Bel Leerdammer hoopt dat er een mogelijkheid is tot een redelijk dialoog met de melkveehouders die een collectief gevormd hebben, om zodoende een zaak aan te spannen over melkgeld. Zo verklaart de kaasmaker in een reactie.
In de eerste week van december publiceerde Boerenbusiness een blog van advocatenkantoor Te Biesebeek. Zij vertegenwoordigen een groep van nu 178 melkveehouders die claimen dat zij tussen 2010 en 2015 te weinig melkgeld ontvangen hebben. Nu verjaring van de zaak in zicht is, doen ze nog een oproep aan degenen die mee willen doen.
Wel een gesprek geweest
In het bewuste bericht wordt aangegeven dat brieven aan de verwerker onbeantwoord blijven. Nu komt Bel Leerdammer via Theoodor Bos, manager melkstromen bij Bel Leerdammer, met de verklaring dat er wel degelijk een gesprek heeft plaatsgevonden en wel op 1 november. Dit tussen de advocaten van de verwerker en degenen die de melkveehouders vertegenwoordigen.
"In deze vergaderingen heeft Bel Leerdammer ook gedeeld dat zij in de jaren 2014 en 2015 zwaar werd getroffen door de problematiek met Rusland. De Russische boycot legde de export naar Rusland stil. Een significant gedeelte van de kaasexport naar Rusland was afkomstig van Bel Leerdammer. Dit heeft consequenties gehad voor de, door Bel Leerdammer uitbetaalde, melkprijs. Daarnaast hadden ook de macro-economische ontwikkelingen binnen Nederland en Europa over de periode 2010 tot 2015 een negatief effect op de kaasmarkt."
De kaasmaker geeft aan dat het gesprek een verkennend karakter had. "Bel Leerdammer hoopt op de mogelijkheid van een redelijke dialoog en zal zich daarvoor inspannen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.