Voorbereiding van 2 weken

FrieslandCampina zet korting op melkprijs klaar

22 November 2017 - Herma van den Pol - 4 reacties

Ongeveer 70% van de leden van FrieslandCampina stemde tijdens de ledenraad in met de tijdelijke maatregel om, wanneer de melkaanvoer de verwerkingscapaciteit overstijgt, een bonus-malussysteem in te voeren. Grijpen de leden de kans om te remmen in de melkaanvoer?

Door de regel paraat te houden, maar niet direct in te zetten, krijgen melkveehouders de kans om een heffing op overschotmelk te voorkomen. De maatregel hangt boven het hoofd van alle leden, dus ook bij de Duitse, Belgische en biologische leden. Daarbij is een voorbereiding van 2 weken 'acceptabel'.

Aan het begin van 2017 greep FrieslandCampina met een standstill in. Dit om te voorkomen dat de melk tegen dumpprijzen afgezet moest worden vanwege een gebrek aan verwerkingscapaciteit. Voor 2018 hangt de vlag er iets anders bij. Zo zijn er grote zorgen over de piek in de melkaanvoer, maar bestaat er ook een kans dat het dal lager gaat uitpakken. Het streven is naar een iets evenwichtiger melkaanvoer. 

Angst voor fors minder melk

Grote verschillen in aanvoer
"Het verschil tussen de steeds hogere piek en het dal groeit", zegt Jeroen Elfers, directeur coöperatieve zaken bij FrieslandCampina. Elfers geeft aan dat er tijdens het dal bewust onderhoud gepland wordt, maar dat de kans op onderbenutting voor 2018 wel bestaat. Dit heeft onder meer te maken met de systematiek achter de fosfaatrechten. Niet remmen aan het begin van 2018, betekent een grotere correctie naarmate het jaar vordert. Dit om aan het einde van het jaar niet meer fosfaat dan rechten te hebben. Dat kan resulteren in fors minder melk. Tegelijkertijd betekent meer melk rond mei 2018 dat de verwerkingscapaciteit wellicht tekort gaat schieten.

"Er wordt constant gekeken naar de verhouding melkaanvoer, verwerkingscapaciteit en marktvraag", zegt Frans Keurentjes, voorzitter van FrieslandCampina. Wordt er een heffing ingezet op de extra liters melk (in vergelijking tot 1 jaar eerder), dan is dat omdat de melk niet optimaal tot waarde gebracht kan worden. "Je kunt voorraden opbouwen, maar je moet jezelf afvragen of dat wel goed is."

Komt er een korting op de melkprijs?
Hoe weten de leden-melkveehouders dat er een boycot op de extra liters melk komt? Ze krijgen 2 weken van tevoren bericht. "Acceptabel", zegt Keurentjes, wanneer gevraagd wordt of dit voldoende tijd is om als melkveehouder te kunnen schakelen. "We hebben de leden van te voren uitgebreid geïnformeerd middels een brief en een ledenraad, dus iedereen weet dat de maatregel kan komen."

Keurentjes benadrukt dat alle melk wel opgehaald wordt, terwijl de extra liters niet gewenst zijn. Er komt echter geen alarmering via Melkweb (wanneer de grens bereikt wordt). Naar verwachting komt er volgende week een fosfaatplanner, die automatisch gaat aangeven waar een melkveehouder staat. 

Alle melk wordt opgehaald

Een punt van aandacht in fosfaat is dat de melkproductie per koe met ongeveer 500 tot 1.000 liter per jaar is toegenomen, aldus Keurentjes. Dit heeft grote gevolgen voor de fosfaatexcretie en tijdens een enquête onder de leden bleek pas iets meer dan de helft zich daar bewust van te zijn.

Ambitie blijft
De ambitie onder melkveehouders, om meer melk te leveren, is niet afgenomen. "Wij weten dat melkveehouders de melkgift met 0% tot 3,5% willen verhogen", aldus Elfers. Ook het schuiven met de verhouding tussen jongvee en melkvee draagt bij aan de hoeveelheid melk. In 2018 wordt de discussie met de leden geopend.

Ondertussen krijgen melkveehouders momenteel de kans om een heffing op de extra liters te voorkomen. Uit woorden van de coöperatie blijkt dat er niet veel speling over is in de aanvoer, waarmee melkveehouders in Nederland, Duitsland en België, gangbaar of biologisch, een spannende periode ingaan. De vraag is wat beter rekent: een korting op de extra liters of remmen in de aanvoer? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
durk 22 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876662/frieslandcampina-zet-korting-op-melkprijs-klaar][/url]
Ze denken daar in Amersfoort dat de kleuterklas aan de hand genomen moet worden door meester Frans.
Wat een dunk hebben ze daar van hun eigenaren / leden.
Abonnee
polderpieper 23 November 2017
Als je dit artikel leest: ongeveer 70% van de leden stemde voor tijdens de ledenraadvergaderingen. Hebben wij als rfc dan 70% domme boeren onder ons?? Aiaiai, dat is niet best! Wie kan mij uitleggen dat je voor een systeem kiest dat wel de extra melk komt ophalen maar er niet voor betaald krijgt?
Als je beweert dat je bang bent om te veel melk te ktijgen moet je het ook niet ophalen. De referentie hoeveelheid wordt opgehaald en de rest laat je in de put lopen. Dan klopt de bewering "we kunnen de melkstroom niet aan". Niet 'wel ophalen en niet betalen'. Klopt niets van.
sjon 23 November 2017
en daarom moesten er fosfaatrechten komen en geen dierrechten! Bedankt bestuur RFC
Dirk 25 November 2017
Dat gevoel krijg ik ook Durk, maar als de melkprijs daardoor significant beter zal zijn, laat ik me graag leiden .
Niels 30 November 2017
Rfc bepaalt geen melkprijs! Dat doet de wereld markt!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Nieuws melk

FrieslandCampina komt met nieuwe Duitse toeslag

Nieuws Melk

FrieslandCampina snijdt in productie en schrapt banen

Nieuws Melk

Toch weer verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden