Maar pilot gaat door

Mestfraude lastig voor Kringloopwijzer

21 December 2017 - Herma van den Pol - 5 reacties

Er kunnen nog maximaal 700 melkveehouders meedoen aan de pilot bedrijfsspecifieke fosfaatbemesting op basis van de Kringloopwijzer (BEP). Dat is de inzet. Het is vooral een test op betrouwbaarheid. Iets wat nodig is, zo is gebleken uit de ontwikkelingen rondom mestfraude. Tegelijkertijd moet de groep zo divers mogelijk zijn. 

Al eerder is gebleken dat de verhalen rondom mestfraude slecht nieuws zijn voor de Kringloopwijzer. Dit omdat de borging keer op keer een punt van discussie was.  Toch komt er in 2018 een pilot met de Kringloopwijzer, zo bleek uit de Kamerbrief van woensdag 20 december.

"Er is ruimte voor deze pilot, omdat het voerspoor door de mengvoersector in 2018 wordt voortgezet", aldus Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De pilot gaat in 2018 zo snel mogelijk van start.

Betrouwbaarheid testen
"De kern van de pilot is het testen van de betrouwbaarheid van de Kringloopwijzer", zegt Lubbert van Dellen. Ook op het Nationaal Economisch Landbouw Congres maakte Van Dellen duidelijk dat de Kringloopwijzer vraagt om een waterdichte borging. "Door de verhalen van mestfraude wordt er nu gevraagd om een borging tot de tweede graad. Dat er dan alsnog een pilot komt, geeft vetrouwen."

Ruwvoer test voor de borging

Ook Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), benadrukt dat borging de grootste uitdaging is. Dit wordt volgens hem benadrukt door de verhalen met mestfraude. "Ik ben benieuwd hoe we de Kringloopwijzer aanvaardbaar kunnen krijgen. Via de administratie kan er veel automatisch geregeld worden, maar op andere punten is de controle lastig; hoe kan bijvoorbeeld de inhoud van een kuil gecontroleerd worden als de kuil op is?"

Dat ruwvoer inderdaad een uitdaging is, bevestigt Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij. "De uitdaging zit hem in het vaststellen van de ruwvoerwinning; oftewel welke opbrengst komt er van eigen land." Volgens Meulenbroeks is een systematiek ontwikkeld, waarmee de voederwinning is vastgelegd. 

Meulenbroeks noemt kruiscontrole als methode om de informatie te controleren. "We hebben de fiscale wereld gebruikt als inspiratie. Voor de controle wordt een systematiek uit de boekhouding ingezet. Ook gaat er vastlegging door monsters plaatsvinden."

Gemengde groep een pré
De pilot is niet alleen een test voor de borging, maar moet ook gaan testen of de Kringloopwijzer voor elke soort melkveehouder (op elke grondsoort en op elke locatie in Nederland) in te zetten is. Zowel Wiegersma als Meulenbroeks geven aan te streven naar een zo groot mogelijke diversiteit binnen de testgroep.

Er hangt veel van de pilot af, want achter de schermen wordt ondertussen alweer nagedacht over andere mogelijkheden met de Kringloopwijzer, bijvoorbeeld een 'ecologische' paragraaf. Daarnaast zijn er kansen om de klimaatvraagstukken aan te pakken.

Aantal deelnemers?
In de Kamerbrief van donderdag 21 december wordt een groep van 700 deelnemers genoemd als inzet. "Dit is ook het aantal dat maximaal mee kan doen", zegt Meulenbroeks. In de loop van januari rekent ZuivelNL erop dat het aantal definitief gemaakt kan worden, want eerst moet Brussel goedkeuring geven. "Ook de pilot is onderdeel van het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
info 23 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877003/mestfraude-lastig-voor-kringloopwijzer][/url]
Hoe kunnen we binnen Ned. een eenheid maken t.a.z.v. de bemestingsnormen.
Er is een zo grote verscheidenheid in grondsoorten , grondwaterstanden, en niet te vergeten dikte van het humuscomplex , neem nu eens de veengronden en de hoge zandgronden waar de weersinvloeden een grote rol in spelen . De gewasbehoeften zijn wel ongeveer in beeld gebracht , het uitspoelingsgevaar ,als dat er al is, kun je volgens mij nooit exact in praktijk brengen. Hoe kun je dan Pilots met een goed resultaat te voorschijn toveren waar de gehele landbouw op moet gaan draaien, het is al voldoende gebleken dat sinds de invoering van de mestwet in 1984 met Minas , Derogatie, Kringloopwijzer en Bep noch niets verder zijn ,maar we zijn wel milijoenen euro's lichter.
peter 24 December 2017
waarom moet zand en loss grond rijenbemesting toepassen bij mais en overige grondsoorten NIET? en verplicht,VERPLICHT oogsten binnen termijn en groenbemester zaaien!!!???

Deze kostprijs verhogende Flauwekul MOET afgelopen zijn.

Je koopt dure grond en hebt hierover 0,0 te zeggen wat voor belangenbehartigers (stro ezels) hebben jullie boeren.
Abonnee
betweter 24 December 2017
mee eens
bas 24 December 2017
Er zijn zeker weer een paar afgestudeerden die gepromoveerd zijn op een op aannames gebaseerde studie.In Wageningen hebben ze daar wel vaker mee geschoord.
tinus 24 December 2017
waarom lees ik nergens iets over het belangrijkste?...nl nitraat meten op bedrijfsnivo??
paf 29 December 2017
klopt tinus!En meet dan ook meteen de vooruitgang van de fosfaattoestand in de grond. Zo komen de fraudeurs vanzelf bovendrijven. Immers om die toestand de laatste 5 jaar te doen laten stijgen ben je knap man. Eigenlijk hoeven we alleen maar naar België te kijken.Op zich geen verkeerde manier.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden