Uitdaging groter dan ooit

'Houd de maïsteelt in eigen hand'

23 Maart 2018 - Herma van den Pol - 2 reacties

Er wordt steeds negatiever naar de snijmaïsteelt gekeken, maar de stelling van Anne-Marie Spierings (gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant) heeft de zaken op scherp gezet. Daarmee is het belang van de MaïsChallenge groter dan ooit. Nu moet nog bewezen worden dat snijmaïs wel degelijk past bij een duurzame melkveehouderij.

Anne-Marie Spierings stelde al de vraag of de teelt van snijmaïs nog wel bij Noord-Brabant past. Hoewel het al langer duidelijk is dat de snijmaïsteelt niet bij iedereen in goede aarde valt (met name door de hoge uit- en afspoeling), vraagt die uitspraak om meer actie. Bij de lancering van de MaïsChallenge werd pijnlijk duidelijk dat de manier waarop melkveehouders naar de maïsteelt kijken niet meteen de schoonheidsprijs verdient.

2 trekkers voor de maïskneuzer
Gera van Oss, lector duurzaam bodembeheer aan Aeres Hogeschool, weet middels een foto waarop een maïskneuzer getrokken wordt door 2 trekkers de lachers op haar hand te krijgen. Toch is dit volgens Van Oss een goed voorbeeld. "Er moet dringend iets veranderen." Het is enorm slecht voor de bodemstructuur en daarnaast begint bodemverdichting al op steeds meer plaatsen in Nederland een groot probleem te worden.

Opbrengstderving is komende jaren 10% tot 40%

"Bodemverdichting werkt uit- en afspoeling in de hand, daarnaast blijft water op het land staan en vermesting of overbemesting neemt toe. Bodemverdichting betekent gedurende de komende jaren 10% tot 40% opbrengstderving." Van Oss schetst dat de manier waarop er op het moment met de bodem wordt omgegaan, de melkveehouder direct in de portemonnee raakt.

Teeltrotatie in maïs?
Eutrofiëring (overbemesting) is de oorzaak van het feit dat er meer regels komen, iets wat veehouders tegenwerkt. Er is ook een onderdeel dat tegen snijmaïs werkt, namelijk het feit dat het vaak een gewas is dat meerdere jaren op dezelfde akker geteeld wordt. Teeltrotatie kan dan helpen.

Echter, ook het zaaien van maïs dat hier niet voor geschikt is, moet direct stoppen. "Misschien moet je de maïs gewoon laten staan, wanneer de akker niet meer berijdbaar is." Van Oss suggereert ook dat de bodemstructuur belangrijk genoeg is om bij een nat najaar financiële steun te geven, om zodoende de maïs te laten staan.

Een ander punt van aandacht is de organische stof. Het is een lastig onderwerp, omdat nog niet alles bekend is over de werking van micro-organismen die hierin een rol spelen. "Toch is dit de sleutel naar de bestrijding van ziekten en plagen, zeker nu steeds meer middelen niet meer ingezet mogen worden."

Behoud maïsteelt
Van Oss krijgt bijval van Eurofins. Toch is het duidelijk dat er niet direct verwacht kan worden dat melkveehouders het meteen anders gaan doen. "Echter, laten zien dat je ermee bezig bent en dat er zaken anders kunnen, kan helpen om de teelt van maïs te behouden", aldus Jos Groot Koerkamp van Limagrain "Dit zeg ik niet alleen omdat we het zaad verkopen, maar omdat het een gewas is wat bij uitstek CO2 en methaan bindt."

Tevens wordt het nog steeds genoemd als een belangrijk onderdeel in het rantsoen van de Nederlandse, hoogproductieve koe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Sjef O 23 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877967/houd-de-maisteelt-in-eigen-hand][/url]
Het communisme krijgt steeds meer gestalte, iedereen met name mensen buiten de landbouw ,links geaarde enz, die over de rug van deskundige hard werkende agrariërs met stemming makerij de burgers negatief willen beïnvloeden.
Wanneer ziet de politiek het in dat telkens de landbouw en veehouderij in diskrediet brengen leidt tot een verarming van het ondernemingschap een soort tweede rangs burger waar eigenlijk niemand meer mee geaccocieerd wil worden
Zei die in en met de natuur werken het meest
milieu vrien?elijk zijn per kilogram product van Europa die waardering krijgen die zij verdienen .
De agrariërs genoten aanzien van heel de wereld ook van een heel groot deel van de Nederlandse bevolking voor de manier hoe wij voedsel produceren.
Het is triest om stelselmatig afgeslacht te worden door met name linkse politici.
Er zijn toch voorbeelden genoeg die laten zien waar communisme toe leidt.
Blijf ver weg van dictatuur en ondersteun het vrije ondernemerschap met inachtneming van het milieu.
Carolien 27 Maart 2018
een rantsoen met mais is milieu technisch aan te bevelen de uitstoot van schadelijke gassen is veel lager dan met alleen gras ,dit was 30 jaar geleden al bekend maar dit word continu stilgezwegen
schoenmakers1 27 Maart 2018
het beleid van heden ten dagen is niet gericht op de werkelijkheid maar op de wenselijkheid, het zou niet moeten kunnen!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden