaar riep Frans Keurentjes leden-melkveehouders al op om alert te zijn.
Als de maatregel wordt ingezet, dan zal deze in eerste instantie gelden voor 4 weken; 14 dagen voor het in werking stellen, worden de melkveehouders geïnformeerd. Zij kunnen kiezen tussen 3 referentieperiodes. Daarmee krijgen de leden de kans om de meest gunstige referentie uit te kiezen.
Toeslag voor lagere productie
Leden die juist minder melk leveren, dan de referentieperiode, ontvangen een toeslag. Deze toeslag wordt gefinancierd met geld van de inhoudingen. Het totale bedrag van de inhoudingen wordt naar rato uitbetaald aan die melkveehouders die minder zijn gaan melken. Daarnaast geldt een stimuleringsdeel van €0,10 per iedere kilo melk die minder wordt geleverd; ten opzichte van het vergelijkingsvolume.
Lees hier de brief van FrieslandCampina aan de leden-melkveehouders
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876655/leden-rfc-akkoord-met-mogelijke-standstill][/url]