Brief aan de Kamer

60 miljoen euro voor Nitraatrichtlijn

7 Maart 2018 - Herma van den Pol - 4 reacties

Er wordt €60 miljoen uitgetrokken voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Daarnaast gaat er ook nog €40 miljoen naar de veranderingsopgaven in het landelijk gebied. Dat laten de ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) weten.

In het regeerakkoord was besloten dat er €275 miljoen geïnvesteerd moest worden in natuur en waterkwaliteit. Minister Van Nieuwenhuizen en minister Schouten maakten woensdag 7 maart bekend hoe het geld verdeeld gaat worden. Daarbij blijkt dat de hoofdmoot van het geld richting de landbouwsector gaat.

In totaal wordt er €80 miljoen uitgetrokken voor projecten om chemische stoffen uit water te halen. Daarnaast wordt ongeveer €95 miljoen gebruikt voor diverse natuurprojecten. Ten slotte wordt ook €60 miljoen beschikbaar gesteld voor het nieuwste actieprogramma Nitraat en gaat €40 miljoen naar projecten die zorgen voor een vitaal platteland. Dit brengt het totale bedrag voor de landbouwsector op ongeveer €100 miljoen.

Waar gaat het geld heen?
Als het gaat over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, dan wordt er geld gestoken in kennisverspreiding van goede landbouwpraktijk. Hiervoor wordt het programma Deltaplan Agrarisch Waterbeheer opgezet.

Als het echter gaat over vitaal platteland, dan moeten de onderwerpen landbouw, natuur, de kwaliteit van de leefomgeving, het milieu en water hand in hand gaan. De aandachtspunten zijn de ‘Natura 2000 gebieden’, veenweidegebieden en gebieden met een hoge veedichtheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
down under 7 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877784/60-miljoen-euro-voor-nitraatrichtlijn][/url]
"In totaal wordt er €80 miljoen uitgetrokken voor projecten om chemische stoffen uit water te halen."

Bijkans 30%!

Waarom via landbouw?
Chemische stoffen?
Nog effe en alle 'chemische' stoffen worden ons, als landbouw, toe bedicht.

Het houd ook nooit op!
jpkievit 9 Maart 2018
2 werkende riooloverstorten in elke ned gemeente hoezo kwalitetsmetingen van oppwater
petatje 9 Maart 2018
Gewoon de riooloverstorten dicht maken.
Dat is de meest effectieve weg om de waternormen op orde te krijgen. Wie is er in Den Haag eigenlijk verantwoordelijk voor het waarheidsgehalte van ambtelijke studie's en rapporten waar het beleid aan opgehangen word?
bas 10 Maart 2018
petatje je begrijpt toch ook wel dat de opdrachtgevers voor die studie,s en rapporten bepalen wat de uitkomst wordt.Als het niet het gewenste resultaat heeft gaat de studie in de kast en krijg je geen opdracht weer.Het leven is zo simpel.
geert 10 Maart 2018
De boer wordt steeds belazerd ook door de overheid en politiek de boer is een pispaaltje,er moet toch iemand de schuld hebben ,dat is goed voor het electoraat. Het wordt tijd dat de boeren de straat op gaan. Carola maakt er ook een potje van ,kijk ook naar de grazers in de OVP.!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden