Liquiditeit verbeterd

ABN Amro ziet meer geld in melkveehouderij

30 April 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Melkveehouders wisten hun kaspositie in het eerste kwartaal van 2018 verder te verbeteren. Dit blijkt uit de 'Liquiditeitsbarometer melkveehouderij eerste kwartaal 2018', samengesteld door ABN Amro. De bank meldt dat de daling van de melkprijs nog slechts beperkte negatieve gevolgen gehad heeft. 

Melkveehouders zagen de stand op de rekening-courant in het eerste kwartaal van 2018 met gemiddeld €6.000 toenemen. Dit levert een gemiddeld bedrag op van €14.500. In vergelijking tot 1 jaar eerder levert het een plus op van €20.000 (omgerekend €200 per melkkoe), zo becijferde ABN Amro. Echter, vergeleken met het laatste kwartaal van 2017 pakt de stijging lager uit.

Melkprijs neemt af
Dat het resultaat lager uitpakt, ten opzichte van het einde van 2017, heeft alles te maken met de melkprijs. Die laat sinds het begin van 2018 namelijk een dalende trend zien. Toch is de prijs nog altijd hoger dan in de eerste 3 maanden van 2017. Het is iets wat melkveehouders de kans gaf om meer af te lossen, maar tegelijkertijd werd er meer belasting betaald. Daarbij compenseerden de extra betalingen in januari (bijvoorbeeld voor weidegang en duurzaamheid) iets van de daling in de melkprijs.

200

euro

per melkkoe meer ten opzichte van 2017

Er wordt ook een daling gezien in de investeringen. "Ondanks het feit dat een aantal ondernemers investeerden in fosfaatrechten, lagen de gemiddelde investeringen lager." Er werd tevens minder spaartegoed opgenomen. 

ABN Amro laat weten dat de resultaten op de rekening-courant sinds oktober weer positief zijn, maar dat het nog niet voldoende ruimte heeft geboden om een buffer op te bouwen. Vooral de kostprijs bepaalt de hoogte van de benodigde buffer. Achter de schermen is de bank aan het werk om meer flexibiliteit te krijgen voor het terugbetalen van leningen. 

Moraal minder goed?
In het algemeen stelt de bank dat het eerste kwartaal qua liquiditeiten niet is 'tegengevallen'. Het zegt echter niets over de moraal onder de melkveehouders. Die kregen immers de laatste weken veel over zich heen, zoals een nieuwe visie op grondgebondenheid en de aangekondigde route naar meerwaarde van FrieslandCampina. 

"Je zou kunnen zeggen van 'meer naar beter'. Dat is voor menig melkveehouder wennen, maar de basis is onverminderd sterk. De gezamenlijke inspanningen om de derogatie te behalen, zijn beloond en Nederlandse zuivel is een product van wereldfaam", aldus de bank.ABN Amro meldt dat melkveehouders hun kaspositie wisten te verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
tb 30 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878368/abn-amro-ziet-meer-geld-in-melkveehouderij][/url]
Het is een trieste bedoeling war!

Een jaar lang dag in dag uit bezig met die koeien, en dan een schamele 20 k over houden. Met zulke investeringen cq vermogen, is het werkelijk te zielig voor woorden! Hier heeft de volgende generatie geen zin in!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden