Inside: Zuivelmarkt

Melkprijs vormt nekslag voor interventie SMP

29 Januari 2018 - Herma van den Pol

De Europese Raad heeft over 2018 een streep gezet door de interventie van magere melkpoeder (SMP) tegen een vaste prijs. De argumenten daarvoor zijn de stijgende melkaanvoer en de verwachting voor de melkprijs van 2018. Hiermee verdwijnt een deel van het vangnet op de zuivelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Unie (EU) koopt over 2018 0 ton magere melkpoeder aan tegen een vaste prijs. De publicatie van de maatregel vindt op 31 januari plaats, waarna de derogatie (die de wijziging regelt) in werking treedt. Het betekent niet dat er helemaal geen interventie meer is, want als de situatie erom vraagt kan de EU nog wel overgaan tot het uitschrijven van een tender. Het volume en de prijs worden per tender bekeken en vastgesteld.

Voorkomen dat vangnet verkeerd wordt ingezet

Vangnet zuivelmarkt deels weg
Door te stoppen met de opkoop van melkpoeder tegen een vaste prijs, wil de Raad voorkomen dat het vangnet verkeerd ingezet wordt. Daarnaast wil zij ook voorkomen dat de markt verder verstoord wordt. Met de verkeerde inzet verwijst de Raad naar de 357.359 ton melkpoeder die eind 2017 in de opslagen te vinden was. Tot 30 september kwam daar nog eens 22.710 ton bij. Opvallend omdat de melkprijzen van 2017 interventie niet nodig maakten. 

De scheve groei tussen de vet- en eiwitprijs was de oorzaak van het feit dat er toch een beroep werd gedaan op interventie. Zo leverde boter hogere prijzen op, maar was magere melkpoeder slecht te verkopen. Dit had als gevolg dat interventie tegen een vaste prijs een goede bestemming werd voor het bijproduct van de boterproductie.

De Raad geeft aan er in 2018 rekening mee te houden dat de melkproductie gaat toenemen. "Die extra liters melk dragen bij aan een stijging in de productie van boter en magere melkpoeder. Een grote vraag naar boter en kaas gaat er volgens de Raad voor zorgen dat de melkprijzen op een lonend niveau blijven, ondanks de lage prijzen voor melkeiwit."

Op 20 februari gaat de EU weer een poging doen om magere melkpoeder uit interventie te verkopen. Het is de grootste tender tot nog toe.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden