Keurentjes stelt gerust

'Kans op melkstop neemt eerder af dan toe'

22 Februari 2018 - 1 reactie

"Tot en met 30 juni 2018 bestaat er nog een kans op een melkstop, maar die kans neemt eerder af dan toe", zo laat Frans Keurentjes, voorzitter van de coöperatie van FrieslandCampina, weten tijdens de persconferentie van de jaarcijfers van de coöperatie.

FrieslandCampina zet nog geen streep door de regeling die een boycot op de extra liters melk mogelijk maakt, maar Keurentjes komt wel met een lichte geruststelling. "In de periode van 1 januari tot en met 30 juni hebben we de mogelijkheid om een melkstop in te zetten. Op dit moment neemt die kans echter eerder af dan toe", aldus Keurentjes.

Geen garantie voor minder melk

Gerkesklooster weer operationeel
Nog een positief geluid is dat vanaf maart ook de fabriek in Gerkesklooster weer operationeel wordt. Het betekent dat er opnieuw verwerkingscapaciteit bijkomt. Dit betekent echter niet dat er ook minder melk komt (bijvoorbeeld door het fosfaatrechtenstelsel). "Melkveehouders zoeken op het bedrijf naar de balans tussen melkkoe en jongvee. Ze zoeken naar optimalisering op bedrijfsniveau", zegt Keurentjes. 

Het blijft een uitdaging om een goede balans tussen het aanbod en de afzet te vinden. Zo kende FrieslandCampina in het vierde kwartaal opnieuw een mismatch tussen de prijzen van de zuivelfabricaten en de melkprijs. "Dit is in januari en februari niet opeens verdwenen", zegt Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina.

Melkprijs kan beter
"We hebben goede instrumenten nodig om een juist vertrekpunt voor de sector te krijgen", zegt Schumacher. Het gaat dan mede om de melkprijs. "Dit kan nog net iets beter, dan wat we nu zien." Een goede melkprijs is ook nodig om de doelen op het gebied van duurzaamheid te behalen. "Duurzaamheid is cruciaal. We gebruiken hierbij geen verdedigend beleid." Schumacher noemt hierbij de onderwerpen CO2, weidegang en duurzaamheid. Hoewel de resultaten op het gebied van CO2 nog tegenvallen, is dit wel een onderwerp waar de verwerker harder op wil sturen.

De verwerker zet in op duurzaamheid, iets wat goed is voor het imago, maar tegelijkertijd speelt in Nederland de fraude met het Identificatie en Registratiesysteem. "Ik zie in de export nog niet dat het schade heeft berokkend", zegt Schumacher. Het neemt volgens hem niet weg dat alle negatieve publiciteit schadelijk is. "Voor nu is het echter een zaak tussen overheid en melkveehouders."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ton Westgeest 24 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877664/kans-op-melkstop-neemt-eerder-af-dan-toe][/url]
Schumacher noemt hierbij de onderwerpen CO2, weidegang en duurzaamheid een onderwerp waar de verwerker harder op wil sturen.

Schei nou toch eens uit met dat kul verhaal en ga nu eens staan achter de sector staan in plaats van ertegenaan te schoppen! We doen het echt niet slecht, we doen het eigenlijk best goed!
Laat eerst maar eens uitrekenen wat de vliegtuigen, auto's, scheepvaart en industrie eraan doen... want dat is bar weinig!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond melk

Nieuw soort bestuurders bij FrieslandCampina

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina: verkoop Duitse tak vertraagd

Nieuws melk

FrieslandCampina en Arla onderzoeken fusie

Achtergrond Melk

Nederlandse zuivel jaagt op Belgische melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief