Politiek opent de discussie

Is buurtcontract redding voor voer-mestcontract?

1 Mei 2018 - Herma van den Pol

Het buurtcontract is geen vervanging voor het voer-mestcontract. Alhoewel de Commissie Grondgebondenheid dit benadrukt, delen CDA, ChristenUnie en de SGP die mening niet. Zij zien kansen om het voer-mestcontract alsnog in te zetten en ook de Kringloopwijzer krijgt politieke steun. En hoe zit het met de knelgevallenregeling en jongvee in het fosfaatrechtenstelsel?

Het bindende advies van de Commissie Grondgebondenheid wakkert middels de voorgestelde buurtcontracten de discussie over de voer-mestcontracten aan. Dit terwijl Ton Loman, voorzitter van de Commissie, benadrukte dat het advies wegblijft van de fosfaatverdeling. Toch geeft dit het CDA en de ChristenUnie nieuwe munitie om de winning van regionaal veevoer (via dergelijke contracten) weer op de agenda van landbouwminister Carola Schouten te zetten.  

Komt de Kringloopwijzer terug?
Schouten maakte in december nog bekend dat het voer-mestcontract geen alternatief zou worden voor grond. Het argument daarvoor was dat het contract geen stimulans geeft om de grondpositief onder de melkveebedrijven te vergroten. Dat maakt dat zij het contract niet wilde opnemen in het stelsel van 'Verantwoorde groei melkveehouderij'.

D66 gaat een stap verder en vraagt Schouten op welke wijze de Kringloopwijzer het beste aangepast kan worden, zodat deze goed aansluit bij de visie van de Commissie Grondgebondenheid. Daarvoor moet nog wel een tussenstap worden genomen, en dat is om de Kringloopwijzer weer een kans te geven. "Dit omdat de fraude veel kleinschaliger is dan eerder werd gedacht", aldus het CDA en de VVD.

Steeds meer vragen
Ondertussen blijft het fosfaatrechtenstelsel vragen oproepen. Zo vragen diverse partijen zich af wat er met de rechten in de fosfaatbank gaat gebeuren, en hoe de ontheffing voor jongvee van vleesveehouders eruit gaat zien. Daarnaast vragen de partijen zich af welke maatregelen er genomen gaan worden voor zogenaamde 'dubbeldoel koeien', en welke melkveehouders nog geen beschikking hebben ontvangen.

Ook is er nog veel onduidelijkheid over de omgang met de knelgevallen. D66 toont aan dat er 9 melkveebedrijven zijn die op 2 juli 2015 nog geen melk leverden en dus niet onder de knelgevallenregeling vallen. Hoe gaat men daarmee om? Er zijn tevens zorgen over de fosfaatmonitor. Als die uitwijst dat de productie boven het plafond uitkomt, dan kan dit gevolgen hebben voor de sector.

Schouten heeft aangegeven om dat in te grijpen; daarover willen de diverse partijen uitleg. Daarnaast worden er zorgen geuit over een verdere generieke korting bij een overschrijding van het plafond. Kortom: er heersen nog veel vragen en onduidelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden