Bodemplan in de maak

Grond: het kapitaal van de agrarische sector

14 Maart 2018

De bodemvruchtbaarheid is het kapitaal van melkveehouders en akkerbouwers. Dit zei Cees Veerman, oud-minister van Landbouw, op het Landbouwcongres 2018. Veerman sluit daarmee aan op de werkzaamheden van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), welke binnen 1 maand met een bodemplan verwacht te komen.

Het Landbouwcongres werd gedomineerd door onderwerpen als duurzaamheid en natuurinclusieve landbouw. "Duurzaamheid kun je vertalen als zuiniger oppassen", aldus Veerman. "Natuurinclusief kan je vertalen als samenwerken met de natuur." Daarbij moet echter niet vergeten worden dat landbouw ook een economische activiteit is. Dat benadrukte Johannes Kramer, gedeputeerde voor de provincie Friesland, aan het begin van het congres.

Een buitengewone economische activiteit

'Een bijzondere activiteit'
Veerman is ook van mening dat landbouw een economische activiteit is, maar wel omschreven moet worden als een "buitengewone economische activiteit". Veerman beweert dit omdat landbouw aan de natuur gebonden is. "Veel andere economische activiteiten kunnen in een fabriek geproduceerd worden, maar dat is met de landbouw niet zo."

Er worden ook kritische woorden geuit richting de bank die de wereld wil voeden. Daarbij heeft schaalvergroting, ten gunste van de export, niet meer de voorkeur. Veerman: "Je moet je afvragen of dit niet vastloopt. De consument vraagt om een verstandhouding met het dier, maar is dat nog wel mogelijk met bijvoorbeeld 1.000 koeien? Natuur en landbouw moeten elkaar weer vinden en dat geldt ook voor de boer en de burger."

Grond is kapitaal
Veerman benadrukt tevens dat bodemvruchtbaarheid het kapitaal is van veel melkveehouders en akkerbouwers. Iets waar door recente ontwikkelingen steeds meer zorgen over zijn. Het blijkt ook bij Carola Schouten, minister van LNV, te leven. Volgens een medewerker van het ministerie wordt er binnen 1 maand een brief richting de Tweede Kamer verwacht met een bodemplan/-strategie.

Hoeveel vee er dan op die grond gehouden mag worden, is een nieuwe discussie. Aan het einde van de maand moet ook daar een advies over komen via de commissie grondgebondenheid.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Stikstof

Minister kan PAS-melders niet sneller legaliseren

Nieuws Stikstof

'Boeren die willen stoppen, blijven op handen zitten'

Nieuws Plan voedselbeleid

Kabinet opent aanval op vlees- en zuivelconsumptie

Nieuws TAPP Coalitie

'Vleestaks moet duurzame boeren belonen'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief