Wat houdt grondgebondenheid precies in? Volgens Netwerk Grondig is het niets meer dan een balans tussen de mestplaatsing en de ruwvoerwinning op een melkveebedrijf. De officiële definitie van de veelbesproken term wordt dinsdag 20 maart gepresenteerd in Den Haag.
In de afgelopen maanden heeft Netwerk Grondig, samen met het Comité Gras, de volgende definitie van de term grondgebondenheid opgesteld: "Grond is leidend als balans tussen mestplaatsing en ruwvoerwinning op een bedrijf". Een afvaardiging van landbouw, zuivel en enkele maatschappelijk organisaties, die vertegenwoordigd waren in Gras, scharen zich achter deze definitie.
Gefraudeerde kunstgrepen met aan- en afvoer van mineralen hoort volgens de commissie niet thuis op een grondgebonden melkveebedrijf. Ook het eenzijdig focussen op mestplaatsing of voederwinning is geen grondgebondenheid. Het gaat volgens de commissie om de balans tussen die aspecten.
Kringloopcontract
Een nieuwe term in de definitie van grondgebondenheid is Kringloopcontract. Deze term is door de commissie bedacht om een volwassen en fraude-ongevoelige variant op de eerdere voer-mestcontracten te bieden. Voor melkveehouders, die binnen een straal van 20 kilometer van hun bedrijf mest kunnen plaatsen en van dat land het voedergewas benutten, is dit Kringloopcontract bedoeld.
Ook geldt de term voor veehouders die dankzij dit Kringloopcontract een kavel bij hun bedrijf kunnen gebruiken of huren voor weidegang. Die kavel telt dan mee voor grondgebondenheid. Dit moet echter nog wel worden geïmplementeerd in de Gecombineerde opgave.
Intensieve bedrijven prikkelen
De commissie laat verder weten dat de zogeheten intensieve bedrijven onder geen beding onder de noemer 'grondgebonden' mogen vallen. De bedrijven die intensief blijven, krijgen te maken met strengere milieu- en mestwetgeving. "In de zin dat er een versoepeling geldt voor de extensieve bedrijven", zo laat voorzitter Foppe Nijboer weten. Dat moet prikkelen om alsnog grondgebonden te worden. Een 2-sporenbeleid doet volgens de commissie recht aan de 2 bedrijfstypen (intensief en extensief) binnen de gangbare landbouw.
De nieuwe definitie van een Grondgebonden Melkveehouderij wordt dinsdagmiddag 20 maart door Netwerk Grondig gepresenteerd aan politiek Den Haag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877922/welke-melkveehouder-is-grondgebonden][/url]