Voer-mestcontracten kunnen niet worden gebruikt om het melkveefosfaatoverschot te verminderen. Dat laat Carola schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), donderdag 21 december weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Tijdens de behandeling van de Wet grondgebonden groei melkveehouderij is een amendement aangenomen om voer- mestcontracten in het stelsel van 'Verantwoorde groei melkveehouderij' toe te passen.
Ze tellen niet mee
Met het amendement moest geregeld worden dat de mest, die regionaal is afgezet bij een akkerbouwer binnen een straal van 20 kilometer, niet meeteelt in de berekening van het melkveefosfaatoverschot. De voorwaarde hierbij is dat het voer van deze grond ook door de melkveehouder wordt gebruikt, wat bijdraagt aan een gesloten kringloop. Schouten heeft nu gezegd dat de voer-mestcontracten niet meetellen om het overschot te verkleinen.
Grondgebondenheid in gevaar
Uit een rapport van Wageningen Universiteit blijkt dat de sector, door het afsluiten van voer-mestcontracten, gemiddeld met 26% kan groeien. Regionaal kan dit oplopen naar 60% tot 80%. Het rapport geeft tevens aan dat de combinatie van de Wet grondgebonden groei en de toelating van de voer-mestcontracten nauwelijks bijdraagt aan het meer grondgebonden worden van de melkveehouderij.
Ook de uitvoerbaarheid van het plan is een probleem. Zo is er geen goede borging van de geleverde hoeveelheid voer en wordt het opgeven van percelen in de Gecombineerde opgave hierdoor een moeilijk element in de handhaving.
Grondgebonden groei melkveehouderij
De Wet grondgebonden groei melkveehouderij heeft als doel de groei in de melkveehouderij af te remmen. Een melkveebedrijf dat een overschot heeft, moet een deel van deze groei opvangen met extra grond.
De Wet grondgebonden groei melkveehouderij heeft als doel de groei in de melkveehouderij af te remmen. Een melkveebedrijf dat een overschot heeft, moet een deel van deze groei opvangen met extra grond.
Bij een overschot van 20 tot 50 kilo fosfaat per hectare moet 25% van het overschot worden opgevangen met extra grond, het overige deel moet worden verwerkt. Bij een overschot van 50 kilo of meer is voor 50% van het overschot extra grond nodig.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877017/voer-mestcontract-geen-alternatief-voor-grond][/url]