Biologisch melkveehouder Wes Korrel (62) uit Ouderkerk aan de Amstel werkt in coöperatieverband aan het opzetten van een eigen zuivelfabriek. Korrel vertelt hoe hij terugkijkt op 2017 en blikt daarnaast alvast vooruit naar 2018.
Hoe staat u bedrijf er, qua omvang en groeiplannen, voor?
"Wij houden 75 koeien met bijbehorend jongvee op biologische leest, op 60 hectare grond in de Ronde Hoep. Dit is een polder net onder Amsterdam, waar de weidevogels relatief goed gedijen en waar we ons ook erg voor inzetten. Sinds 1,5 jaar zit ik in vof met een vennoot van 23 jaar; met het idee dat hij op termijn het bedrijf voortzet. Mijn eigen kinderen hebben geen interesse daarvoor en onze huiskavel ligt aan 1 stuk, zonde dat die later opgedeeld wordt en hier niet door een ander het bedrijf wordt voortgezet."
Hoe kijkt u terug op de fosfaatwetgeving in 2017 en de invoering van de rechten per 2018?
"Het mag bekend zijn dat wij als biologische melkveehouders niet deelnemen aan derogatie en daarom onterecht moesten mee krimpen binnen het reductieplan. Het is echter slikken of stikken en nu is het ook klaar voor mij. Je kunt je blijven verzetten, maar het brengt je weinig tot niets. De definitieve beschikking moet nog komen, maar ik verwacht rechten toebedeeld te krijgen voor het huidige aantal stuks vee. Meer rechten bijkopen doe ik eerst nog niet. We kijken wel hoe zich dat de komende tijd ontwikkelt en wat de kansen dan zijn."
Wat zijn uw belangrijkste doelen en plannen in 2018?
"Vanuit ons agrarisch collectief in Amstelland werken we aan een eigen zuivellijn en de verwerking van eigen melk tot zuivel. Daarvoor is inmiddels een pand gehuurd. Het doel is om eerst ruim 400.000 kilo te verwerken en deze te verwaarden. Dat gebeurt via het bedrijf Vroegop in Amsterdam. We starten met een gangbare melkstroom, aangevoerd door melkveehouders uit deze omgeving. Het stimuleren van kruidenrijk grasland en het behoud van de weidevogel en diens leefgebied staat daarbij centraal. Dat concept willen we ook vermarkten. De bedoeling daarbij is dat Vroegop de deelnemers een prijs voor de melk betaalt die gelijk staat aan de biologische melkprijs."
Zo is het ook voor u als biologische melkveehouder interessant?
"Ik hoop dat we komende zomer de productie daadwerkelijk opstarten en vlot daarna ook een biologische stroom kunnen verwerken en verwaarden. Dat is nog even afwachten. Verder gaat het om maximaal 30% van mijn melkplas. Van FrieslandCampina en andere deelnemers die aan de grote coöperatie leveren, heb ik toestemming hiervoor gekregen. Dat is in het kader van een marktinitiatief waar je bij de coöperatie goedkeuring voor moet krijgen, normaal mag dat namelijk niet. Op dit moment hebben we 15 leden die gaan leveren, we streven naar minimaal 20. Zelf geloof ik heel erg in de directe link met de retail en de consument. Het maakt het boeren niet makkelijker, maar wel uitdagender."
Hoe hoopt en verwacht u dat uw bedrijf er over 5 jaar voorstaat?
"Ik acht ons bedrijf wel levensvatbaar en denk dus dat het over 5 jaar er ook nog goed voorstaat. Dat hoeft niet door een verdubbeling qua omvang of iets dergelijks. Dat soort schaalsprongen, daar geloof ik niet in. Daarbij hoop ik dat onze eigen zuivelfabriek dan volop en naar tevredenheid draait. En dat we een gangbare én biologische stroom zuivelproducten in Amsterdam voor een goede prijs aan de man brengen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.