De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) breidt het onderzoek naar de mogelijk grootschalige rundveefraude uit. De onderzoeksinstantie gaat nu ook de afvoer van verdachte dieren (via export of slacht) controleren.
De NVWA meldt dat zij, in het onderzoek naar het gesjoemel met het Identificatie en Registratiesysteem (I&R) voor runderen, ook de verdachte melkveebedrijven gaan controleren op de afvoer van dieren. Dit doen zij door de export- en/of slachtgegvens na te gaan.
Jos Verstraten, bestuurder bij LTO Melkveehouderij, laat aan nieuwsmedium Nieuwe Oogst weten dat frauderende melkveehouders proberen om hun sporen uit te wissen. Dit doen zij door de dieren te laten slachten of te exporteren. De NVWA claimt toe te zien op de melkveehouders die dit van plan zijn.
Bewijslast ligt vast
Van de I&R-registratie van verschillende bedrijven is een foto gemaakt. Dit dient volgens de NVWA als bewijslast voor de onregelmatigheden. De bewijslast wordt ondersteund door andere administraties, die inmiddels zijn gevorderd.
Volgens de NVWA hebben de melkveebedrijven, die gefraudeerd hebben met de I&R-registratie, een groot risico genomen. Wanneer wordt vastgesteld dat bedrijven hebben gefraudeerd, worden deze bedrijven op slot gezet. Ook wordt de GLB-inkomenssteun teruggevorderd. Tevens volgt er een naheffing in het kader van het fosfaatreductieplan.
Rundveefraude
De rundveefraude werd vorige week door minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wereldkundig gemaakt. Op circa 7.700 bedrijven zou sprake zijn van onverklaarbaar hoge aantallen meerlingen.
Bekijk hier het gehele dossier over de rundveefraude.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877390/nvwa-breidt-onderzoek-rundveefraude-uit][/url]
Wat zijn we toch bang dat we iets tekort komen
We moeten een keer ophouden met elkaar de grond in te trappen.
Als LTO en de Zuivelfabrieken voor het einde van het quotum niet zo hard hadden geschreewd dat er meer melk mocht komen en de fosfaatrechten voortijdig waren geregeld was dit allemaal niet gebeurd.
Kortom, ik zou wel eens willen weten hoe hard die bestuurders zijn gegroeid met hun melkveestapel tussen (1 januari of) 1 april en 2 juli 2015 en laten ze dat eens openbaar maken, dan zou dat wel eens een interesante uitkomst kunnen zijn(worden).