Vragen aan Johannes Kramer

'Melkveehouder moet veranderen'

15 Maart 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Er wordt weer positiever over melkveehouders gepraat, dan 3 tot 4 jaar geleden. De toon vanuit de politiek was toen vooral verwijtend, maar het kan nog beter. Johannes Kramer, gedeputeerde van de provincie Friesland, vindt dat melkveehouders moeten veranderen. Echter, hij noemt ook een cultuuromslag waar tijd voor nodig is. 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ziet Friesland als de koploper op het vlak van natuurinclusieve landbouw. Sowieso blijkt Friesland melkveehouders nog goedgezind te zijn. Boerenbusiness ging in gesprek met de gedeputeerde. 

Hoe kijkt u aan tegen de landbouw in Friesland en de rol die het speelt?
"Voor een leefbaar platteland is de boer onmisbaar, maar aan het eind moet niet vergeten worden dat landbouw een economische activiteit is. En dan vooral 1 waarbij de economie en de ecologie hand in hand moeten gaan; gemiddeld gezien zijn er dan meer kansen dan problemen. Wel moeten we met elkaar in gesprek blijven gaan voor een gezonde landbouwsector en een leefbaar platteland. We willen geen Brabantse toestanden. Alleen loop je sneller, maar samen kom je verder." 

Regels simpeler en eenvoudiger maken

Friesland is de melkveehouderijprovincie. Hoe ziet de sector er over 10 jaar uit?
"Dan hebben we een melkveehouderij met een hoog niveau van duurzaamheid en innovatie. De meest duurzame landbouw ter wereld. Nu zijn we 1 van de 5 Europese regio's die gaan meewerken aan het biodiversiteitsplan. Dit willen we makkelijker en simpeler maken en dat hoeft niet te resulteren in meer bureaucratie. Sowieso is ons streven om de regels eenvoudiger en simpeler te maken."

De laatste jaren is er vanuit de politiek een grote hoeveelheid regels op de melkveehouders afgekomen. Hoe willen jullie de zaken dan weer simpeler en eenvoudiger maken?
"Melkveehouders hebben nu te maken met nitraat en fosfaat, of een combinatie van beide en ook CO2 speelt een rol. Het streven is minder regels en dit kan via grondgebondenheid. We denken dan aan een grondgebondenheidsnorm voor de noordelijke provincies; het aantal dieren in evenwicht houden met de omgeving. We hebben goede gesprekken gehad met de commissie grondgebondenheid. We wachten nu op het advies van de commissie, dat volgt eind maart. Dat gaan we goed nalezen en daarna willen we ook onze partij meeblazen."

Het grootste deel van de productie gaat verwerkt in producten de grens over. Past dit wel bij de melkveehouderij, zoals jullie die in toekomst zien?
"Ongeveer 2/3 van de zuivel gaat via export de grens over; daarvan vindt het merendeel zijn weg naar Europese lidstaten. Geen enkele sector is zo gericht op de Europese Unie als de landbouwsector. Een verandering van de afzet hoeft van mij niet. In tegenstelling tot vlees heeft zuivel een veel beter en sterker verhaal om op haar eigen tempo stappen te zetten. Het vraagt om een stukje bewustwording; zo moet de maatschappij zich realiseren dat je de boer krijgt die je betaalt. Het kan niet zo zijn dat de maatschappij achteroverleunt."

Welke uitdaging ligt er nog voor de melkveehouderij/agrarisch ondernemer?
"De houding is positiever dan 3 tot 4 jaar geleden, maar het kan nog beter. Het besef dat een boer ook geld moet verdienen begint (ook binnen de politiek) door te dringen. Zoals ik eerder al zei: het is een economische activiteit. Anderzijds zijn zaken een gewoonte geworden. Melkveehouders moeten weten dat de ‘goodwill’ niet oneindig is en er veranderingen nodig zijn. De Friese milieufederatie roept op nu vaart te maken, waar Wil Meulenbroeks (LTO Melkveehouderij) vraagt om een periode van bijvoorbeeld 15 jaar en ik sluit mij aan bij hem. Er is tijd nodig voor een economische en culturele omslag. Je kunt het vergelijken met de houding richting roken of de positie van vrouwen. Het neemt niet weg dat melkveehouders meer in samenhang met de natuur moeten werken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 26 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877880/melkveehouder-moet-veranderen][/url]
De landbouwpolitiek moet ook veranderen ,minder regels en betere prijzen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden