FrieslandCampina maakt bekend de groei van de melkplas aan banden te willen leggen. Om dat te kunnen doen wordt de groeiafspraak geïntroduceerd. Die afspraak wordt gebaseerd op de marktgroei. Meer productie dan afgesproken betekent een inhouding op het melkgeld. De besluitvorming gaat nog plaatsvinden.
FrieslandCampina maakt bekend in te willen gaan zetten op een meer marktgerichte groei van het melkaanbod. Dit gaat in de toekomst gebeuren via een groeiafspraak. "Meer productie van melk dan de marktgroei leidt tot een inhouding op het melkgeld van 10 eurocent per kilo." Met deze beslissing brengt de zuivelaar de uitbetaling van de extra melk meer in lijn met de marktgroei van de basiszuivelproducten. De basis van de melkprijs blijft de garantieprijs.
"De leden-melkveehouders ontvangen vandaag een brief met de uitleg en referentie", zegt Jan-Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina. Hij legt uit dat het systeem iets complexer is dan in het persbericht verwoord wordt. Zo wordt er elk jaar een inschatting gemaakt van de marktvraag. Daarna wordt er gekeken naar de groei van de totale melkproductie bij FrieslandCampina. Pas wanneer die de marktvraag overtreft, wordt er overgegaan tot het inhouden van melkgeld. Dit gebeurt dan nog alleen bij melkveehouders die meer produceren dan hun referentie toelaat.
5 referenties
"Zo voorkomen we dat er melkveehouders groeien ten koste van andere melkveehouders", benadrukt Ter Avest. De opties waar melkveehouders uit kunnen kiezen zijn de referentie 17 april 2016 tot en met 16 april 2017, het gemiddelde van 17 april 2015 tot en met 6 april 2018, kalenderjaar 2017 en 17 april 2017 tot en met 16 april 2018. Nog een laatste mogelijkheid voor Nederlandse melkveehouders is dat de fosfaatrechten verkregen of aangemeld bij RVO voor 16 april 2018, 16:00, worden omgerekend naar een vergelijkingsvolume. De coöperatie kiest uit de eerste 4 mogelijkheden het hoogste volume. Later wordt bekend hoe melkveehouders voor de mogelijkheid kunnen kiezen om fosfaat te vertalen naar melk.
Helemaal onverwacht komt dit voorstel niet, want in 2017 gaf Frans Keurentjes, voorzitter van de Zuivelcoöperatie FrieslandCampina al aan dat de groei in samenhang met verwerking en marktvraag moet plaatsvinden.
Naast de begrenzing op extra liters melk introduceert de grootste verwerker van Nederland ook een nieuwe melkstroom. Dit wordt de gecertificeerde Top-Zuivellijn. Een lijn waarin de nieuwe standaard voor grondgebondenheid wordt meegenomen en die voldoet aan alle eisen op het gebied van weidegang. "Vooroplopende leden-melkveehouders die zich inzetten op duurzame en speciale melkstromen krijgen een hogere beloning." Ook dierwelzijn, natuur en klimaat spelen in deze melkstroom een belangrijke rol. De eerste producten worden in 2019 verwacht.
Uit een vroege prognose blijkt dat 10% tot 15% al voldoet aan de eisen voor de nieuwe melkstroom. Deze wordt een aanvulling op biologische melk, vlog gecertificeerde melk, landliebe, Noord-Hollandse melk en de andere stromen van de verwerker. Daarnaast wordt ook ingezet op uitbreiding van de bestaande stromen.
Eind 2018 besluit over voorstel
De voorstellen moeten nog wel langs de leden-melkveehouders heen en de besluitvorming moet nog gaan plaatsvinden. De komende maanden worden de voorstellen met de leden-melkveehouders besproken. Wanneer de besluitvorming rond is worden de voorstellen vanaf 1 januari 2019 ingevoerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878235/frieslandcampina-beperkt-groei-melkplas][/url]