Nadat de zuivelmarkt in 2016 herstelde, bereikte de melkprijs in het najaar van 2017 een piek (met prijzen boven de €0,40 per kilo). Er lijkt zich een 3-jaarlijkse cyclus te ontwikkelen, wat betekent dat een prijsdaling in 2018 onvermijdelijk is. Dat verwacht ABN Amro in een onlangs verschenen rapport over de zuivelmarkt.
De positie van de Nederlandse zuivelsector op de wereldmarkt is uniek. Echter, als gevolg van verschillende milieubeperkingen kan deze sector niet verder groeien. In het rapport van ABN Amro staat dat Nederlandse melk daardoor, internationaal gezien, een schaarser product zal worden.
"Zuivelproducten staan voor de uitdaging om meer omzet per kilo te realiseren. Dit betekent dat de bestaande melkproductie duurder wordt verkocht door in te zetten op hoogwaardige en duurzame zuivelproducten. Denk daarbij aan dagverse producten, biozuivel, merkkazen en kaasspecialiteiten", vertelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro.
Melkprijs daalt in 2018
De prijzen van boter en kaas, die in de Europese Unie (EU) boven de wereldmarkt waren uitgestegen, moeten weer concurrerend worden. Echter, de hoge prijzen lokken extra aanbod uit, met een flink melkstroom tot gevolg. Dit vereist in 2018 een sterke exportprestatie, maar daarbij zit de sterke euro ons tegen.
Volgens het rapport van ABN Amro is de transitie van lagere bulkprijzen voor boter en melkpoeders normaal gesproken een geleidelijk proces. Echter, toen de Europese Commissie aangaf de interventieregeling voor magere melkpoeder in 2018 te gaan beperken, verzwakte ook de markt voor foliekaas. De kaasprijs daalde hierdoor snel, waardoor ABN Amro verwacht dat een aanzienlijke daling van de melkprijs vroeg in 2018 onvermijdelijk is.
Daarnaast komt naar voren dat de prijsontwikkeling in de tweede helft van 2018 vooral zal worden beïnvloed door het melkaanbod in de EU en Nederland. Het is in ieder geval duidelijk dat de productie in Nederland zal dalen als gevolg van de nieuwe fosfaatwetgeving.
Wat zegt ABN Amro nog meer?
Uit het rapport komt ook naar voren dat de opbrengst van melkvet voor langere tijd op een hoger niveau zal blijven staan. Daarentegen zullen de extreme boterprijzen van 2017 voorlopig niet meer gehaald worden. Ook komt de prijs van magere melkpoeder de komende jaren onder druk te staan, wegens de grote voorraad in interventie.
Daarbij valt het ABN Amro op dat Nederlandse melkveehouders steeds vaker een sterke basis moeten leggen voor een product met toegevoegde waarde. Daarbij spelen duurzaamheidskenmerken een steeds belangrijkere rol, waarbij ook de samenwerking tussen A-ware en Albert Heijn aangehaald wordt.
De verdere toekomst
Het afgelopen decennium lijkt er een 3-jaarlijkse cyclus te zijn ontstaan: een tekort zorgt voor hoge prijzen. De productie zal toenemen en dat zal tot een overschot leiden. Daardoor zullen de melkprijzen weer dalen. ABN Amro voorziet dat de melkveehouder zich, na het goede jaar van 2017, moet voorbereiden op lastigere jaren (2018 en 2019). Echter, in 2020 mag men zich verheugen op de volgende piek in de markt.
Bekijk hier het volledige rapport van ABN Amro.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876944/daling-melkprijs-lijkt-onvermijdelijk][/url]