Verwachting ABN Amro

Daling melkprijs lijkt onvermijdelijk

19 December 2017 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Nadat de zuivelmarkt in 2016 herstelde, bereikte de melkprijs in het najaar van 2017 een piek (met prijzen boven de €0,40 per kilo). Er lijkt zich een 3-jaarlijkse cyclus te ontwikkelen, wat betekent dat een prijsdaling in 2018 onvermijdelijk is. Dat verwacht ABN Amro in een onlangs verschenen rapport over de zuivelmarkt.

De positie van de Nederlandse zuivelsector op de wereldmarkt is uniek. Echter, als gevolg van verschillende milieubeperkingen kan deze sector niet verder groeien. In het rapport van ABN Amro staat dat Nederlandse melk daardoor, internationaal gezien, een schaarser product zal worden.

"Zuivelproducten staan voor de uitdaging om meer omzet per kilo te realiseren. Dit betekent dat de bestaande melkproductie duurder wordt verkocht door in te zetten op hoogwaardige en duurzame zuivelproducten. Denk daarbij aan dagverse producten, biozuivel, merkkazen en kaasspecialiteiten", vertelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro.

De sterke euro gaat daar niet bij helpen

Melkprijs daalt in 2018
De prijzen van boter en kaas, die in de Europese Unie (EU) boven de wereldmarkt waren uitgestegen, moeten weer concurrerend worden. Echter, de hoge prijzen lokken extra aanbod uit, met een flink melkstroom tot gevolg. Dit vereist in 2018 een sterke exportprestatie, maar daarbij zit de sterke euro ons tegen.

Volgens het rapport van ABN Amro is de transitie van lagere bulkprijzen voor boter en melkpoeders normaal gesproken een geleidelijk proces. Echter, toen de Europese Commissie aangaf de interventieregeling voor magere melkpoeder in 2018 te gaan beperken, verzwakte ook de markt voor foliekaas. De kaasprijs daalde hierdoor snel, waardoor ABN Amro verwacht dat een aanzienlijke daling van de melkprijs vroeg in 2018 onvermijdelijk is.

Daarnaast komt naar voren dat de prijsontwikkeling in de tweede helft van 2018 vooral zal worden beïnvloed door het melkaanbod in de EU en Nederland. Het is in ieder geval duidelijk dat de productie in Nederland zal dalen als gevolg van de nieuwe fosfaatwetgeving.

Wat zegt ABN Amro nog meer?
Uit het rapport komt ook naar voren dat de opbrengst van melkvet voor langere tijd op een hoger niveau zal blijven staan. Daarentegen zullen de extreme boterprijzen van 2017 voorlopig niet meer gehaald worden. Ook komt de prijs van magere melkpoeder de komende jaren onder druk te staan, wegens de grote voorraad in interventie.

Product moet steeds vaker toegevoegde waarden hebben

Daarbij valt het ABN Amro op dat Nederlandse melkveehouders steeds vaker een sterke basis moeten leggen voor een product met toegevoegde waarde. Daarbij spelen duurzaamheidskenmerken een steeds belangrijkere rol, waarbij ook de samenwerking tussen A-ware en Albert Heijn aangehaald wordt. 

De verdere toekomst
Het afgelopen decennium lijkt er een 3-jaarlijkse cyclus te zijn ontstaan: een tekort zorgt voor hoge prijzen. De productie zal toenemen en dat zal tot een overschot leiden. Daardoor zullen de melkprijzen weer dalen. ABN Amro voorziet dat de melkveehouder zich, na het goede jaar van 2017, moet voorbereiden op lastigere jaren (2018 en 2019). Echter, in 2020 mag men zich verheugen op de volgende piek in de markt.

Bekijk hier het volledige rapport van ABN Amro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Thomas 19 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876944/daling-melkprijs-lijkt-onvermijdelijk][/url]
Is nog veel te vroeg om daar nu al iets van te zeggen, door de droogte in Nieuw Zeeland en zo nog meer dingen, kan alles nog doen wijzigen.
Ton Westgeest 19 December 2017
Er lijkt zich een 3-jaarlijkse cyclus te ontwikkelen, wat betekent dat een prijsdaling in 2018 onvermijdelijk is"

Wat een waardeloze prietpraat! Wat voor 3-jaarlijkse cyclus? Wie vraagt zo een bank eigenlijk naar zo'n negatief rapport??? De grootwinkelbedrijven???Kunnen ze lekker goedkoop inkopen in 2018!
Het ziet er gewoon heel goed uit voor de Nederlandse melk....De groei is er uit nu met de goedkeuring uit Brussel. Nu hebben we alleen capabele mensen op de verkoop nodig, die uit kunnen leggen dat het een super, schaars, en DUURZAAM product is.
Voor een product waar de boeren in geen enkel land, aan zoveel achterlijke regeltjes moeten voldoen....
J en M 19 December 2017
Het word vanavond donker, en morgenvroeg weer licht...
Ik kan ook voorspellen!
piet 19 December 2017
wat een berichtgeving.Domme klets.deze melkprijs had niemand voorspelt nou denkt hij het te weten .Vriendje van jumbo laf ???
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden