Het merendeel van de geblokkeerde melkveebedrijven is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geblokkeerd vanwege fouten met verworpen kalveren. Dat blijkt uit de vele mails die Boerenbusiness ontvangen heeft. Een gedeelte van deze groep zag het ook misgaan bij de meldingen via de Rendac.
Op 8 februari maakte RVO.nl bekend dat er 2.100 rundveehouders zijn geblokkeerd vanwege rundveefraude. Ook individuele kalveren werden geblokkeerd. Zondag 11 februari kwam naar buiten dat 150 bedrijven en 900 kalveren waren gedeblokkeerd.
Opheffen blokkade geen einde aan stress
Hoewel bij de gedeblokkeerde bedrijven de opluchting groot is, blijkt de frustratie rondom de zaak niet minder groot. Zo laat een lezer weten grote twijfels te hebben bij de bronnen die RVO.nl gebruikt. "Van ons hebben ze bijvoorbeeld geen melkproductiegegevens en geen gegevens van de inseminaties, want tot november liep er altijd een stier tussen de koeien. En als ze de doodgeboortemelding niet ontvangen hebben, hoe weten ze dan dat het dier gekalfd heeft?"
Een andere melkveehouder: "Onterecht als fraudeur aangemerkt worden is natuurlijk niet niks." De excuusbrief is welkom, maar dit mag natuurlijk niet gebeuren. Nog een ander: "Laten we hopen dat de goed willende boeren hun bedrijf weer zo snel mogelijk gedeblokkeerd krijgen, zonder vervelende gevolgen."
Verworpen kalf
Ongeveer de helft van de reacties die Boerenbusiness ontvangen heeft, wijst uit dat verworpen kalveren voor veel problemen zorgen. Lang niet altijd was er een kadaver wat meekon naar Rendac. Werd er wel een dood kalf gemeld en ging het mee naar Rendac, dan ging het niet altijd goed met het doorgeven van de kalfdata. Nog lastiger zijn de scenario's waarin de vaars aangekocht is en het kalf op het voorgaande bedrijf geboren werd.
Slechts op een handvol bedrijven leveren tweelingen verwarring op. Zo werden bijvoorbeeld op een enkel bedrijf de tweelingen dubbel geteld, omdat elk kalf van een tweeling afzonderlijk meegenomen is. Hierdoor waren er bijvoorbeeld geen 2 tweelingen, maar 4. Ook zijn er bedrijven met vaarzen ouder dan 27 maanden die geen kalf kregen. Die leeftijd ging omlaag naar 24 maanden, want 27 maanden geldt alleen voor het fosfaatreductieplan. Dit zou deze bedrijven moeten vrijwaren, maar of dit ook gebeurd is wordt niet duidelijk.
Fouten bij RVO.nl
Ten slotte bleek woensdag 15 februari dat er fouten gemaakt worden bij RVO.nl. Zo geeft een lezer aan dat hij geblokkeerd is op basis van vaarzen die in het systeem van RVO.nl gewoon een afkalfdata hebben en waarvan de nakomeling bekend is. De reden om een oproep te doen aan minister Carola Schouten: "Minister, los deze chaos op."
Boerenbusiness wil iedereen die een reactie gestuurd heeft bedanken. Mocht de situatie op jouw bedrijf afwijken van de geschetste scenario's, meld je dan via redactie@boerenbusiness.nl. Jouw mail wordt vertrouwelijk behandeld. Ook andere organisaties trekken zich ondertussen het lot van de melkveehouders aan en zamelen de reacties in.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877577/minister-los-chaos-rond-rundveefraude-op][/url]
Tis altijd wat met die veehouders,een ander heeft het altijd gedaan.
ik merk niets van fouten bij rvo,en heb er veel mee te maken.
Maar als je gaat lopen rotzooien krijg je problemen