Er kunnen nog maximaal 700 melkveehouders meedoen aan de pilot bedrijfsspecifieke fosfaatbemesting op basis van de Kringloopwijzer (BEP). Dat is de inzet. Het is vooral een test op betrouwbaarheid. Iets wat nodig is, zo is gebleken uit de ontwikkelingen rondom mestfraude. Tegelijkertijd moet de groep zo divers mogelijk zijn.
Al eerder is gebleken dat de verhalen rondom mestfraude slecht nieuws zijn voor de Kringloopwijzer. Dit omdat de borging keer op keer een punt van discussie was. Toch komt er in 2018 een pilot met de Kringloopwijzer, zo bleek uit de Kamerbrief van woensdag 20 december.
"Er is ruimte voor deze pilot, omdat het voerspoor door de mengvoersector in 2018 wordt voortgezet", aldus Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De pilot gaat in 2018 zo snel mogelijk van start.
Betrouwbaarheid testen
"De kern van de pilot is het testen van de betrouwbaarheid van de Kringloopwijzer", zegt Lubbert van Dellen. Ook op het Nationaal Economisch Landbouw Congres maakte Van Dellen duidelijk dat de Kringloopwijzer vraagt om een waterdichte borging. "Door de verhalen van mestfraude wordt er nu gevraagd om een borging tot de tweede graad. Dat er dan alsnog een pilot komt, geeft vetrouwen."
Ook Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), benadrukt dat borging de grootste uitdaging is. Dit wordt volgens hem benadrukt door de verhalen met mestfraude. "Ik ben benieuwd hoe we de Kringloopwijzer aanvaardbaar kunnen krijgen. Via de administratie kan er veel automatisch geregeld worden, maar op andere punten is de controle lastig; hoe kan bijvoorbeeld de inhoud van een kuil gecontroleerd worden als de kuil op is?"
Dat ruwvoer inderdaad een uitdaging is, bevestigt Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij. "De uitdaging zit hem in het vaststellen van de ruwvoerwinning; oftewel welke opbrengst komt er van eigen land." Volgens Meulenbroeks is een systematiek ontwikkeld, waarmee de voederwinning is vastgelegd.
Meulenbroeks noemt kruiscontrole als methode om de informatie te controleren. "We hebben de fiscale wereld gebruikt als inspiratie. Voor de controle wordt een systematiek uit de boekhouding ingezet. Ook gaat er vastlegging door monsters plaatsvinden."
Gemengde groep een pré
De pilot is niet alleen een test voor de borging, maar moet ook gaan testen of de Kringloopwijzer voor elke soort melkveehouder (op elke grondsoort en op elke locatie in Nederland) in te zetten is. Zowel Wiegersma als Meulenbroeks geven aan te streven naar een zo groot mogelijke diversiteit binnen de testgroep.
Er hangt veel van de pilot af, want achter de schermen wordt ondertussen alweer nagedacht over andere mogelijkheden met de Kringloopwijzer, bijvoorbeeld een 'ecologische' paragraaf. Daarnaast zijn er kansen om de klimaatvraagstukken aan te pakken.
Aantal deelnemers?
In de Kamerbrief van donderdag 21 december wordt een groep van 700 deelnemers genoemd als inzet. "Dit is ook het aantal dat maximaal mee kan doen", zegt Meulenbroeks. In de loop van januari rekent ZuivelNL erop dat het aantal definitief gemaakt kan worden, want eerst moet Brussel goedkeuring geven. "Ook de pilot is onderdeel van het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877003/mestfraude-lastig-voor-kringloopwijzer][/url]