Onderzoek onthult

Ierse melkveehouders vragen om vreemde arbeid

29 December 2017 - Herma van den Pol

Bijna de helft van de Ierse melkveehouders beschikt over een vaste medewerker. Dat blijkt uit een onderzoek onder melkveehouders die leveren aan Glanbia. Melkveehouders blijken zelfs van plan te zijn het aandeel vreemde arbeid verder uit te breiden, maar dit is niet heel makkelijk.

Anders dan in Nederland wordt de melkveehouderij in Ierland gezien als aanjager van de economie. Het betekent ook dat het belangrijk is om te weten hoeveel werkgelegenheid de sector met zich meebrengt. Uit een onderzoek onder melkveehouders van Glanbia blijkt dat bijna de helft van de melkveebedrijven voor werkgelegenheid zorgt.

200

euro

per acre gemiddelde pachtprijs

Meer vraag naar arbeid
De groei in de melkveehouderij jaagt ook de werkgelegenheid op de bedrijven aan. John Moloney, regiomanager bij Teagasc (de agrarische onderzoekautoriteit) beaamt dit tegenover de Ierse media, maar waarschuwt ook dat het vinden van arbeid een uitdaging kan worden. 

Niet alleen arbeid was een belangrijk onderwerp in het onderzoek, ook grond werd meegenomen. Gemiddeld beheert een Ierse melkveehouder ongeveer 80 hectare grond; daarvan bestaat een groot aandeel uit pacht. De prijs daarvoor ligt gemiddeld op €200 per acre, wat neerkomt op 0,40 hectare. Ongeveer de helft van het benodigde areaal is via langetermijnovereenkomsten verhuurd.

Derogatie steeds noodzakelijker
Is grond een probleem? De Ierse melkveehouder denkt doorgaans van niet. Daar staat tegenover dat het aandeel met 0% weidegang waarschijnlijk gaat groeien van een huidige 6% naar een 14% in 2020. Nog een interessante trend is dat steeds meer melkveehouders, die leveren aan Glanbia, afhankelijk zijn van de derogatie voor stikstof. Waardoor de Ieren zich met hun bedrijfsmodel steeds meer begeven in de risicovolle positie, waar ook Nederland zich in bevindt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden