Nijpende situatie

Melkprijs India in maand tijd gekelderd

8 Januari 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

De zuivelsector in India is een crisis geraakt. In het land (met de grootste melkplas ter wereld) worden zuivelverwerkers overspoeld met aanbod, waardoor de melkprijs in 1 maand tijd flink is gekelderd.

In meerdere delen van India heeft de melkprijs behoorlijk ingeleverd. In de districten Morena en Bhind is de situatie zo nijpend dat boeren in protest zijn gekomen. Zo is de melkprijs in Morena de afgelopen maand met 14 roepie (RS) gedaald tot 24 Indiase roepie. Dit komt neer op €0,31 per liter. Voor veel melkveehouders is dit niveau niet toereikend. De prijsdaling heeft 2 redenen: te veel melk en lage prijzen voor magere melkpoeder.

Private verwerkers zijn gestopt met collecteren 

Te veel melk
In sommige delen van India zijn private verwerkers gestopt met het collecteren van melk. Hierdoor krijgen coöperatieve zuivelaars ineens 20% tot 30% meer melk aangevoerd. De verwerkingscapaciteit voor deze extra liters is er niet of nauwelijks.

De diepere oorzaak van het probleem ligt bij de wereldmarktprijzen voor magere melkpoeder. Enkele jaren geleden bedroegen deze nog boven de $4.500 per ton in de Verenigde Staten (VS). Begin 2018 noteert magere melkpoeder in de VS echter tussen de $1.600 en $1.700 per ton.

Voorraden omhoog
Het Indiase landbouwministerie heeft coöperatieve zuivelverwerkers recent voorgeschreven om alle melk te blijven collecteren en verwerken. De voorraden van magere melkpoeder lopen daarom waarschijnlijk gestaag op: van ruim 117.000 ton in januari tot 200.000 ton in maart. De melkprijs bij de coöperatieve zuivelverwerkers is overigens tot nu toe redelijk in de benen gebleven. De vraag is of dat zo blijft in de komende maanden, gezien de nijpende situatie die zich ontwikkeld.

Indiase zuivelsector
India heeft al jaren de grootste melkplas ter wereld (160 miljoen ton in 2017, tegenover 155 miljoen ton in de EU-27). Qua export speelt de Indiase zuivelsector nauwelijks een rol op de wereldmarkt. Het gros van de productie is in handen bij kleine familiebedrijven die vaak maar een handjevol koeien hebben.

1 Indiase roepie= €0,013

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
frans 8 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877137/melkprijs-india-in-maand-tijd-gekelderd][/url]
"Zo is de melkprijs in Morena de afgelopen maand met €0,14 gedaald tot 0,24 Indiase roepie (1 roepie= €0,013)."
Er gaat hier geen gratis artikel voorbij zonder rekenfout met komma !
sjon 8 Januari 2018
Ja Frans als je de ''expert'' die dit geschreven heeft mag geloven dan is de melk in India nu ongeveer een kwart eurocent waard. Ik snap dat die boeren daar niet voor kunnen produceren.
Abonnee
Redactie 11 Januari 2018
Excuus. De prijs hoort roepie per liter te zijn, maar is per ongeluk neergezet als roepiecent per liter. Bedankt voor de scherpe opmerking.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden