Introductie van groeiafspraak

FrieslandCampina beperkt groei melkplas

16 April 2018 - Herma van den Pol - 20 reacties

FrieslandCampina maakt bekend de groei van de melkplas aan banden te willen leggen. Om dat te kunnen doen wordt de groeiafspraak geïntroduceerd. Die afspraak wordt gebaseerd op de marktgroei. Meer productie dan afgesproken betekent een inhouding op het melkgeld. De besluitvorming gaat nog plaatsvinden.  

FrieslandCampina maakt bekend in te willen gaan zetten op een meer marktgerichte groei van het melkaanbod. Dit gaat in de toekomst gebeuren via een groeiafspraak. "Meer productie van melk dan de marktgroei leidt tot een inhouding op het melkgeld van 10 eurocent per kilo." Met deze beslissing brengt de zuivelaar de uitbetaling van de extra melk meer in lijn met de marktgroei van de basiszuivelproducten. De basis van de melkprijs blijft de garantieprijs. 

"De leden-melkveehouders ontvangen vandaag een brief met de uitleg en referentie", zegt Jan-Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina. Hij legt uit dat het systeem iets complexer is dan in het persbericht verwoord wordt. Zo wordt er elk jaar een inschatting gemaakt van de marktvraag. Daarna wordt er gekeken naar de groei van de totale melkproductie bij FrieslandCampina. Pas wanneer die de marktvraag overtreft, wordt er overgegaan tot het inhouden van melkgeld. Dit gebeurt dan nog alleen bij melkveehouders die meer produceren dan hun referentie toelaat.  

Ook fosfaatrechten zijn een referentie

5 referenties
"Zo voorkomen we dat er melkveehouders groeien ten koste van andere melkveehouders", benadrukt Ter Avest. De opties waar melkveehouders uit kunnen kiezen zijn de referentie 17 april 2016 tot en met 16 april 2017, het gemiddelde van 17 april 2015 tot en met 6 april 2018, kalenderjaar 2017 en 17 april 2017 tot en met 16 april 2018. Nog een laatste mogelijkheid voor Nederlandse melkveehouders is dat de fosfaatrechten verkregen of aangemeld bij RVO voor 16 april 2018, 16:00, worden omgerekend naar een vergelijkingsvolume. De coöperatie kiest uit de eerste 4 mogelijkheden het hoogste volume. Later wordt bekend hoe melkveehouders voor de mogelijkheid kunnen kiezen om fosfaat te vertalen naar melk.   

Helemaal onverwacht komt dit voorstel niet, want in 2017 gaf Frans Keurentjes, voorzitter van de Zuivelcoöperatie FrieslandCampina al aan dat de groei in samenhang met verwerking en marktvraag moet plaatsvinden.   

Naast de begrenzing op extra liters melk introduceert de grootste verwerker van Nederland ook een nieuwe melkstroom. Dit wordt de gecertificeerde Top-Zuivellijn. Een lijn waarin de nieuwe standaard voor grondgebondenheid wordt meegenomen en die voldoet aan alle eisen op het gebied van weidegang. "Vooroplopende leden-melkveehouders die zich inzetten op duurzame en speciale melkstromen krijgen een hogere beloning." Ook dierwelzijn, natuur en klimaat spelen in deze melkstroom een belangrijke rol. De eerste producten worden in 2019 verwacht.  

Uit een vroege prognose blijkt dat 10% tot 15% al voldoet aan de eisen voor de nieuwe melkstroom. Deze wordt een aanvulling op biologische melk, vlog gecertificeerde melk, landliebe, Noord-Hollandse melk en de andere stromen van de verwerker. Daarnaast wordt ook ingezet op uitbreiding van de bestaande stromen.    

Eind 2018 besluit over voorstel
De voorstellen moeten nog wel langs de leden-melkveehouders heen en de besluitvorming moet nog gaan plaatsvinden. De komende maanden worden de voorstellen met de leden-melkveehouders besproken. Wanneer de besluitvorming rond is worden de voorstellen vanaf 1 januari 2019 ingevoerd.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Ae 16 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878235/frieslandcampina-beperkt-groei-melkplas][/url]
Toch lullig voor diegene die willen uitbreiden..daarom was fc voorstander van fosfaatrechten.. Maar wat een macht hebben zij op de leden en markt..
J.v.Z 16 April 2018
Dit is toch te gek voor woorden. Weer een klap in het gezicht van jonge ondernemers die nog boer willen worden. Zijn er binnen RFC zeker al mensen geweest die op de hoogte waren van de plannen omdat de fosfaat rechten de laatste weken zijn gestegen, net als bij de invoering van de GVE norm! Ledenraad laat de jonge ondernemers niet in de steek en stem tegen dit voorstel. We weten toch allemaal dat bedrijven die door willen in de melkveehouderij een groei moeten maken. Wij zijn niet tegen duurzaam, maar de plannen die nu weer uit de hoge hoed worden getoverd slaan wal nog kant
Ae 16 April 2018
Tegen stemmen staat in het woordenboek van rfc.
Erik 16 April 2018
Moedeloos wordt je er van. De zoveelste beperking! Hier kunnen we niet op bouwen. Heb je een visie , hoe je het weer gaat op pakken na veel inleveren vorig jaar. En weer wordt je neer gesabbeld. Mooi uit gestippeld hoeveel koeien je gemiddeld dit jaar gaat houden, alles in kannen en kruiken met de geplande rechten erbij. Hier kun je niet mee boeren. Friesland Campina is er niet meer voor de boer. Helaas het is andersom. komen ze straks melk tekort. Krijg je er een paar procent erbij, zo kan ik ook een goede melkprijs realiseren. ambitie loos en kiezen voor de makkelijkste weg. En het rare is alles wijst erop dat er niet meer melk gaat komen de komende jaren. Nu zullen ze zeggen, dan treed het niet in werking. tja maar met die onzekerheid kunnen wij niet werken. We moeten allemaal flink ons geluid laten horen dat dit te ver gaat. Al gaat mijn zit wel over om naar een ledenvergadering te gaan. Maar toch maar doen
Bob 16 April 2018
Waarschijnlijk de melkprijs omhoog en de fosfaatrechten naar 25% van de prijs.
Liever een goede melkprijs dan meer werk
tinus 16 April 2018
mooi bericht...minder werk hoger melkprijs dus hoger uurloon.....jammer voor degenen die nog duur hun P-rechten wilden verkopen want dat zal niet meer lukken
schoenmakers1 17 April 2018
die hogere melkprijs wordt echt niet door het kleine beetje melk in nederland bepaald
Ae 17 April 2018
Door de snelle ontwikkelingen wereldwijd moet je als boer uitkijken dat je geen volgeling wordt van grote multinationals. Het is ook belangrijk dat je geleidelijk investeert en de schulden afbouwd.. Anders val je weer terug in de armen van de bank.. En daar zitten ook weer van die omgeschoolde boerenlullen die denken dat ze alles weten. Ik las ergens dat rfc 3 cent meer zal betalen voor de nieuwe top zuivel.. 3 cent bovenop wat? De meeste biologische boeren weten het zelf al. Als er teveel melk komt zakt de prijs. En gezien dat er elke dag vrachtwagens melk wordt gelost in Veghel afkomstig uit Duitsland en andere landen is het gewoon een lulverhaal. Ik hoop dat leden nuchter genoeg zijn dat zij een product leveren waarvan de prijs sterk is gerelateerd aan vraag en aanbod. En dat alle verzinsel om het product op te waarderen al binnen vijf jaar ten onder gaat. Voor de komende vijf jaar schuld wegwerken en dan praten we verder.
Sjaak 17 April 2018
Nu snap ik waarom een FC bestuurslid uit laagzuthem laatst plotseling zoveel koeien en fosfaatrechten heeft gekocht. De boer die land kocht die een jonge startende pachtboer via een smerig spelletje net kwijt was geraakt...
Ae 17 April 2018
Het is ook bijzonder dat er enkele tussen zitten die ook heeeeeeeel toevallig op de tijdstip 2 - 6-2015 een complete veestapel aangekochte. Rfc is verrot tot op het bot.. Coöperaties zijn niet meer van deze tijd. Leden zijn de fundering van het bedrijf.. Maar worden gebruikt als deurmat.
bobke 17 April 2018
melkquotering 2.0
AH 17 April 2018
De knelgevallen regeling is nog niet achter de rug en nu dit weer .
surrogaat 17 April 2018
ideale zuivelindustrie
Arjan 17 April 2018
zoveel als wij moeten inleveren .dan zij ook.maar loon inleveren !!!!!!!!!
wiebertje 17 April 2018
de Belgen lachen zich rot
Jan 17 April 2018
Ik sluit mij geheel aan bij het verhaal van Erik. Ze zijn totaal los geslagen. Moeten we naar Oostduitsland daar komt Arla je melk graag ophalen.
jan st 17 April 2018
Na 145 jaar is de anker los . Niet meer alle melk verwerken en goed betalen.
Keurentjes en Schumacher zijn de de GROTE CULTUUR VERSTOORDERS .
tinus 17 April 2018
waarom klagen en niet vertrekken?....laat ze verrekken zou ik zeggen
Huug 18 April 2018
Wat slecht volk
Genie 18 April 2018
De Belgen doen ook mee Wiebertje.
De prijs van fosfaatrechten gaat regelrecht naar de kelder.
Bik 18 April 2018
Deze maatregel verlamt de bedrijfsontwikkeling . Schaalvergroting is hiervoor essentieel . Er zal 'n mogelijkheid geboden moeten worden waarbij het leveringsrecht van de één overgenomen kan worden door de ander; van de uitdrijver of stopper naar degene die 'n sprong vooruit wil.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden