Reacties op Kamervragen

'Fosfaatvragen Lodders reëel, maar te laat'

4 December 2017 - Wouter Baan - 19 reacties

De Kamervragen die Helma Lodders (VVD) vrijdag 1 december heeft gesteld over de verhandelbaarheid van fosfaatrechten, maken de nodige tongen los. Diverse belangenbehartigers zijn het met Lodders eens, maar vinden de oproep wel wat aan de late kant. LTO ziet liever geen toezicht.

Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), onderschrijft de vragen van Lodders. Een oververhitte fosfaatrechtenmarkt is een gevaar voor de kostprijspositie van de Nederlandse melkveehouderij. "De prijzen van ongeveer €8.000 per koe zijn ongezond hoog. In het buitenland heb je geen kostprijsverhogende fosfaatrechten zoals wij dat hebben."

Dat de bezwaren bij een liberale partij wegkomen, vindt Wiegersma opmerkelijk en veelzeggend tegelijkertijd. Volgens Wiegersma is in het verleden weleens gesprokken over een gereguleerde fosfaatbank. "Misschien is dat iets om de markt transparanter te krijgen." 

Gebrek aan regie bij de overheid

Daarnaast denkt Wiegersma dat het ontschotten van productierechten, in combinatie met een warme sanering van de varkenshouderij, een oplossing kan vormen voor het fosfaatoverschot in de melkveehouderij.

'Markt transparant maken'
Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB), spreekt van een opmerkelijk move om op '5 voor 12' deze vragen nog te stellen. Zeker omdat de VVD bij vrije pacht niet voor regulering is. Van Keimpema: "Dat deze discussie nu nog gevoerd moet worden, is een teken van gebrek aan regie bij de overheid. Het maakt dat de vragen veel te laten komen."

Van Keimpema is het daarentegen wel eens met Lodders. Daarom pleit zij voor een fosfaatbeurs. Een centraal platform waar fosfaatrechten op een vast tijdstip kunnen worden verhandeld, net zoals vroeger het melkquotum in Duitsland en Denemarken werd verhandeld. "Op die manier wordt de markt transparanter en daarnaast leidt een reëel beeld waarschijnlijk tot realistischere prijzen."

Leaserechten niet afromen
Ook pleit van Van Keimpema ervoor om leaserechten niet af te romen. "Het afromen van leaserechten drijft de waarschijnlijk prijs op", aldus van Keimpema. Melkveehouders moeten niet afgeremd worden om rechten te leasen of te verleasen. "Niemand heeft er baat bij als de fosfaatruimte onbenut blijft."

Ook is Van Keimpema voorstander van het ontschotten van dierrechten. De DDB-voorzitter vindt dat er een taak ligt voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om duidelijkheid te scheppen. Volgens Van Keimpema is er nu nog helemaal niks en blijft het onheilspellend stil in Den Haag. 

Een verkoper is nu verstandiger dan een koper

Marktwerking
Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep melkveehouderij bij LTO Nederland, vindt de vragen van Lodders verbazingwekkend. Meulenbroeks laat weten dat LTO geen voorstander is van structuurmaatregelen van de overheid, omdat regeringen elkaar in de loop der tijd opvolgen. Wel vindt ook Meulenbroeks dat de prijs momenteel te hoog is. "Een verkoper is op dit moment verstandiger dan een koper", is de mening van Meulenbroeks.

Desondanks pleit de voorzitter voor marktwerking. "Toen de varkensrechten geïntroduceerd werden, waren deze in het eerste jaar ook duur. Later kwamen de kopers zichzelf tegen en bleef een vierde van de prijs over." Voor buitensporige gevallen is er, volgens Meulenbroeks, een knelgevallenregeling. Daarbij kunnen groeier en stopper elkaar ook vinden zonder tussenkomst van commissionair of makelaar.

Ook is LTO tegen het ontschotten van productierechten. "Binnen de verschillende vakgroepen van LTO respecteren we elkaars ruimte en zijn we tegen het ontschotten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Abonnee
Jona 4 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876782/fosfaatvragen-lodders-reeel-maar-te-laat][/url]
LTO bij monde van Meulenbroek vindt niet dat er reguliering moet komen maar dat de prijs van de fosfaatrechten wel hoog zijn. Beetje tweestrijdig meneertje LTO!!. Het los laten aan een stelletje cowboys in de handel in fosfaatrechten zorgt juist voor te hoge prijzen lees een voor de melkveehouder niet reele prijs.....
Abonnee
Klaas 4 December 2017
Ik ontplof soms van die LTO!
Abonnee
Ronnie 4 December 2017
LTO schaam je. Ontschotting is voor menigeen (ook leden) een oplossing.
Respecteer eens de mening van de meerderheid. Zet maar eens onder al je leden (incl POV) een stemming uit. Gelet op het belang is dit wel zo fair en respectvol. En laten we ons bij de uitslag neerleggen. Of zijn er soms bestuurders met eigen belang??
melkert 4 December 2017
verbazingwekkend hoe weinig visie en verstand zo'n lto mannetje heeft. blijkbaar zelf ook nooit melkquotum gekocht. en heeft geen idee hoe prijzen tot stand komen. Dat kan nog maar dan vervolgens niet het belang van hun achterban zien. ze zouden er alles aan moeten doen om de prijs van fosfaatrechten laag te houden. maar blijkbaar maakt ze dat niks uit. het lto mannetje zal zelf wel binnenkort willen stoppen en hoopt zijn rechten voor veel geld te kunnen cashen.triest diep triest. het zou je belangenbehartiger maar zijn
driespeen 5 December 2017
We hebben als sector maar 1 belang en dat is een zo laag mogelijke kostprijs. Anders kunnen we wel stoppen. Met dat fosfaatgedoe verhogen we onze kostprijs op een verschrikkelijke manier.

We zullen er dus alles aan moeten doen om de prijs van fosfaatrechten in de hand te houden. Als daar een fosfaat rechter voor moet komen dan moeten we dat doen.

We weten allemaal hoe de handel ging in het quotum tijdperk en hoe de handelaren gespeeld hebben met de markt.

Nu kunnen we het op voorhand regelen. Centraal verhandelen , en het ontschoten van de verschillende sectoren.

Anders zijn we over 10 jaar klaar met melken in nederland
jopke 5 December 2017
laag mogelijke kostprijs????
laat me niet lachten! er zijn nieuwe stallen gebouwd voor 8000-10000€ per koe met hele kantines en kantoren boven de melkstal en wat al niet meer.Melkquotum gekocht voor superhoge prijzen.En accepteer nu eens dat hier in Nederland niet meer koeien meer komen. Dus ook het schot er niet uit.
Maar vast en zeker dat deze regulering een plus voor de melkprijs zal zijn in de toekomst.
Van t Riet 5 December 2017
Jongens , wat klagen we nou. We hebben gewoon een kadootje gehad van 17 miljard euro.

Noem mij een snellere manier van het vergroten van je eigen vermogen. Het is het mooiste sinterklaas kado wat je kan bedenken.

Eerst had ik niks, en nu ben ik 8 ton rijker. Heerlijk.

De politiek heeft lang zitten denken wat ze ons melkveehouders zouden schenken.
Eerst dacht van Dam aan een enkele reis naar de ondergang, maar toen ontstond er politieke drang.
We moeten deze hardwerkende boeren iets geven, waardoor ze makkelijk kunnen leven.
Een kado van flink formaat, zodat ze stoppen met dat geblaad.
Weet je wat we doen, we geven ze allemaal een miljoen!

Groet Sint en Carola
Dijkstra 5 December 2017
haha, mooi gedicht.

Ik denk wel dat de VVD hier een punt heeft. Blijkbaar heeft verder niemand hier over nagedacht. De handel centraal via RVO laten lopen is een goed uitgangspunt.

We hebben al genoeg erfbetreders die van ons willen eten. Kosten beheersing is belangrijk om in de toekomst te overleven.
speklap 5 December 2017
1 jaar lang ongeveer 10 prcent van de varkensrechten omwisselen naar melkvee, en de kou is uit de lucht
Vleesvee 5 December 2017
LTO is tegen ontschotten van productierechten, waarom hebben jullie je dan niet sterk gemaakt voor de vleesveehouders? Vleesvee is al jaren een krimpende markt en zal nu versneld worden opgeslokt door de melkveehouderij. Ik dacht dat LTO voor de blijvers was, blijkbaar voor de stoppers en de melkveehouders.
De fosfaatrechten zullen tot gevolg hebben dat de vleesveehouders verdwijnen en het landschap kaler wordt. Bedankt
jan veltkamp 5 December 2017
De regering moet zich nergens mee bemoeien want die zorgt alleen maar voor extra regels. Hoezo dan nu schreeuwen dat de regering had moeten ingrijpen?
geert 5 December 2017
Het is al een gelopen race ! Iedereen moppert, maar er is geen oplossing meer!
peter 5 December 2017
verleasen fosfaatrechten moet mogelijk zijn zonder afroming! Boeren zijn toch géén GEVANGENEN!!!!
peter 5 December 2017
verleasen fosfaatrechten moet mogelijk zijn zonder afroming! Boeren zijn toch géén GEVANGENEN!!!!
twijfwlaar 5 December 2017
laten ze plan vogelaar toepassen goed saneren varkenssector en vermindering mestoverschot door dat 50%vd mest naar grondgebonden gaat
maar ja POV en LTO zullen dmv eigen belangen en niet kijkend naar wat de meerderheid eigenlijk wel weer tegen zijn
wanneer openbare discussie of stemming over dit onderwerp
ben erwel klaar mee met zooitje wat alleen aan zich zelf denkt
leonardo2 6 December 2017
van t riet 8 ton rijker minus 10 procent is7,2 ton minus 52 procent vermogensbelasting is 345600 euro daar kun je het nog goed mee doen van t riet hoppaaa!!! wie is hier nou de sinterklaas!!!!
Van t Riet 6 December 2017
leonardo2 schreef:
van t riet 8 ton rijker minus 10 procent is7,2 ton minus 52 procent vermogensbelasting is 345600 euro daar kun je het nog goed mee doen van t riet hoppaaa!!! wie is hier nou de sinterklaas!!!!



Je kunt aardig rekenen, maar voor dat de fosfaatrechten kwamen had ik niks :):):):):):)

Lalalalalalalalalalalala,

Van Dam bedankt , van dam bedankt, van dam , van dam , van dam bedankt.

Zo'n goede hebben wij nog niet gehad, zo'n goede hebben wij nog niet gehad!

De LTO dat is een goeie, lto dat is een goeie!
leonardo2 6 December 2017
van t riet ai niks hebt keu ok niks verkopen liekt mien!!!!!!
ard 7 December 2017
LTO ,Ik zou me schamen om bij deze club te horen,
snel voor 2 juli 2015 even 70 tot 100 koeien op je naam erbij zetten, en dan zeggen dat deze maatregels prima te doen zijn voor de boeren.
jaja..... : handelen met voorkennis ; groot onrecht !!!
Mn 7 December 2017
Klopt die lto mannen hebben de stal ff gauw vol gezet. Die moeten ook aangepakt worden (voorkennis ).
En wat betreft productierechten gewoon geen kg bijkopen in januari. Die makelaars drijven de prijs alleen maar op. Laat je niet gek maken!!!
Melkprijs gaat geheid 2018 onderuit.de boeren buiten NL kunnen goedkoper produceren, we prijzen onszelf uit de markt! !!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden